fbpixel

Search icon
Search
Ένα ιδιαίτερο διαμέρισμα στη Λισαβόνα συνδυάζει ιστορικότητα και σύγχρονο design
INTERIORS

Ένα ιδιαίτερο διαμέρισμα στη Λισαβόνα συνδυάζει ιστορικότητα και σύγχρονο design

Το Studio Gameiro ανακαινίζει το διαμέρισμα Palmeira


Στη γειτονιά Príncipe Real της Λισαβόνας, το Palmeira Apartment by Studio Gameiro προσφέρει έναν δυναμικό συνδυασμό ιστορικής γοητείας και σύγχρονου design. Η ομάδα σχεδίασης προσπάθησε να αναβιώσει τη δεξιοτεχνία του τέλους του 19ου αιώνα, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα μοντέρνα στοιχεία. Σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες, δημιούργησαν κομμάτια κατά παραγγελία ενσωματωμένα άψογα στον οικιστικό χώρο. «Αυτοί οι έμπειροι τεχνίτες έφτιαξαν κομμάτια κατά παραγγελία χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά με βιώσιμο τρόπο, δημιουργώντας εξατομικευμένες λύσεις που ένιωθαν ότι ήταν εκεί από την αρχή», μοιράστηκαν οι σχεδιαστές. Το αποτέλεσμα προσφέρει μια άνετη και κομψή εμπειρία διαβίωσης που τιμά την παράδοση, εισάγοντας καινοτόμα στοιχεία. «Διαγράφοντας τα ελαττώματα και τα όρια του αρχικού (παλαιού) και των νέων χαρακτηριστικών, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα σέβεται την προέλευσή του, αλλά και το οποίο έσπασε νέο έδαφος, δημιουργώντας μια σύγχρονη εμπειρία διαβίωσης που αποπνέει μια κομψή και άνετη ατμόσφαιρα».

palmeira-apartment-studio-gameiro-13-XkKOp.jpg

Καθόλη τη διάρκεια της ανακαίνισης, η διατήρηση του χαρακτήρα της γειτονιάς παρέμεινε προτεραιότητα για τους αρχιτέκτονες, επιτρέποντας σε κάθε δωμάτιο να εδραιώσει τον μοναδικό του χαρακτήρα. Η κουζίνα, σχεδιασμένη ως χώρος συγκέντρωσης, ισορροπημένη λειτουργικότητα και αισθητική για την προώθηση γαστρονομικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Διαφορετικά στοιχεία στην κουζίνα, από λειτουργικά στοιχεία ουδέτερου τόνου μέχρι πάγκους από γρανίτη, χρησιμοποιήθηκαν ως καμβάδες αφήγησης. Τα κάτω ντουλάπια διαθέτουν ένα απλό πλέγμα από συρτάρια από δρυς με φινίρισμα βουρτσισμένου βερνικιού, που ταιριάζει καλά με τους πάγκους από πέτρα από γρανίτη και το backsplash που προέρχονται από τον Καναδά. Τα φυσικά μοτίβα στο γρανίτη προσθέτουν μια ζωηρή πινελιά στο χώρο, συμπληρώνοντας τις κυματοειδείς τομές στο backsplash, που συμβολίζουν την ατμόσφαιρα συνομιλίας κατά τη διάρκεια των κοινών γευμάτων.

