fbpixel

Search icon
Search
Ένα παιδί θα σας σώσει ή μήπως όχι;
PSYCHOLOGY

Ένα παιδί θα σας σώσει ή μήπως όχι;

Είναι ο ερχομός ενός μωρού η κατάλληλη πρακτική για να ξεπεράσει ένα ζευγάρι τα προβλήματά του


Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να ανανεώσουν τη σχέση τους ή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, αποφασίζοντας να αποκτήσουν ένα παιδί καθώς πιστεύουν ότι ο ερχομός του θα φέρει νέες ισορροπίες και θα προσθέσει κάτι χαρούμενο στη ζωή τους. Είναι αλήθεια πως ένα παιδί μπορεί να συμβάλει στην υγεία της ζωής ενός ζευγαριού και να ενώσει ακόμη πιο δυνατά τους δύο συντρόφους προκειμένου να συνεργαστούν μεταξύ τους αρμονικά με μοναδικό στόχο το όφελος του παιδιού. Οι γονείς ενός παιδιού ονειρεύονται, δημιουργούν, φαντάζονται, ανησυχούν, μοιράζονται και συμπορεύονται, αποδεικνύοντας πως μπορούν να βάζουν στην άκρη διαφορές και διαφωνίες ώστε να προσφέρουν στο παιδί τους μια ασφαλή βάση.

Μη θεωρείτε όμως δεδομένο ότι το να είστε γονείς συνεπάγεται μόνο ευχάριστες οικογενειακές στιγμές ή εγγυάται βελτίωση του γάμου σας και αναβάθμιση της επικοινωνίας με το έτερον ήμισυ. Από την ώρα που γίνεστε γονείς καλείστε να αφοσιωθείτε σε αυτό τον νέο ρόλο χωρίς να χάσετε ή να παραμελήσετε τους υπόλοιπους ρόλους σας και αυτό από μόνο του είναι περίπλοκο και απαιτεί περισσότερη δουλειά.

Ένα παιδί δοκιμάζει τις αντοχές του ζευγαριού και αναδεικνύει, συχνά, τα προβλήματα, που υπήρχαν στη σχέση προτού αυτό γεννηθεί. Μπορεί, λοιπόν, να διαπιστώσετε ότι οι εντάσεις και οι συγκρούσεις αυξήθηκαν μετά τη γέννηση του παιδιού και να βιαστείτε να το εξηγήσετε μέσα από την κούραση ή την αλλαγή στην καθημερινότητά σας. Μην ξαφνιαστείτε αν ανακαλύψετε χαρακτηριστικά, που δεν ξέρατε ότι έχετε και μην εκπλαγείτε αν συνειδητοποιήσετε ότι σας γεμίζει πλέον πολύ περισσότερο το να είστε γονιός από το να είστε σύντροφος.

paidi3.jpg

Ένα παιδί είτε φέρνει πιο κοντά είτε απομακρύνει τους συντρόφους αλλά για να συμβεί το τελευταίο σημαίνει ότι οι δυο τους ήταν ήδη μακριά. Αν λοιπόν ήταν ήδη μακριά και είχαν ζητήματα στη σχέση τους, κανένα παιδί δεν μπορεί να τους ενώσει και κανένα παιδί δεν μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στο τραύμα μιας προβληματικής σχέσης. Άλλωστε, θα ήταν πολύ άδικο για το ίδιο το παιδί να αναλάβει, προτού ακόμη γεννηθεί, το ρόλο του διασώστη του γάμου των γονιών του ή της δύναμης που τους ενώνει και τους δίνει νόημα για να συνεχίσουν να είναι μαζί. Αργά ή γρήγορα θα έφτανε η στιγμή που το παιδί αυτό δε θα ήταν άλλο πια πρόθυμο να κρατήσει αυτόν το ρόλο και θα έπρεπε να στραφούν οι δύο σύντροφοι ο ένας στον άλλον για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

Ο σωστότερος λοιπόν δρόμος είναι αυτός που υπαγορεύει η λογική και δεν είναι άλλος από το να τα βρείτε πρώτα με το σύντροφό σας, να δουλέψετε τα προβλήματα της σχέσης σας, ζητώντας βοήθεια από ειδικό, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, και εν συνεχεία να αποφασίσετε κάτι τόσο όμορφο, όπως το να γίνετε γονείς. Μην ξεχνάτε πως κανείς δε σας εκπαιδεύει στον ρόλο του γονιού και κανείς δε σας δείχνει πώς να είστε καλοί και αποτελεσματικοί γονείς. Μπορείτε όμως σίγουρα να μάθετε πώς να είστε ασφαλείς και αξιόπιστοι γονείς για το παιδί σας και αυτό προϋποθέτει να μην το φορτώνετε με ευθύνες που δεν του ανήκουν και να μην το χρησιμοποιείτε, συνειδητά ή ασυνείδητα, για να διαχειριστείτε δικά σας ανοιχτά ζητήματα.

Ένα παιδί ομορφαίνει και κάνει πιο πλούσια τη σχέση ενός ζευγαριού που επιθυμεί να έχει παιδί... σε καμία περίπτωση όμως δε σώζει...

neli-glh3w.jpg

Info:

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους. 

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, ενώ το πέμπτο της με τίτλο “Και τώρα οι τρεις μας” πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2019, από τις εκδόσεις University Studio Press.

Facebook: Neli Byzantiadou, Instagram: neli_byzantiadou