fbpixel

Search icon
Search
Ένα ταξίδι βλάπτει ή ενδυναμώνει τη σχέση σας;
PSYCHOLOGY

Ένα ταξίδι βλάπτει ή ενδυναμώνει τη σχέση σας;

Πείτε το ναι στην πρόκληση


To καλοκαίρι έχει ήδη φτάσει, οι αποδράσεις σας φαίνονται η καλύτερη διέξοδος και μαζί με το ταίρι σας προσπαθείτε να ανακαλύψετε το ιδανικό ελληνικό νησί για διακοπές. Είτε βρίσκεστε στον πρώτο χρόνο της σχέσης σας, είτε η κοινή σας πορεία καταγράφει "αρκετά χιλιόμετρα" γνωρίζετε πως η απόφασή σας να κάνετε αυτό το βήμα είναι ένα μεγάλο crash test. Κοινή καθημερινότητα, πολλές ώρες κάτω από τον ίδιο ήλιο και ξέφρενα πάρτι στα beach bars μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά. Για κάποιους από εσάς θα αποτελέσουν κοινά σημεία πορείας και για άλλους ένα λόγο για να πείτε πως μετά την επιστροφή στην πραγματικότητα... αυτό το ρομάντζο θα λήξει. 

Υπάρχουν tips για τις πρώτες κοινές διακοπές, υπάρχουν μαύρες γραμμές που πρέπει να αποφύγετε και φυσικά υπάρχει ένας κόσμος τον οποίον αν ανακαλύψετε μαζί -και με τις καλύτερες προθέσεις- θα χτίσει τις κοινές σας αναμνήσεις. Ίσως τελικά, αυτό που μετράει περισσότερο σε κάθε σχέση να είναι όλα αυτά που κάνουν τις μέρες σας ξεχωριστές ακόμη και όταν όλα μοιάζουν ίδια.

The pros

Πάθος: Οι σχέσεις σας επιτρέπουν να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, να αυξήσετε τις δεξιότητές σας, τις προοπτικές σας και την αίσθηση του ποιοι πραγματικά είστε. Με λίγα λόγια μπορούν να εξωτερικεύσουν την καλύτερη αλλά και τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού σας. Έτσι, όσο πιο ικανοποιημένοι είστε από το "σύστημα" στο οποίο βρίσκεστε, τόσο πιο πολύ αυτό σας βοηθάει να εξελιχτείτε. Σύμφωνα με έρευνες, η συμμετοχή σε συναρπαστικές και νέες δραστηριότητες με έναν παρτενέρ αυξάνει τα συναισθήματα της εγγύτητας και του πάθους. Όταν από ζευγάρια ζητήθηκε να κάνουν μαζί πράγματα που τους άρεσαν σε ένα ξένο περιβάλλον -όπως αυτό των διακοπών- τότε αυξήθηκε η μεταξύ τους οικειότητα. Ένα ταξίδι μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες να παραμείνετε ενθουσιασμένοι και να βιώσετε μια κοινή περιπέτεια. Είτε αυτή θα είναι μια επίσκεψη σε νέες πόλεις είτε ένα θαλάσσιο σπορ ή ακόμη και η δοκιμή μια διαφορετικής κουζίνας, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ενθαρρυντικό!

Μνήμη: Τα ζευγάρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διακοπές ως τρόπο δημιουργίας θετικών αναμνήσεων. Τόσο η μνήμη όσο και η συνήθεια αποτελούν δύο πολύ ισχυρές παραμέτρους οι οποίες -είτε καλώς είτε κακώς- διατηρούν τις σχέσεις ενωμένες. Για αυτόν τον λόγο, μετά από το ταξίδι σας θα έχετε την ευκαιρία, αρκετές φορές, με το σύντροφό σας να αναπολήσετε τις όμορφες στιγμές που ζήσατε και να προκαλέσετε, χωρίς πολύ προσπάθεια, ένα αίσθημα συναισθηματικής εγγύτητας.  

