fbpixel

Search icon
Search
Επιστροφή στο σχολείο: Γερά δόντια για τα παιδιά όλη την χρονιά
MAGAZINE

Επιστροφή στο σχολείο: Γερά δόντια για τα παιδιά όλη την χρονιά

Ρωτήσαμε την παιδοδοντίατρο Δρα Ζωή Τζελέπη, για το πώς μπορούμε να προλάβουμε τερηδόνα κι έκτακτα περιστατικά


Πότε πρέπει να γίνεται ο οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά;

Είναι πολύ καλύτερο για τα παιδιά να κάνουν τον οδοντιατρικό τους έλεγχο και να είναι έτοιμα πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο, παρά να πρέπει να χάσουν ώρες από τα μαθήματα και το διάβασμά τους εξαιτίας του πόνου ή των επισκέψεων στον οδοντίατρο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο οδοντιατρικός έλεγχος; 

Γιατί η πρόληψη είναι το κλειδί όταν πρόκειται για τη στοματική υγεία των παιδιών. Η ενημέρωση των ίδιων όσο και των γονέων, σχετικά με τον κατάλληλο τρόπο βουρτσίσματος και τη σωστή διατροφή, αποτελούν τρόπους διατήρησης μιας καλής στοματικής υγείας, που μπορεί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Έτσι, μπορούν να αποφευχθούν παθήσεις, όπως η τερηδόνα, που ενώ μπορεί να προληφθεί σχεδόν στο 100%, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που οδηγούν σε έκτακτα περιστατικά. Αν, μάλιστα, αφεθεί για μεγάλο διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις και το παιδί να πρέπει να υποβληθεί σε πιο περίπλοκες οδοντιατρικές θεραπείες. Με τον προγραμματισμένο οδοντιατρικό έλεγχο, οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί στην αρχή του, πριν προχωρήσει και προκαλέσει συμπτώματα, και φυσικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιο εύκολο και ανώδυνο τρόπο, αφήνοντας παράλληλα στα παιδιά μια θετική εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα υγιές όμορφο χαμόγελο συμβάλλει στην αυτοπεποίθησή τους, η οποία διαμορφώνεται από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια.

shutterstock-208813468.jpg

Πώς μπορεί να προληφθεί ένα έκτακτο οδοντιατρικό περιστατικό;

Ο πρώτος και βασικός τρόπος είναι με τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Πρώτα απ’ όλα, με μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση, τα παιδιά μπορούν πιο εύκολα να εξοικειωθούν με το οδοντιατρικό περιβάλλον και συνεπώς να καλλιεργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο, ώστε να περιμένουν και όχι να αποφεύγουν τις επισκέψεις τους! Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που ξεκίνησαν με θετικές οδοντιατρικές εμπειρίες από μικρή ηλικία, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αποφεύγουν την οδοντιατρική επίσκεψη στο μέλλον, συνεπώς και μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.

Γιατί είναι σημαντικό να προλαμβάνουμε τα έκτακτα περιστατικά; 

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι τα παιδικά δόντια, όπως και τα μόνιμα, μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή του παιδιού, τις επιδόσεις του στο σχολείο και γενικότερα την καθημερινότητά του. Κάποιες φορές, ένα έκτακτο περιστατικό μπορεί να είναι και η αιτία για την πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά μια αρνητική εικόνα για τον οδοντίατρο. Στις μέρες μας, ωστόσο, με τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση, την τεχνολογία και την πρόσβαση στην πληροφορία, αυτού του είδους τα περιστατικά μπορούν να μειωθούν, ως και να γίνουν παρελθόν!

Μπορεί αυτή η κατάσταση να εξελιχθεί σε μια τραυματική εμπειρία για το παιδί;

Παρά το γεγονός ότι ένα έκτακτο συμβάν μπορεί να αγχώσει το παιδί, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να το βοηθήσουν να ολοκληρώσει την οδοντιατρική του θεραπεία με επιτυχία και με το λιγότερο δυνατό άγχος. Με την κατάλληλη διαχείριση κατά τη διάρκεια του ραντεβού, τον απαραίτητο χρόνο για τη σταδιακή απευαισθητοποίησή του και με τη φιλική, για την κάθε ηλικία, επεξήγηση της διαδικασίας, ένα παιδί μπορεί να αντεπεξέλθει ακόμη και σε μια πιο δύσκολη οδοντιατρική εμπειρία με τον καλύτερο τρόπο.

78a1c420-9871-4edd-aae7-0d5a311693d0.jpg

Ευχαριστούμε την παιδοδοντίατρο δρα Ζωή Τζελέπη, DDS, DrDent, MPaedDent RCSEd, για τις πληροφορίες.

Info: Απόφοιτη του ΑΠΘ. Παρακολούθησε το τριετές κλινικό και ερευνητικό διδακτορικό πρόγραμμα Παιδοδοντιατρικής (Dr.Dent) στο UCL. Είναι μέλος του Royal College of Surgeons of Edinburgh in Paediatric Dentistry (MPaedDent RCSEd) και της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας του Ηνωμένου Βασιλείου (GDC, UK). Έχει συνεργαστεί ως ειδικός παιδοδοντίατρος σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές του Λονδίνου, ενώ από τον Μάρτιο του 2021 λειτουργεί το ιδιωτικό της ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Info: www.magictooth.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021