palmeira-apartment-studio-gameiro-15-3TiBN.jpg

Η ανακαίνιση δεν επικεντρώθηκε μόνο στην αισθητική. Δεσμεύτηκε επίσης για την φιλικότητα προς το περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Από την απογύμνωση στρώσεων του παρελθόντος μέχρι την εφαρμογή σοβά με βάση ασβέστη, η διαδικασία έδωσε προτεραιότητα στη βιωσιμότητα. «Κατασκευάσαμε επιμελώς ένα στιβαρό και φιλικό προς το περιβάλλον βάση, εφαρμόζοντας σχολαστικά σοβά με βάση ασβέστη, παραπέμποντας στις διαχρονικές τεχνικές και τεχνογνωσία εκείνης της εποχής.» Αυτό όχι μόνο οδήγησε σε ένα λείο ματ φινίρισμα, αλλά βοήθησε επίσης στην πρόληψη των μυκήτων και στον καθαρισμό του αέρα εσωτερικού χώρου. Εμπνευσμένο από τα σχήματα που υπάρχουν στον κήπο, το σχέδιο του τζακιού ενσωματώνει λευκό και κόκκινο τραβερτίνη για τη βάση του. Η καλύβα του τζακιού, κατασκευασμένη από λακαρισμένο μέταλλο, επιτρέπει στον ζεστό αέρα να ρέει αποτελεσματικά και έχει σχεδιαστεί για να ξεχωρίζει από τον τοίχο, δημιουργώντας μια σύνδεση με άλλες διακοσμητικές λεπτομέρειες που βρίσκονται σε όλο το σπίτι.

003-palmeira-apartment-lisbons-modern-tradition-1050x1470-Wej6x.jpg

Για την ενσωμάτωση της φυσικής ομορφιάς του κήπου σε εσωτερικούς χώρους, εισήχθησαν διάφορα στοιχεία, καθένα από τα οποία αναδεικνύει τις οργανικές, ελεύθερες μορφές της φύσης. Τα σκαλοπάτια από φυσική πέτρα απηχούν τη βάση του τζακιού τόσο στο οργανικό τους σχήμα όσο και στο υλικό τους, δημιουργώντας μια συνεκτική οπτική σύνδεση. Η κατασκευή της πισίνας περιλάμβανε ακριβή προσοχή στη λεπτομέρεια, με κάθε πλακίδιο ξεχωριστά σχεδιασμένο και τρισδιάστατο μοντέλο για να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της πισίνας. Το χρώμα του πλακιδίου είναι ένα μείγμα μπλε κοβαλτίου και μπλε Klein για να αντιπροσωπεύει το νερό φυσικά, ενώ τα πλακάκια με υφή δημιουργούν μια ήρεμη ατμόσφαιρα ιδανική για χαλάρωση.

018-palmeira-apartment-lisbons-modern-tradition-1050x1470-c40QD.jpg

Αυτή η μοναδική ιστορία ξεκινά όταν οι πελάτες μας ανακάλυψαν ένα κρυμμένο στολίδι ακριβώς στην καρδιά του Príncipe Real, μιας από τις πιο περιζήτητες και όμορφες γειτονιές της Λισαβόνας. Αυτό που έκανε αυτή την ανακάλυψη πραγματικά εξαιρετική ήταν η ισορροπία μεταξύ της ιστορίας μιας περασμένης εποχής, της διατήρησης της εξαιρετικής τεχνοτροπίας του τέλους του 19ου αιώνα και της απίστευτης ενέργειας και ώθησης με την οποία μας εμπιστεύτηκαν να κάνουμε κάτι νέο και πρωτότυπο, να επιστρέψουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια πρόκληση από την οποία άφησε κάθε νοσταλγικό πόνο, βρίσκοντας έμπνευση στην κληρονομιά και crazy, αλλά επαναδιατυπώνοντάς το με μια ανατροπή σπρώχνοντάς το προς τα εμπρός, δοκιμή και δοκιμή. Τελικά, το έργο είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης και του δεσμευτικού πνεύματος μεταξύ σκίτσου/ιδέας/σχεδίου και τελικού προϊόντος και αποδείχθηκε πραγματικά εμπνευσμένο στο οποίο στρώνει κάθε σκέψη και κίνηση με τη δημιουργική ελευθερία να αναμιγνύεται και να ταιριάζει. Γεννημένος από τη γαλήνη, όπως θα έπρεπε.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!

Φωτογραφίες: Francisco Nogueira