fbpixel

Search icon
Search
Ένας σύγχρονος παιδότοπος στην Αυστραλία που αλλάζει τα δεδομένα
DESIGN NEWS

Ένας σύγχρονος παιδότοπος στην Αυστραλία που αλλάζει τα δεδομένα

Με την υπογραφή των Paldesign Architects, το Nubo έχει πρωτοποριακή scandi αισθητική


Τα τελευταία χρόνια, στην Αυστραλία φαίνεται να έχουν ισχυρές επιρροές από το σκανδιναβικό design. To ανοιχτόχρωμο ξύλο βασιλεύει και οι Δανοί σχεδιαστές επηρεάζουν βαθιά τις design ομάδες της χώρας. Γι' αυτό και δεν εκπλαγήκαμε όταν είδαμε τον παρακάτω super παιδότοπο, που αποτελεί ουσιαστικά ωδή στην αισθητική της Βόρειας Ευρώπης.

00title-pal-nubo-playground-01-f1fAa.jpg
Λευκό και ανοιχτόχρωμο ξύλο κυριαρχούν στο Nubo
Ο Nubo, ένας χώρος παιχνιδιού για παιδιά ηλικίας έως δέκα ετών στην Αλεξάνδρεια του Σίδνεϊ, χρησιμοποιεί βασικές ιδεολογίες σχεδίασης Scandi -λειτουργικότητα και απλότητα- για να προσφέρει ένα ήρεμο αλλά εντυπωσιακό περιβάλλον για εξερευνήσεις και παιχνίδι. Αντιπροσωπεύει το πρώτο του είδους στη χώρα. 
Εδώ, οι μικροί μας φίλοι, στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ενθαρρύνονται να ασκούν τη φαντασία τους, τις κοινωνικές και εξερευνητικές δεξιότητες, να κάνουν νέους φίλους και να γνωρίσουν καλύτερα, όχι μόνο τον κόσμο γύρω τους, αλλά και τον εαυτό τους.
pal-nubo-playground-03-4L1sg.jpg
Ειδικές κατασκευές προτρέπουν στο δημιουργικό παιχνίδι
Σχεδιασμένο από την εταιρία σχεδιασμού Frost*collective και το αρχιτεκτονικό γραφείο Paldesign Architects, είναι o πρώτος παιδότοπος στην Αυστραλία, που αναπτύσσεται σ' έναν τόσο μεγάλο χώρο, σχεδόν 770 τ.μ., ενώ ο στόχος του interior design είναι να δημιουργηθεί ένα καθαρό, προσεκτικά επιμελημένο και αισθητικά ευχάριστο περιβάλλον, για τους γονείς και τα παιδιά.
pal-nubo-playground-05-O5E01.jpg
Η έμπνευση βασίζεται στο "σύννεφο"

Σκοπός ήταν να μη θυμίζει τους τυπικούς πολύχρωμους χώρους που έχουμε συνηθίζει, με τα πλαστικά παιχνίδια και τις οθόνες computer, αλλά να αντιμετωπίζει την έννοια του "καθαρού παιχνιδιού" με τρόπο που να μπορεί να κάνει μικρούς και μεγάλους να αισθάνονται άνετα και οικεία. 

Η ιδέα προέρχεται από μια δημιουργική σκέψη. Η λέξη «nubo» μεταφράζεται σε «σύννεφο» στην εσπεράντο, μια γλώσσα που εφευρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 για να ενθαρρύνει την αρμονία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Έτσι, αφού τον ίδιο στόχο έχει και ο συγκεκριμένος παιδότοπος, να φέρνει πιο κοντά διαφορετικά μεταξύ τους παιδιά, ονομάστηκε Nobu.

pal-nubo-playground-04-7DaX0.jpg
Καμπύλα στοιχεία γίνονται σημεία ανάγνωσης
Μάλιστα, ο ίδιος ο εσωτερικός σχεδιασμός εμπνεύστηκε επίσης από την ιδέα ενός σύννεφου. Το περιβάλλον του Nubo προσφέρει μια σειρά από στοιχεία και εργαλεία για την ανάπτυξη και ενθάρρυνση της ευαίσθητης περιόδου μάθησης κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας. Παιχνιδιάρικες πινελιές, με μια βιβλιοθήκη που υφαίνεται γύρω από ένα γιγαντιαίο μπαλόνι ζεστού αέρα, επιτρέπει στα παιδιά να ξαπλώνουν για να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο. Ακόμα, σ' ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο μπλε τετράγωνους μαγνήτες, καλωσορίζει τους λιλιπούτειους επισκέπτες για δημιουργικό παιχνίδι, όπου ένα γιγάντιο πλαίσιο αναρρίχησης τους επιτρέπει να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στο άθλημα, αλλά με ασφάλεια.

Το καφέ του Nubo διευκολύνει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά, δίνοντας έμφαση στην υγιεινή τροφή, που ευνοεί τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών! Το λογότυπο χρησιμοποιεί το B ως σύννεφο, παραπέμποντας στην αρχική ιδέα για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω. 

Το αποτέλεσμα είναι ένας παιδότοπος με μια παιδική, απλή και ευέλικτη έκφραση, που μιλάει άμεσα στο κοινό και είναι αναμφισβήτητα συνεπής με την πρόθεση του -να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί, ώστε να κάνει τον ελεύθερο χρόνο μικρών και μεγάλων να κυλήσει ευχάριστα και δημιουργικά.