fbpixel

Search icon
Search
Ήπια πολυτέλεια και νησιώτικος αέρας κυριαρχεί στο Viglostasi στη Σύρο
INTERIORS

Ήπια πολυτέλεια και νησιώτικος αέρας κυριαρχεί στο Viglostasi στη Σύρο

Το νέο έργο των Block 722 Architects


Από μακριά, η κατοικία Viglostasi φαίνεται σαν ένας παραδοσιακός νησιώτικος οικισμός, σκαρφαλωμένος σε βραχώδεις πλαγιές πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ωστόσο, αυτή είναι μια ενιαία, ιδιωτική εξοχική κατοικία, φωλιασμένη στην απομονωμένη, φυσική τοποθεσία του κυκλαδίτικου νησιού της Σύρου. Ο δημιουργός του, το αρχιτεκτονικό στούντιο Block722 με έδρα την Αθήνα, δημιούργησε τον ξεχωριστό χαρακτήρα του σπιτιού αντλώντας έξυπνα την τυπολογία των μικρών χωριών του Αιγαίου – μινιμαλιστικοί αστερισμοί χαμηλών όγκων, που συχνά βρίσκονται απλωμένοι σε πλαγιές λόφων, με θέα στη θάλασσα.

Το έργο ήταν ανάθεση μιας τετραμελούς οικογένειας, που έψαχνε να χτίσει εκεί το καταφύγιο των ονείρων τους, μετά από εξερεύνηση διαφορετικών νησιών και εμπνευσμένο από τα προηγούμενα έργα του Block722 στη Σύρο -το οικιστικό σχέδιο Σύρος Ι και Σύρος ΙΙ.

block722-viglostasi-photogr-ana-santl-22-hr-2048x1366-91Qkf.jpg

H ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι: “Ο πελάτης ταξίδευε με την Aegean κι αφού ξεφύλισσε ένα έντυπο στο αεροπλάνο είδε ένα έργο δικό μας στη Σύρο. Ξεκινήσαμε πριν 6-7 χρόνια, είναι ένα πάρα πολύ παλιό έργο. Όταν ήρθε ο πελάτης λοιπόν, δεν μιλήσαμε για κάτι συγκεκριμένα στη Σύρο. Μας είπε θέλω να χτίσω κάτι μαζί σας στην Ελλάδα. Βέβαια κοιτάξαμε να αναζητήσουμε ένα οικόπεδο σε κάποιο νησί. Το οποίο από μόνο του ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Έτσι μπήκαμε στη διαδικασία κι εμείς με τη σειρά μας να γνωρίσουμε τους πελάτες, να μάθουμε ποιοι είναι, να μπορέσουμε να τους καταλάβουμε και να εντοπίσουμε τα νησιά που θα προχωρήσουμε”, λέει ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Τσέργας.

Η σύντομη περιγραφή του ιδιοκτήτη σκιαγράφησε ένα σπίτι εμπνευσμένο από τις απλές μορφές της ελληνικής νησιώτικης δημοτικής γλώσσας. Αυτό συνδυάζεται τέλεια με το χαρακτηριστικό μείγμα του Block722 για μια χαλαρή αρχιτεκτονική, με μινιμαλιστικές φόρμες, φυσικά υλικά και ουδέτερα χρώματα. Η οικογένεια αναζητούσε επίσης έναν γενναιόδωρο, αλλά μέτριο και ήρεμο χώρο για διαμονή, φιλοξενία και διασκέδαση, αξιοποιώντας στο έπακρο τον αργό, εσωτερικό και εξωτερικό τρόπο ζωής του νησιού.

Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκρότημα 500 τετραγωνικών μέτρων χαμηλών, ορθογώνιων όγκων, διατεταγμένα γύρω από ένα δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν τόσο τους κλειστούς χώρους όσο και τις διάφορες βεράντες, κήπους και αίθρια στο χώρο του ξενοδοχείου. Η κύρια κατοικία περιλαμβάνει μια κύρια σουίτα και ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο, καθώς και έναν άνετο, ενιαίο χώρο καθιστικού. Δύο σουίτες επισκεπτών παρέχουν επιπλέον χώρους ύπνου, παραμένοντας συνδεδεμένοι με την κύρια κατοικία μέσω κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και θέας. Μια κεντρική υπαίθρια «πλατεία» συγκεντρώνει τα πάντα και λειτουργεί ως καρδιά κυκλοφορίας στο σύνολο, οδηγώντας προς την πισίνα υπερχείλισης μήκους 25 μέτρων και τη βεράντα του σαλονιού στο κάτω άκρο του οικοπέδου. Προσφέρει αδιάκοπη θέα προς τον ορίζοντα, ενώ κάτω από αυτό, ένα γυμναστήριο για το σπίτι και μια βεράντα γιόγκα είναι κρυμμένα, επιτρέποντας την ιδιωτικότητα για άσκηση και διαλογισμό.

viglostasi-residence-block722-7.jpg

Η διάδοση του σπιτιού σε διαφορετικά επίπεδα διαχειρίζεται την απότομη κλίση του ιστότοπου. Επιτρέπει επίσης μεγάλη θέα από σχεδόν παντού. Εν τω μεταξύ, η λιτή χωριστή τοποθέτηση των όγκων από πέτρες, ξύλο και γύψο κάνει το συγκρότημα να φαίνεται σαν το σπίτι μέσα στο περίτεχνο, ελληνικό τοπίο. Ανοιχτοί χρωματικοί τόνοι εμπνευσμένοι από τη φύση, δάπεδα terrazzo Palladino, παραδοσιακά παντζούρια και πέργκολες, ένας κήπος με ιθαγενή είδη και μια πράσινη στέγη, τονίζουν ακόμη περισσότερο αυτή την αίσθηση.

Ταυτόχρονα κυριαρχεί μια αίσθηση ήπιας πολυτέλειας. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο από τη γενναιοδωρία του χώρου, αλλά και με τις ειδικές κατασκευές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τα οποία περιλαμβάνουν μάρμαρο Ολύμπου, πέτρα τραβερτίνη, μπαμπού και ξύλο βελανιδιάς.

bin-5d56942a132ca80bb8dbb34e6a5919b8.jpg

Όλα ταιριάζουν απόλυτα στο όραμα των ενοίκων για ένα σπίτι που μοιάζει με μια οικογένεια παραδοσιακών αιγαιοπελαγίτικων κατασκευών, προσφέροντας διαφορετικές απόψεις, αισθήσεις και ποιότητες χώρου για παιχνίδι και απόλαυση. Αξιοποιεί στο έπακρο το σημαντικό μέγεθος του ιστότοπου και συνδέει απρόσκοπτα εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δημιουργώντας χωρικές αφηγήσεις και πλαισιώνοντας όψεις στην πορεία. τελικά οδηγεί στον όρμο των πελατών, που χρησιμοποιείται για ιδιωτική κολύμβηση και αγκυροβόληση γιοτ.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!

Φωτογράφος: Ana Santl
Aerial φωτογραφίες: George Pappas