fbpixel

Search icon
Search
Ερωτικά απωθημένα: Πώς να ξεπεράσετε τα συναισθήματα που τρέφετε για τον πρώην σύντροφό σας
PSYCHOLOGY

Ερωτικά απωθημένα: Πώς να ξεπεράσετε τα συναισθήματα που τρέφετε για τον πρώην σύντροφό σας

Ανακαλύψτε τις λύσεις και νιώστε ξανά πιο ξέγνοιαστοι


Οι χωρισμοί φέρνουν απογοητεύσεις, άσχημα συναισθήματα και μια μεγάλη ανάγκη για εξέλιξη. Ωστόσο, αυτό που πολλές φορές είναι αναπόφευκτο είναι να δημιουργήσουν ένα ακόμη επακόλουθο: αυτό του ερωτικού απωθημένου. Είτε αποφασίζετε να ακολουθήσετε με τον σύντροφό σας χωριστούς δρόμους από κοινού, είτε αυτό αποτελεί την προτροπή του ενός από τους δύο σε αρκετές περιπτώσεις προκύπτει το συναίσθημα του ανεκπλήρωτου. Αποτελεί, άλλωστε, γεγονός πως όταν παρατηρήσετε ότι μια σχέση δε λειτουργεί και αποφασίζετε να την τερματίσετε, ο πόνος και η ένταση δεν ξεφεύγουν απαραιτήτως αμέσως.

erotika-apothimena-1.jpg

Επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος

Η ψυχολογία συνήθως αντιμετωπίζει τα καταπιεσμένα συναισθήματα ως ένα ψυχικό γεγονός που σχετίζεται με τον εγκέφαλο. Έτσι, καθώς μεγαλώνοντας συσσωρεύετε συναισθηματικά τραύματα κι ερωτικά απωθημένα προσαρμόζετε το περιβάλλον σας, το σώμα σας και τον χαρακτήρα σας έτσι ώστε να σας προστατεύουν από μια επόμενη επίπονη κατάσταση. Αυτή η νοητή «πανοπλία» που σχηματίζετε λοιπόν εμποδίζει την ικανότητά σας να θεραπεύσετε παλιές συναισθηματικές πληγές και να βιώσετε την απελευθέρωση που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία.

Η Ταοϊστές, στην αρχαία κινέζικη φιλοσοφία αντιμετώπιζαν τα συναισθήματα σαν ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο θεωρούσαν πως όταν κάτι μπλοκάρει τη ροή της, μέσα στο ανθρώπινο σώμα δημιουργείται μια καταστρεπτική στασιμότητα. Μάλιστα, συνέδεαν και κάποια όργανα με ορισμένα συναισθήματα. Για αυτούς ο φόβος πήγαινε στα νεφρά, ο θυμός αποθηκευόταν στο συκώτι και η θλίψη ζούσε στους πνεύμονες. Αν και αυτή η θεώρηση μοιάζει απλοϊκή στις μέρες μας, αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα το οποίο αποδεικνύει -έστω και μεταφορικά- πως οτιδήποτε δε βγαίνει από μέσα σας, τελικά καταλήγει να σας βλάπτει. 

erotika-apothimena-2.jpg

H απλοποίηση του έρωτα

Είναι πολύ απλό. Όταν ερωτεύεστε ή απλώς ελκύεστε ερωτικά από κάποιον τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο πέφτουν, ενώ της ντοπαμίνης αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, τα φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης δίνουν την αίσθηση της ικανοποίησης, ενώ τα χαμηλότερα οδηγούν σε εμμονή και ανησυχία. Ακόμη, τα επίπεδα της ντοπαμίνης του εγκεφάλου καθώς στον έρωτα είναι ασταθή, κυμαίνονται από την αίσθηση της εκστατικής όταν βρίσκεστε δίπλα στον σύντροφό σας, στο ανικανοποίητο όταν νιώθετε αβεβαιότητα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι χαμηλά, είναι πιο πιθανό να εξαρτηθείτε από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την αγάπη, τα ψώνια, τα τυχερά παιχνίδια και ούτω καθεξής. Έχει αποδειχτεί πως οι σχέσεις που είναι ασταθείς ή αυτές που τερματίζονται και οδηγούν σε ερωτικά απωθημένα είναι πιθανό να συμβάλουν περαιτέρω στην αστάθεια των χημικών ουσιών του εγκεφάλου σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε: Εάν η εμμονή σας με το παρελθόν είναι αισθητή τότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που βρίσκεται στο περιβάλλον σας. Όταν νιώθετε πως οι άνθρωποι που έχετε δίπλα σας σας κατανοούν και σας ακούνε είναι πολύ πιθανό να εκτιμήσετε περισσότερο τον εαυτό σας. Ακόμη και αν σας φαίνεται περιττό, ζητήστε να σας θυμίσουν τις δυνάμεις σας, τα όνειρά σας και αυτά που αξίζετε έτσι ώστε να ξεπεράσετε τα ερωτικά απωθημένα σας. 
  • Θυμηθείτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες: Δεν είναι μυστικό ότι η σύνταξη μιας λίστας ευγνωμοσύνης μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να κρατάτε το μυαλό σας επικεντρωμένο σε οτιδήποτε σας χαροποιεί. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως βρίσκοντας νέα πράγματα για να είστε ευγνώμονες το μυαλό σας σταματάει τις αρνητικές σκέψεις.
erotika-apothimena-3-4ULjt.jpg
  • Αντιμετωπίστε την πραγματικότητα: Υπάρχει το κρύο και το ζεστό, το μαύρο και το άσπρο και για αυτό ακριβώς τον λόγο εάν αισθάνεστε κολλημένοι στο παρελθόν, υπάρχει μια λύση που θα σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε. Προκειμένου να την εντοπίσετε, πάρτε στυλό και χαρτί και σε ένα κενό φύλλο, δημιουργήστε δύο στήλες. Η αριστερή πλευρά θα είναι μια λίστα με όσα δε θέλετε πια στη ζωή σας και η δεξιά πλευρά θα είναι το αντίθετο. Αφού το κάνετε, το μόνο που σας μένει είναι να δοκιμάσετε να το εφαρμόσετε για 21 ημέρες. Όσες δηλαδή κρατάει μια συνήθεια.
  • Απομακρυνθείτε από αυτόν που σας προκαλεί την «εξάρτηση»: Όπως αναφέραμε και προηγουμένως υπάρχει μια χημική ανισορροπία η οποία προκαλείται στον εγκέφαλό σας όταν έχετε ένα απωθημένο. Αυτό που μπορείτε πρακτικά να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε τόσο σωματικά όσο και νοητικά από αυτό το άτομο. Όσο περισσότερη έκθεση έχετε στον πρώην σύντροφό σας, τόσο πιο «εθισμένοι» θα νιώθετε. Συγκρίνετέ το με το κάπνισμα όπου δε θα μπορέσετε να το σταματήσετε καπνίζοντας αρκετά πακέτα μέσα στην ημέρα. Ομοίως, δεν πρόκειται να ξεπεράσετε τον πρώην σας ο οποίος έχει γίνει ερωτικό απωθημένο διατηρώντας συνεχώς επαφή μαζί του.