Οι Γάλλοι -και ιδιαίτερα οι Παριζιάνοι- φημίζονται για την κουζίνα τους. Μοναδικές γεύσεις που εξιτάρουν τον ουρανίσκο κι εξερευνούν νέα γαστρονομικά μονοπάτια. Μια από τις μεγαλύτερες σπεσιαλιτέ τους, οι αγαπημένες μας κρέπες. Μπορεί να τις απολαύσει κανείς με διάφορους τρόπους, είτε αλμυρές είτε γλυκές, με φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι ή ακόμα και σκέτες, ενώ πολλές φορές αποτελούν μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη επιλογή, για να δημιουργήσει κανείς ένα πιάτο με υλικά που έχει ήδη στην κουζίνα του.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 3 αυθεντικές parisian recipes για κρέπες που θα σας ενθουσιάσουν!
Κρέπες suzette
Υλικά
- 2 αβγά
- 1 κρόκος αυγού
- 500 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 200 γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 25 γρ. καστανή ζάχαρη
- 45 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη sauce suzette
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 230 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
- 60 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, τον κρόκο, το γάλα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι αλευριού στο μείγμα. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τις κρέπες, προθερμαίνουμε ένα τηγάνι για κρέπες σε δυνατή φωτιά και αλείφουμε το εσωτερικό του με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε ηλιέλαιο. Βάζουμε με μια κουτάλα περίπου 100ml μείγματος (μισή κουταλιά) στο ζεστό τηγάνι και το γυρίζουμε, έτσι ώστε το μείγμα να καλύψει όλο τον πάτο του τηγανιού. Μετά από 30 δευτερόλεπτα θα δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέπας. Γυρίζουμε προσεκτικά την κρέπα με μια σπάτουλα και την ψήνουμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα από την άλλη μεριά. Όταν είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα, τη μία πάνω στην άλλη.
Αλμυρές κρέπες στο φούρνο
Υλικά
Για τις κρέπες:
- 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 120 ml νερό
- 120 ml. γάλα, πλήρες
- 2 αυγά
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο & έξτρα για το ψήσιμο της κρέπας
Για τη μπεσαμέλ:
- 20 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 500 ml γάλα, πλήρες
- 150 γρ. τυρί gouda, τριμμένο και έξτρα για το πασπάλισμα της κρέπας
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 6 φέτες μπέικον, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 6 φέτες ζαμπόν, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 5 λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα του σκεύους
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά το αδειάζουμε σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός όλα τα υλικά για τις κρέπες, μαζί με αυτά και το λιωμένο βούτυρο που είχαμε αφήσει στην άκρη. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20εκ. σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε 60 ml από το μείγμα μέσα στο τηγάνι απλώνουμε τη ζύμη κουνώντας το τηγάνι και ψήνουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε την κρέπα και ψήνουμε για 1 ακόμη λεπτό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλες τις κρέπες και τις αφήνουμε στην άκρη. Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα δεύτερο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το λιώνουμε. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε καλά. Μόλις μαγειρευτεί λίγο το αλεύρι, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το τυρί, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φέτες μπέικον και ζαμπόν και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στο μείγμα της μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλα. Σύνθεση πιάτου: Απλώνουμε μία κρέπα πάνω στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε στο κέντρο του 2-3 κ.σ. από τη γέμιση. Ρολάρουμε το φύλλο της κρέπας και το μεταφέρουμε σε ένα ορθογώνιο πυρέξ διαμέτρου 25x30 εκ. . Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα κρέπας μέχρι να γεμίσουμε το πυρέξ. Τέλος, περιχύνουμε πάνω από τις κρέπες την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστές.
Κρέπες με μέλι ή σοκολάτα και φρούτα
Υλικά
Για τις κρέπες
- 2 αυγά θερμ. δωμ.
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1¼ φλ. γάλα φρέσκο
- 2 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο) (40γρ)
- λίγο βούτυρο (για το ψήσιμο)
Για το σερβίρισμα
- φρέσκα φρούτα εποχής
- μέλι ή λιωμένη σοκολάτα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε καλά με σύρμα τον χυλό να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να μείνει και να σταθεί για 1 ώρα. Αν ο χυλός είναι παχύς, ρίχνουμε λίγες σταγόνες γάλα. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βουτυρώνουμε με λίγο μαλακό βούτυρο το καυτό σκεύος. Ρίχνουμε 1/4 του φλιτζανιού από το μείγμα της κρέπας και κουνάμε το τηγάνι μέχρι να απλωθεί και να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Βάζοντας τόσο λίγο μείγμα θα έχουμε λεπτές κρέπες. Αν θέλετε πιο χοντρές κρέπες προσθέστε περισσότερη ποσότητα. Ψήνουμε για 1′ σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε μόνο όταν ξεκολλάει η κρέπα. Ψήνουμε 30″ και από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλες τις υπόλοιπες. Δοκιμάστε να τις γεμίσετε ή να τις περιχύσετε με μέλι, σοκολάτα, μπανάνα, φρούτα, ή ακόμα και παγωτό.