diakopes-zeugari-1.jpg

Γνώση: Η επιθυμία για αυτόν που έχετε απέναντί σας με τον καιρό πολλές φορές αρχίζει και φθίνει. Υποχρεώσεις, γρήγορη ζωή και πάνω από όλα μια πανομοιότυπη καθημερινότητα που δε δίνει χώρο στο να ανακαλύψετε νέα πράγματα για αυτόν που έχετε απέναντί σας. Ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο τονίζουν αρκετοί ψυχολόγοι είναι πως μαθαίνοντας νέα πράγματα για τον άνθρωπό σας καταφέρνετε να έρθετε -ακόμη και σε μια μακροχρόνια σχέση- πιο κοντά. Μπορεί να θεωρείτε πως γνωρίζετε τα πάντα αλλά ένα ταξίδι θα σας πείσει πως ο σύντροφός σας, έχει πολλά ακόμη να σας δώσει. Αδράξτε την ευκαιρία!

The cons

diakopes-zeugari-3.jpg

Αλληλεξάρτηση: Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθετε ότι σας λείπει η ελευθερία σας. Έτσι, εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους -με κάθε κόστος- πολλές φορές ένα κοινό πλάνο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πως χάνετε τον έλεγχο. Όταν βρίσκεστε μακριά από το comfort zone σας, η κάθε μέρα αποτελεί μια πρόκληση την οποία οφείλετε να αντιμετωπίσετε μαζί με αυτόν που έχετε απέναντί σας. Που θα φάτε, που θα μείνετε, και ποια μέρη θα επισκεφτείτε είναι μερικά μόνο από αυτά που θα σας κάνουν να θέλετε να επιστρέψετε πίσω. Για αυτό το λόγο εάν θέλετε να προλάβετε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως θα αφήσετε πίσω τους εγωισμούς σας και θα αφεθείτε στις υπέροχες εικόνες που θα ανακαλύψετε στο μέρος που θα πάτε. 

Εντάσεις: Εδώ, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε πως σε κάθε σχέση υπάρχουν μερικά μαύρα σημεία. Αυτά τα μικρά χαρακτηριστικά του συντρόφου σας που σας κάνουν να θέλετε -ουκ ολίγες φορές- να επανεξετάσετε το γεγονός πως είστε μαζί και που βγάζουν τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού σας. Εάν αυτή η κατάσταση σας είναι γνώριμη τότε είναι πολύ πιθανό στις ημέρες που θα περάσετε μαζί, αυτό να οξυνθεί. Οι διαφορές στις αξίες και στις αντιλήψεις, οι συχνές εντάσεις καθώς και η ασυμφωνία χαρακτήρων θα βρίσκεται σε κάθε στιγμή της ζωής σας μπροστά σας και θα πετυχαίνει να καταστρέφει όλα όσα έχετε χτίσει. Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να λύσετε τις διαφορές σας, να συζητήσετε πολιτισμένα και να ανακαλύψετε αν αυτά που σας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που σας χωρίζουν. Άλλωστε, οι σχέσεις είναι για να είστε εσείς ευχαριστημένοι και όχι για να περνάει η καθημερινότητά σας με πίεση. 

diakopes-zeugari-4.jpg

Άγχος: Δεν έχουν όλες οι διακοπές την ίδια κούραση και αυτός είναι ένας παράγοντας τον οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσετε. Οι πολλές μεταφορές, τα διαφορετικά μέρη και μια ενδεχόμενη μη-συνεννόηση με τους locals μπορεί να σας δημιουργήσει τόσο σύγχυση όσο και συσσωρευμένη πίεση και άγχος. Όλα αυτά μπορούν, φυσικά, να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε ένταση μέσα στη σχέση σας. Μην επιτρέψετε να σας επηρεάσει κάτι τέτοιο και ξεκαθαρίστε εξ αρχής στον σύντροφό σας αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό, ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να είστε καλά με αυτόν που έχετε δίπλα σας. Εάν αυτό δεν υφίσταται, τότε όσα μέρη και αν επισκεφτείτε θα σας φανούν ανούσια.