fbpixel

Search icon
Search
DESIGN NEWS

Επιστροφή στις ρίζες

ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΕΤΑΞΑ

Επιστροφή στις ρίζες

Βλέποντάς το σου δίνει την αίσθηση ότι ταξίδεψες μόλις σε μια άλλη εποχή. Ένα σπίτι με χαρακτήρα λίγο έξω από την Ανάβυσσο. Εκεί, η Μελίσσα Μεταξά, ιδιοκτήτρια του Free Shop και σχεδιάστρια, ξεφεύγει μαζί με τον σύζυγό της, Αλέξανδρο Βαρβέρη της Moda Bagno, και την κόρη τους Μάγια, από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Το σπίτι αγοράστηκε απ’ την οικογένειά της στις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Εκεί, έχουμε περάσει σχεδόν όλα τα παιδικά μου σαββατοκύριακα, οικογενειακά, με φίλους. Πάντα ήταν ένα σπίτι γεμάτο, ανοιχτό και συγχρόνως ησυχαστήριο». Είναι λιτό και την ίδια στιγμή πληθωρικό από μόνο του. Άγριο και συνάμα γαλήνιο, σ’ ένα τοπίο που σε γεμίζει έμπνευση και που αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι είναι ξερό και άγριο, την άνοιξη καταπράσινο με λουλούδια του αγρού. Έχει μια  ιδιαίτερη και πολύ θετική ενέργεια. «Το κτήμα το αγόρασαν οι γονείς μου αρκετά νέοι. Νομίζω ότι ήταν μια παρορμητική αγορά διότι το “ερωτεύτηκαν”, αποδείχθηκε, όμως, άκρως κατάλληλο  για να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας σαν οικογένεια, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση (απέχει μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα), αλλά είναι και “στη μέση του πουθενά” ώστε να σε κάνει να αισθάνεσαι αποκομμένος απ’ την πόλη. Παρ’ ότι δεν έχουμε κάποια σχέση με τον  τόπο, πλέον είναι σαν να έχουμε…».

Το σπίτι έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Παλαιότερα εκεί ήταν η γαλλική τράπεζα των μεταλλείων του Λαυρίου, με τον τοίχο και τις πολεμίστρες να θυμίζουν εκείνη την εποχή. Το κτίριο χτίστηκε τη δεκαετία του ‘70 και η οικογένειά της δεν έχει επέμβει καθόλου στο εξωτερικό  κομμάτι και στη διαρρύθμιση των χώρων, πέραν της εσωτερικής διακόσμησης. Ένα σπίτι πολύ  μικρό με τους απολύτως απαραίτητους χώρους, που στέκεται διακριτικά στο κτήμα που είναι πραγματικά επιβλητικό. Πέτρα, ξύλο, φυσικά υλικά κυριαρχούν με τα ιδιαίτερα ανοίγματα να  επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέρχεται με το δικό του μαγικό τρόπο. Το στιλ του τελείως μοναδικό. Μοιάζει σαν μια hacienda με ethnic και 60s στοιχεία. Είναι το ιδανικό μέρος για να διώξεις τα άγχη της καθημερινότητας και να καταστρώσεις πλάνα και ιδέες. Είναι  αναζωογονητικό. Η μητέρα της Μελίσσα, Μάτα Μεταξά, μια γυναίκα με καταπληκτικά  ανεπιτήδευτο στιλ, ανέλαβε εξολοκλήρου τη διακόσμησή του. «Έχει αυτήn την ικανότητα να “ακουμπά” απλά τα πράγματα σ’ έναν χώρο και να τους δίνει ζεστασιά», τονίζει η ίδια. Άλλωστε, είναι αυτή που μένει πλέον σχεδόν μόνιμα στο κτήμα, όπως το αποκαλούν όλοι. Στο κτήμα αυτό όπου έχει φροντίσει να έχει το μποστάνι της, μια αγάπη που μεταδίδει και στην εγγονή της Μάγια, ενώ όλη η υπόλοιπη οικογένεια απολαμβάνει τα αγαθά του.

Πολύ παλιά κομμάτια συνυπάρχουν στον χώρο με κάποια στοιχεία design όπως ο ξύλινος καναπές και οι ξαπλώστρες από το moda bagno, που δίνουν το δικό τους χαρακτήρα κι έτσι γίνεται ένα μοναδικό mix and match. Τα περισσότερα έπιπλα είναι χαμηλά τραπέζια, μαξιλάρες, χτιστοί καναπέδες και κρεβάτια. Άλλωστε, όταν η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι σχεδόν όλοι απολαμβάνουν τις περισσότερες ώρες στο πάτωμα, χαλαρά. Τίποτα δε μοιάζει επιτηδευμένο σ’ αυτόν τον χώρο.

Η ίδια προσπαθεί όλο και πιο συχνά, όταν βέβαια οι υποχρεώσεις της το επιτρέπουν, να βρίσκεται σ’ αυτό μαζί με τον σύζυγο και την κόρη τους. Άλλωστε, είναι πραγματικά ιδανικός χώρος για παιδιά. «Τρέχουν ανεμπόδιστα, σκαρφαλώνουν στα δέντρα, υπάρχουν χίλιες γωνιές για ανακαλύψεις -όλα αυτά χωρίς κανένα παιδικό παιχνίδι μέσα στον χώρο διότι δε  χρειάζεται… είναι από μόνο του φιλικό προς τα παιδιά. Εκεί, ανακαλύπτουν μόνα τους χιλιάδες  πράγματα κι έρχονται σ’ επαφή με τα στοιχεία της φύσης, ποτίζοντας, παίζοντας με τη λάσπη, μαζεύοντας λουλούδια, παρατηρώντας τα φυτά, φυτεύοντας το μποστάνι. Είναι μαγεία για τα  παιδιά και για τους μεγάλους αυτή η τόσο άμεση επαφή με τη φύση -στην πιο ανεπιτήδευτη μορφή της».

Σήμερα, η Μελίσσα συνεχίζει κι ασχολείται με τον τομέα των αγορών στα καταστήματα Free Shop, ενώ σχεδιάζει και τη δική της σειρά ρούχων με το όνομα Wildwood. Είναι μητέρα της 3χρονης Μάγιας, κι όπως λέει και η ίδια, στα τρία αυτά χρόνια έχει βιώσει την πιο δημιουργική φάση της ζωής της!

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΚΑΝΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

GLOW LOVES

6 πανεύκολα χτενίσματα για να φαίνεται πιο αδύνατο το πρόσωπό σας
HAIR & NAILS

6 πανεύκολα χτενίσματα για να φαίνεται πιο αδύνατο το πρόσωπό σας