fbpixel

Search icon
Search
Ένα συναρπαστικό ξενοδοχείο 5* στην άκρη της Ισλανδίας που κόβει την ανάσα
INTERIORS

Ένα συναρπαστικό ξενοδοχείο 5* στην άκρη της Ισλανδίας που κόβει την ανάσα

Το The Retreat μοιάζει βγαλμένο από όνειρο


Για να αποκαλέσει κανείς το Blue Lagoon ως ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ισλανδίας θα ήταν μια κολοσσιαία υποτίμηση, αφού πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο. Ακόμα και αν έχετε περάσει μόνο ένα λεπτό κάνοντας scroll down στο Instagram και παρατηρώντας το 5* ξενοδοχείο The Retreat που βρίσκεται εκεί, τότε το μυαλό σας θα είναι γεμάτο με εικόνες της φημισμένης του πισίνας ιριδίζοντος γεωθερμικού νερού. Το 2014 μάλιστα φιλοξένησε περισσότερους από 700.000 επισκέπτες -περισσότερο από το διπλάσιο του πληθυσμού της Ισλανδίας (το 2018, το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας καταγράφηκε στους 337.780). Και όχι άδικα, αφού το απίστευτο hotel αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Οι εικόνες παρακάτω θα σας πείσουν!

bl-retreat-y1a8100-01.jpg

Το The Retreat είναι το πρώτο και μοναδικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων που εκτείνεται μόλις στην άκρη της λιμνοθάλασσας. Το να το ονομάζουμε απλώς ως ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, είναι άδικο, αφού η αισθητική και ο σχεδιασμός του είναι άρτια και καλαίσθητα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολυτελές «καταφύγιο» 62 δωματίων με ένα υπόγειο και πλήρως εξοπλισμένο spa, που έχει άμεση πρόσβαση στη λιμνοθάλασσα (άρα βρίσκεται και αρκετά μακριά από τα πλήθη), ένα κλασικό ισλανδικό εστιατόριο, το Moss, με εξαιρετικά πιάτα και φίνα ποτά και απεριόριστη πρόσβαση στο απίστευτο τοπίο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ως προορισμό και όχι απλώς ως ξενοδοχείο.

bl-retreat-y1a8039-01.jpg
bl-retreat-y1a5736-01.jpg

Χτισμένο σε μια ροή λάβας 800 ετών στη χερσόνησο του Ρέικιαν, το σύγχρονο γωνιακό κτίριο του ξενοδοχείου, που σχεδιάστηκε από τους Basalt Architects, συνδυάζεται άψογα με το άγριο και παρθένο τοπίο της Ισλανδίας. Ωστόσο, η διαδικασία κατασκευής ήταν οτιδήποτε άλλο παρά απρόσκοπτη. «Δε μπορείτε να ξέρετε τι θα σας αποκαλύψει η λάβα και η δύναμή της μέχρι να το ανακαλύψετε οι ίδιοι» λέει αινιγματικά ο Sigríður Sigþórsdóttir, συνιδρυτής των αρχιτεκτόνων Basalt και αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου. Ορισμένα κομμάτια από τη λάβα ήταν τόσο θεαματικά, ώστε οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να τα ενσωματώσουν στο σχέδιο για να το εναρμονίσουν με τη φύση, να γίνει ένα με τη φύση. «Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να αλλάξετε τον σχεδιασμό σας και να τον προσαρμόσετε στη φύση. Μερικές φορές πρέπει να σταματήσετε και να ξανασκεφτείτε τα πάντα» λέει ο Sigþórsdóttir.

bl-retreat-y1a8456-01.jpg

Με πολλούς τρόπους, ο σχεδιασμός του συγκροτήματος ήταν ένας αυτοσχεδιασμός -και αρκετά επιτυχημένος σε αυτό. Το εσωτερικό, μια συνεργασία μεταξύ των αρχιτεκτόνων Basalt και του Design Group Italia, που αποτελείται από έπιπλα από την εταιρία B & B Italia, μιμείται το περιβάλλον τοπίο με απλά, ουδέτερα σχήματα (βαθιές γκρίζες καρέκλες, ξύλινες επενδύσεις και κομψά φωτιστικά). Η ιδέα ήταν να εμπνευστεί κανείς από τα σχήματα, τα χρώματα και τα σχέδια του τοπίου χωρίς να τραβήξει όμως όλη την προσοχή από αυτό. Στο εστιατόριο, το Moss, υπάρχει ένα εντυπωσιακό installation από λάβα σε έναν τοίχο, δημιουργία της Ισλανδής καλλιτέχνιδας Ragna Róbertsdóttir, ενώ στο λόμπι εκτίθενται τα κεραμικά από τη συλλογή που εντοπίζεται στο ισλανδικό μουσείο σχεδιασμού και τέχνης.

bl-retreat-y1a8273-01.jpg

Έτσι, εάν κανείς βρεθεί στο The Retreat θα απολαύσει την πανέμορφη ιδιωτική του πισίνα με θέα στο Blue Lagoon, εικόνα που απέχει κατά πολύ από τα φωτοσοπαρισμένα Instagram posts που θα δείτε. Αλλά ξέρετε τι άλλο θα απολαύσετε και θα χαρείτε; Ένα κομμάτι εκπληκτικού και άρτιου σχεδιασμού σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ισλανδίας. Θα σας κόψει την ανάσα!

Πηγή: Architectural Digest