fbpixel

Search icon
Search
Εσείς γνωρίζετε τι είναι η απογευματινή κόπωση και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίστε;
HEALTH

Εσείς γνωρίζετε τι είναι η απογευματινή κόπωση και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίστε;

Κι όμως δεν είστε μόνοι, αφού παρουσιάζεται όλο και συχνότερα!


Οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής είναι ιδιαιτέρως πιεστικοί και αγχωτικοί κι εμείς από την πλευρά μας καλούμαστε να βρισκόμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση χωρίς σταματημό. Παρόλα αυτά, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι και προσπαθούμε να χαλαρώσουμε, αισθανόμαστε μια έντονη κόπωση, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες. Αυτό είναι σίγουρα κάτι το φυσιολογικό ή υπολανθάνουν κάποια άλλα ανησυχικότερα αίτια πίσω από αυτήν την κατάσταση;

Αρχικά, αξίζει να γνωρίζετε πως η απογευματινή κόπωση εμφανίζεται κυρίως, μετά από την κατανάλωση του μεσημεριανού γεύματος. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, αφού τις ερχόμενες ώρες ο οργανισμός προσπαθεί με τη διαδικασία της πέψης να αφομοιώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπήρχαν στις τροφές που μόλις καταναλώσαμε. Παράλληλα, οι εξωτερικές συνθήκες, όπως είναι για παράδειγμα η ζέστη και η υγρασία, αδρανοποιούν το σώμα, εντείνοντας το αίσθημα της έντονης κόπωσης και κούρασης που αισθανόμαστε.

Ποια είναι τα βασικότερα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της απογευματινής κόπωσης;

Έντονη αφυδάτωση

Όπως έχουμε αναφέρει παρελθοντικά, ουκ ολίγες φορές, η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι το Α και το Ω, αφού συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του. Για αυτό κι εμείς πρέπει να μην τον αφυδατώνουμε, ειδικά την θερινή περίοδο, κατά την οποία επικρατούν υψηλές θερμοκρασίας. Αντιθέτως, χρειάζεται να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και να στρεφόμαστε στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι το καρπούζι και το αγγούρι.

romy-frydman-zimmermann-swimwear-2019-birgit-kos-6.jpg

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για τον οργανισμό, αφού με τη συμβολή της διατηρείται η καλή λειτουργία των νευρώνων, ενώ χωρίς αυτήν μειώνονται τα απαραίτητα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, οδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε έντονη υπνηλία.

Αυξημένα επίπεδα άγχους

Όχι, εννοείται πως το άγχος δεν μας κάνει καλό και δεν διευκολύνει την καθημερινότητα μας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) εντείνεται τις πρωινές ώρες και μειώνετε τις βραδινές, μοτίβο, το οποίο αποδιοργανώνεται όταν το σώμα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να διατηρούμε σε σταθερά επίπεδα τα επίπεδα της κορτιζόλης μας, εάν επιθυμούμε να αποχαιρετίσουμε μια για πάντα την ανεπιθύμητη απογευματινή κόπωση που μας ταλαιπωρεί.

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Ο σίδηρος είναι αναγκαίος για τον οργανισμό μας, για αυτό και η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας, δηλαδή της έλλειψης σιδήρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ελλιπή σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιριών, άρα την έλλειψη μεταφοράς απαραιτήτων ποσοτήτων οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα.

zara-springsummer-campaign-2016.jpg

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Σηκωθείτε από τον καναπέ!

Προσπαθήστε να δραστηριοποιηθείτε και να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας να σηκωθεί από τον καναπέ, ώστε να ασκηθεί, να πάει μια βόλτα και να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα σας και θα καταφέρετε να νικήσετε την “ανεξήγητη” απογευματινή κόπωση.

Πείτε «όχι» στην καφεΐνη

Ο καφές δεν είναι πάντα η λύση στο πρόβλημα σας. Αντ’ αυτού μπορείτε να καταναλώσετε φρέσκους χυμούς φρούτων και smoothies που θα σας προσφέρουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη, ενώ θα μπορέσετε και να ενυδατωθείτε.

Μεσημεριανός ύπνος: Ο απαραίτητος

Κι όμως αν μπορέσετε να χαλαρώσετε για λίγο στον καναπέ ή στο κρεβάτι σας μετά το μεσημεριανό σας γεύμα θα καταφέρετε να εφοδιαστείτε με αρκετή ενέργεια, ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε από το απόγευμα και μετά ακάθεκτοι τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας. Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε.

Εν τέλει, η απογευματινή κόπωση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται όλο και συχνότερα στους περισσότερους ανθρώπους εκεί έξω. Ωστόσο, αν θέλετε να αλλάξετε την υπάρχουσα κατάσταση και να την αντιμετωπίσετε δραστικά, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις προαναφερθείσες συμβουλές, ώστε να δείτε θεαματική διαφορά στην ψυχολογική και σωματική σας κατάσταση, όπως και στην καθημερινότητα σας.