fbpixel

Search icon
Search
Έχετε μικρό σπίτι; Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στη διακόσμηση
INTERIORS

Έχετε μικρό σπίτι; Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στη διακόσμηση

Με μερικά deco-θαύματα, θα νομίζετε ότι αλλάξατε σπίτι


Το σπίτι σας δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλο σε τετραγωνικά για να σας προσφέρει μία ευχάριστη αίσθηση και να είναι λειτουργικό! Με μερικές συμβουλές ο χώρος σας, θα μοιάζει από την μία μέρα στην άλλη πιο άνετος κι ευρύχωρος από ποτέ! Άλλωστε, ένα μικρό δωμάτιο μπορεί να είναι γεμάτο προκλήσεις διαρρύθμισης αλλά και οριοθέτησης! Είστε έτοιμοι να εντοπίσουμε τα πιο συνήθη λάθη διακόσμησης και να μεταμορφώσουμε το μικρό σας σπίτι με μερικά deco tips, που ίσως να μην είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα; Let' s do this!

1. Καμία τονική αντίθεση στον χώρο

9-soggiorno-moderno.jpg

  Το πρώτο λάθος που πολλοί πιστεύουν είναι το γεγονός ότι αν όλοι οι τοίχοι είναι στην ίδια ανοιχτή απόχρωση, τότε το σπίτι μοιάζει πιο ευρύχωρο! Αντίθετα, η μεγάλη τονική αντίθεση είναι το μυστικό που μπορεί να κάνει τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος! Μπορείτε να βάψετε, για παράδειγμα, όλους τους τοίχους σας σε ένα ανοιχτό χρώμα και να κάνετε την ανατροπή με μία σκούρα απόχρωση –για τους πιο τολμηρούς, η επιλογή του μαύρου θα είναι εντυπωσιακή- σε έναν τοίχο ή ένα μεγάλο αντικείμενο, όπως μία βιβλιοθήκη. Αυτό το τρικ θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου, αφού σας δίνει την αίσθηση ότι συνεχίζει και δεν υπάρχει όριο, ότι δηλαδή «χάνεται» στο βάθος! 

  2. Ο διαχωρισμός των δωματίων γίνεται μόνο με τοίχους

  2-2-4knNY.jpg

   Σκεφτείτε ένα μικρό σε τετραγωνικά σπίτι που όλα του τα δωμάτια χωρίζονται μόνο με τοίχους. Το αποτέλεσμα θα ήταν αποπνικτικό και απαγορευτικό για ένα θετικό vibe στον χώρο που ξυπνάτε, κοιμάστε και γενικά χαλαρώνετε. Διαιρώντας, λοιπόν, τα μέρη του σπιτιού σας με τζαμαρίες, κουρτίνες και άλλα αντικείμενα, όπως βιβλιοθήκες -χωρίς να ακουμπάνε στον τοίχο κι έχοντας ράφια και από τις δύο μεριές- ή ακόμη και τοποθετώντας χαλιά σε έναν από τους δύο χώρους, το φως διαχέεται παντού και ταυτόχρονα έχετε την δυνατότητα να κοιτάτε το βάθος του, χωρίς να περιορίζεστε. Plus, οριοθετείτε άψογα τα επιμέρους τμήματα!

   3. Χρησιμοποιείτε μόνο μία πηγή τεχνητού φωτός στο κάθε δωμάτιο

   3-3-E9JEU.jpg

    Ο φωτισμός συχνά υποτιμάται και αυτό είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα λάθη, διότι πιστεύετε ότι ένα μόνο σημείο φωτός εκπληρώνει τη λειτουργία του. Σίγουρα μπορεί να φωτιστεί, αλλά δεν θα δημιουργήσει ποτέ τη σωστή ατμόσφαιρα για κάθε κατάσταση και σίγουρα δε θα κάνει το σπίτι σας πιο ευρύχωρο. Οι σκιερές περιοχές είναι εξίσου απαραίτητες με τις φωτισμένες, διότι η αντίθεση του φωτός με το σκοτάδι δίνει ζωή στον χώρο. Γι' αυτό, τοποθετήστε περισσότερα φωτιστικά δαπέδου ή επιτραπέζια για να «στηρίξετε» την κύρια πηγή φωτός και να δημιουργήσετε σημεία, που δίνουν έμφαση σε ορισμένα μέρη του σπιτιού σας όπως ένας πίνακας.

    4. Κάνετε κακή τοποθέτηση στις κουρτίνες

    5-1-Yym3R.jpg

     Ο τρόπος που θα διαχειριστείτε το κάθε παράθυρο του σπιτιού σας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Το μυστικό για να φαίνεται ο χώρος σας μεγαλύτερος και κυρίως ψηλότερος βρίσκεται στην έξυπνη τοποθέτηση των κουρτινών! Ναι, σωστά διαβάσατε. Εάν κρεμάσετε τις κουρτίνες στο ύψος της οροφής, θα σας δώσουν την αίσθηση ενός πολύ μεγαλύτερου δωματίου! Βασική προϋπόθεση είναι η οροφή να είναι βαμμένη σε ανοιχτή απόχρωση. Ένας εύκολος τρόπος και ποτέ λανθασμένος που δεν θα σας απογοητεύσει...

     5. Τοποθετείτε πολλά αντικείμενα και έπιπλα

     mg-4789-E7D9T.jpg

      Ο χώρος μέσα σε ένα σπίτι, μικρό ή μεγάλο, δεν φαίνεται να είναι ποτέ αρκετός για να τοποθετήσετε όσα θα θέλατε! Ωστόσο, πολλά έπιπλα και αντικείμενα τον «πνίγουν» και τον κάνουν να δείχνει πιο μικρός από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Εκμεταλλευόμενοι «νεκρές» ζώνες, όπως τον διάδρομο ή το σημείο της εισόδου με έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους, θα σας επιτρέψουν να έχετε ελεύθερα τα υπόλοιπα δωμάτια με μίνιμαλ διακόσμηση, που θα σας δώσει με τη σειρά της μία ευχάριστη αίσθηση σε αντίθεση με τη θορυβώδη διακόσμηση. 

      6. Ξεχνάτε τους καθρέπτες

      specchio-XqtVQ.jpg

       Οι καθρέπτες αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για κάθε σπίτι για πρακτικούς λόγους, αλλά στα μικρά σπίτια έχουν διττό σκοπό. Μία παλιά συνταγή αλλά πάντα διαχρονική για να δείχνει ένας χώρος μεγαλύτερος είναι η τοποθέτησή τους στα δωμάτια. Το ιδανικότερο σημείο είναι απέναντι από παράθυρα ή μπαλκονόπορτες, ώστε να αυξήσουν το φυσικό φως, αφού αντανακλάται πάνω τους και κατά συνέπεια ο χώρος σας θα μοιάζει πιο ευρύχωρος από ποτέ! Προτιμήστε όμορφους καθρέπτες με κορνίζα και με ιδιαίτερο σχήμα, για να δημιουργήσετε ένα απόλυτα elegant αποτέλεσμα. 

       Το κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, αλλά με τα παραπάνω μικρά κι έξυπνα κόλπα είναι σίγουρο ότι θα μεταμορφώσετε ολιστικά τον χώρο σας, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι είναι πιο μεγάλος και φυσικά ευρύχωρος!