Ο Αλέξανδρος Βασίλογλου, ιδιοκτήτης του εμβληματικού Clochard, αποκαλύπτει τα πάντα για τη γαστρονομική του κουλτούρα, σημειώνει τα πιάτα που ξεχωρίζει, ενώ μας μιλά και για το επόμενο σπουδαίο «στοίχημα»του εστιατορίου του.
1. «Καλό φαγητό». Τι είναι για εσάς;
Θα έλεγα ότι είναι η ζωή μου, καθώς γαλουχήθηκα μέσα σ’ ένα εστιατορικό περιβάλλον μιας άλλης εποχής. Μέσα στο Clochard γνώρισα πώς η άριστη πρώτη ύλη μετουσιώνεται σε «καλό φαγητό» και πώς αυτό οδηγεί σε μια από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές επιτυχίες της Θεσσαλονίκης.
2. Με ποιον τρόπο θεωρείτε πως συμβάλλετε στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης;
Θεωρώ ότι το Clochard καθιέρωσε τη σύγχρονη ελληνική αστική κουζίνα στις συνήθειες των Θεσσαλονικέων.
3. Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν το Clochard ξεχωριστό;
Η επιλογή των πρώτων υλών, ο κατάλογος που αλλάζουμε τέσσερις φορές τον χρόνο και οι συνεργασίες μας, τόσο με την μπριγκάντα της κουζίνας όσο και με την ομάδα του service. Ένα εστιατόριο καθιερώνεται κυρίως από τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό.
4. Ποιο πιάτο σας μπορείτε να πείτε πως αφήνετε «παρακαταθήκη» στη γαστρονομική ιστορία της πόλης;
Τους λαχανοντολμάδες αβγολέμονο και το χειροποίητο παγωτό αρμενοβίλ.
5. Τι πρέπει να δοκιμάσει κάποιος αυτήν τη σεζόν από το menu σας;
Το Chateaubriand με πατάτες chips και sauce bearnaise.
6. Μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση που σας κέρδισε στην πόλη;
Θεωρώ ότι η απόλυτη μεταγραφή chef ήταν αυτή του Σωτήρη Ευαγγέλου στο Μακεδονία Palace, που από μόνη της αποτελεί γαστρονομική πρόταση.
7. Ποιο είναι το δικό σας στέκι που απολαμβάνετε να πηγαίνετε στην πόλη για:
Kαλό κρέας: Συνήθως τρώω στο Clochard. Έχω και τις αδυναμίες μου!
Θαλασσινά ή ψάρι: Κάνω μερικά χιλιόμετρα και πηγαίνω μέχρι την Ποτίδαια, στο αγαπημένο μου εστιατόριο Marina.
Καλό κρασί: Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο αξιόλογο winebar.
Ωραία ατμόσφαιρα: Λατρεύω το rooftop του Electra Palace.
Ιδιαίτερα cocktails: Το Vogatsikou 3, του φίλου μου Γιάννη Κεδέ.
8. Ποιο είναι το πιάτο που «ζηλέψατε» και θα θέλατε να είχατε κι εσείς στο menu σας;
Μια τούρτα Αλάσκα στο Eleven Madison Park στη Νέα Υόρκη.
9. Θα είχε ενδιαφέρον –θα ήταν ίσως και πρόκληση-μια συνεργασία με κάποιον άνθρωπο του χώρου ή κάποιο εστιατόριο;
Φυσικά. Η μετακόμιση του Clochard στο ισόγειο του Excelsior της οικογένειας Τορνιβούκα είναι για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση στη μέχρι τώρα επαγγελματική μου πορεία.
10. Ποιο είναι το top 3 των αγαπημένων σας εστιατορίων στην Αθήνα και στο εξωτερικό;
Για ατμοσφαιρικό δείπνο επιλέγω το εστιατόριο Costes στο Παρίσι, ενώ το Le Bernadin στη Νέα Υόρκη είναι ο ιδανικός προορισμός για να βιώσει κάποιος μια ιδιαίτερη εμπειρία ψαροφαγίας. Όσο για τους λάτρεις του είδους, και το Noma στην Κοπεγχάγη είναι με βεβαιότητα «σταθμός».
Info
Clochard, Κομνηνών 10, Μητροπόλεως 23, Tηλ.: 231 023 9805
Facebook: Clochard
Instagram: @clochard_restaurant
Φωτογραφία: Έκτορας Νικολάκης - Pov Studio