fbpixel

Search icon
Search
Ένα ιστορικό αγρόκτημα στη Βόρεια Ιταλία μεταμορφώθηκε στο κομψό σπίτι και studio ενός fashion designer
INTERIORS

Ένα ιστορικό αγρόκτημα στη Βόρεια Ιταλία μεταμορφώθηκε στο κομψό σπίτι και studio ενός fashion designer

Το Cascina φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Jonathan Tuckey Design Studio


Ο αρχιτέκτονας Jonathan Tuckey αποκατέστησε το ιστορικό αγρόκτημα του 19ου αιώνα στην περιοχή Piedmont της Βόρειας Ιταλίας, μετατρέποντας το αχανές σύνολο στην πλαγιά ενός λόφου σε ένα κομψό, ηλιόλουστο σπίτι και δημιουργικό στούντιο για έναν εξέχοντα fashion designer. O ιδιοκτήτης είχε την επιθυμία να ανακαλύψει ξανά την αγροτική ψυχή του ακινήτου και να δημιουργήσει μια σύνδεση με το όμορφο περιβάλλον και το γύρω τοπίο. Ειδικός στην επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων κτιρίων, ο Jonathan Tuckey αφαίρεσε με προσοχή τα στοιχεία σύγχρονης παρέμβασης από μια ανακαίνιση του 1990 για να αποκαταστήσει τον ιδιόρυθμο χαρακτήρα του κτιρίου και να αναβαθμίσει το περίβλημα του με την προσθήκη νέων, βιώσιμων συστημάτων.

cascina-house-jonathan-tuckey-design-17-JH3uq.jpg


Το Cascina περιλαμβάνει τρεις πρωτότυπους πέτρινους τομείς. Μια διώροφη αγροικία, έναν μεγάλο αχυρώνα με σοφίτα κι ένα συνδετικό χολ στον πρώτο όροφο. Το αγροτικό ακίνητο προηγουμένως διέθετε μικρά παράθυρα, με αποτέλεσμα ένα πολύ σκοτεινό εσωτερικό που διατηρούσε μικρή επαφή με τον εξωτερικό χώρο. Ο Jonathan Tuckey αποπροσανατόλισε τους χώρους μεταφέροντας τους κοινόχρηστους και την κουζίνα στα νοτιοανατολικά. Ένα πλεονέκτημα με την καλύτερη θέα σε όλη την ύπαιθρο, δημιουργώντας μια γαλήνια εμπειρία πρωινού καφέ, βασικό στοιχείο για τον ιδιοκτήτη. Διευρύνοντας τα υπάρχοντα παράθυρα, οι ένοικοι απολαμβάνουν τώρα τη θέα εκτιμώντας το μεταβαλλόμενο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτές οι κομψές και απλές διαρρυθμίσεις δημιουργούν μια διακριτικής πολυτέλειας στη χωροταξική διάταξη του Cascina. Οι επισκέπτες κατεβαίνουν στο χαμηλωμένο ισόγειο που διακλαδίζεται βόρεια σε ένα σπα και σάουνα ή νότια σε ένα σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα με πρόσβαση στον κήπο. Στον επάνω όροφο, τρία υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπάνια είναι τοποθετημένα νότια και ανατολικά και προσφέρουν απίστευτη θέα. Η κύρια κρεβατοκάμαρα διαθέτει εντοιχισμένες ντουλάπες και πρόσβαση σε ένα ξύλινο μπαλκόνι που εκτείνεται σε όλο το μήκος της σουίτας. Όπως σε κάθε ένα από τα υπνοδωμάτια, μια ξεχωριστή παλέτα από ξύλο και πέτρα ντύνει τα ιδιωτικά μπάνια. Λεπτομέρειες, όπως λευκά πλακάκια, κυκλικοί καθρέφτες και ορειχάλκινοι επιτοίχιοι λαμπτήρες αναπαράγουν τις εξωτερικές αποχρώσεις που μεταφέρονται στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τις σκαλισμένες συμπαγείς μαρμάρινους λουτήρες.

jonathan-tuckey-desgin-cascina-08-2400x1600-3bpYN.jpg


Ένα παραδοσιακό κιγκλίδωμα από τούβλα "gelosia" καμουφλάρει τον χώρο γεφύρωσης μεταξύ του πρώην αχυρώνα και της αγροικίας που οδηγεί στον επάνω όροφο, ένα φωτεινό στούντιο με θέα στις κορυφές των δέντρων και τις Άλπεις. Ο Jonathan Tuckey έχει διατηρήσει την αρχική δομή της οροφής, η οποία διαθέτει μια πλούσια πατίνα μετά από περίπου 200 χρόνια ύπαρξης. Για να αναβαθμίσει τη θερμική απόδοση του Cascina, εισήγαγε μια νέα πλωτή οροφή πάνω από τα αρχικά δοκάρια,που είναι εξαιρετικά μονωμένη, επενδυμένη με φύλλα τοπικής ξυλείας καστανιάς και διαχέει απαλά το φως σε όλο το στούντιο. 

Ολόκληρη η εξωτερική πρόσοψη του Cascina χαρακτηρίζεται από ασβεστωμένους πέτρινους τοίχους, που εμφανίζονται τόσο εκλεπτυσμένοι όσο και ρουστίκ. Το τοπίο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της νέας ταυτότητας του Cascina. Ο Jonathan Tuckey αφιέρωσε χρόνο οργανώνοντας τη διάταξη των μεγάλων, επικλινών κήπων του ακινήτου. Η φιλοδοξία των ιδιοκτητών να αναζωογονήσουν μεγάλο μέρος του γύρω τοπίου, έγινε πραγματικότητα.  Η ολοκληρωμένη αποκατάσταση είναι ενδεικτική της τεχνογνωσίας του Jonathan Tuckey Design στη διατήρηση των αρχικών κατασκευών, ενώ εφαρμόζει βιώσιμες μεθόδους σύγχρονης παρέμβασης. 

cascina-house-jonathan-tuckey-design-4-b8cHl.jpg

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!