fbpixel

Search icon
Search
Ένα νεοκλασικό αρχοντικό στη Σύρο αναβιώνει με τρόπο υποδειγματικό
INTERIORS

Ένα νεοκλασικό αρχοντικό στη Σύρο αναβιώνει με τρόπο υποδειγματικό

Το studio Lila architect + designer έδωσε σύγχρονη πνοή


Σε μικρή απόσταση από τα Ναυπηγεία στο Νεώριο, βρίσκεται το νεοκλασικό επί της οδού Φαίδωνος Κουκουλέ στο πανέμορφο νησί της Σύρου. Πρόκειται για ένα 2όροφο κτίσμα δεκαετίας του ’50, του οποίου τόσο ο προσανατολισμός όσο και η θέση του, εξασφαλίζουν θέα και αδιάκοπο φυσικό φως σε κάθε όροφο.

Οι ανάγκες των νέων ιδιοκτητών αλλά και η ιδιαίτερη αισθητική τους, οδήγησαν σε μια κάτοψη μη στερεότυπη ως προς το design, αλλά σε ένα αποτέλεσμα όπου το μοντέρνο και το παραδοσιακό συμβιώνουν αρμονικά, προσφέροντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, παρά το περιορισμένο μέγεθός του. Η αποκατάσταση του κελύφους, έκανε υποχρεωτική την καθαίρεση του μεσοπατώματος, της στέγης και κάθε ενδιάμεσης τοιχοποιίας, διότι το ακίνητο ήταν υπό κατάρρευση.

viber-image-2023-09-20-12-23-05-950-PUW8y.jpg


Έτσι, διατηρήθηκαν μόνον η περιμετρική λιθοδομή. Διανοίχθηκε ο υπόγειος χώρος της στέρνας κι ενσωματώθηκε στον χώρο του ισογείου, για τη δημιουργία του λουτρού, στο οποίο διατηρήθηκε μετά τις απαραίτητες ενισχύσεις με τοιχεία, τμήμα του βράχου που αποκαλύφθηκε. Κατασκευάστηκε δώμα από μπετόν, προσφέροντας οπτική φυγή προς το Νεώριο και την ανοιχτή θάλασσα, σε ένα ακίνητο που ελλείψει εξωστών, δεν θα στερείται ευκαιρίες outdoor στιγμών.

Το καθένα από τα δύο διαμερίσματα μελετήθηκαν ώστε να διαθέτουν τις παροχές για μια οικογένεια, επιτάσσοντας την δωρικότητα στον σχεδιασμό. Στον μαρμάρινο εξώστη του Α’ ορόφου με το μασίφ κιγκλίδωμα, όπως και στα μαρμάρινα σκαλιά της εισόδου, αποκαταστάθηκαν οι εκτενείς φθορές και αποδόθηκε σε χρήση ακριβώς όπως κατασκευάστηκε. Για τα δάπεδα και τους πάγκους επιλέχθηκε η πατητή τσιμεντοκονία, ενώ στα λουτρά τοποθετήθηκε χρωματιστό τσιμεντοπλακάκι ώστε το αποτέλεσμα να ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τον μινιμαλισμό, ανάμεσα στη λιτότητα και την πολυτέλεια.

viber-image-2023-09-20-12-22-16-480-m37dj.jpg


Τα χρώματα στους περισσότερους χώρους είναι γήινα, αλλά σε πολλά σημεία οι πιο funky τόνοι δίνουν μια δόση αισιοδοξίας και φρεσκάδας, απόλυτα ταιριαστή με την αύρα και την αισθητική του νησιού. Η κάθε γωνία έχει τον τρόπο να μας εμπνέει και να μας κάνει να ανυπομονούμε για το καλοκαίρι.

Profile

Το studio LILA architect + designer με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από την Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό ΕΜΠ (NTUA). Ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ δραστηριοποιείται και πειραματίζεται σ’ ένα ευρύ πεδίο κλίμακας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ιδιωτικές κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία και καταστήματα, αλλά και σχεδιασμό αντικειμένου.

Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design και άρθρα με έργα του γραφείου έχουν παρουσιαστεί περιστασιακά σε ελληνικές εκδόσεις. Στόχος αποτελεί η γνησιότητα και η μοναδικότητα, αποτυπωμένη σε κάθε έργο μέσα από την βιωματική δυναμικότητα του χώρου, προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ζωής, έχοντας σαν γνώμονα την βιοκληματική κι ενεργειακή αναβάθμιση των έργων αλλά + interior design μέσα από οικονομικές προτάσεις σχεδιασμού, φτάνοντας μέχρι και τον σχεδιασμό αντικειμένου.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!