fbpixel

Search icon
Search
Ένα φουτουριστικό μουσείο Τεχνολογίας κι Επιστήμης στην Κίνα «κόβει» την ανάσα χάρη στο design του
DESIGN NEWS

Ένα φουτουριστικό μουσείο Τεχνολογίας κι Επιστήμης στην Κίνα «κόβει» την ανάσα χάρη στο design του

Το Hainan Science & Technology Museum πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του το 2024


Ένα λευκό μουσείο Τεχνολογίας κι Επιστήμης με αναφορές στα κινεζικά παραμύθια αναμένεται να ανοίξει το 2024 στην Κίνα και συγκεκριμένα στις φημισμένες ακτές του Haikou. Τη σχεδίαση του εντυπωσιακού κτιρίου ανέλαβε το σπουδαίο αρχιτεκτονικό studio MAD, το οποίο αποτύπωσε από χώρο σε χώρο την αίσθηση του μοντερνισμού και την απόλυτης εξέλιξης σε θέματα που αφορούν στην τεχνολογία και την επιστήμη.

To μουσείο που μοιάζει με σύννεφο και δίνει την αίσθηση πως αγγίζει τον ουρανό, θα καλύπτει 46.528 τετραγωνικά μέτρα σε έναν καταπράσινο χώρο στην πόλη κοντά σε ένα εθνικό πάρκο υγροτόπων. Το μουσείο φιλοδοξεί να προσελκύσει ξένους επισκέπτες που θα μπορούν να εξερευνήσουν την επιστήμη, την τεχνολογία και τη φύση και να λειτουργήσει ως σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή. 

Αυτό είναι το δεύτερο αρχιτεκτονικό έργο στην ίδια πόλη κοντά στο Cloudscape του Haikou που άνοιξε τον Απρίλιο του 2021 με τα δυο έργα να αντλούν έμπνευση από το φυσικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής. Το νέο μουσείο βρίσκεται μπροστά από ένα πλούσιο τροπικό περιβάλλον, άμεσα συνδεδεμένο με τη φύση.

15-mad-hainan-science-and-technology-museum-canopy-grey-space.jpg


Πέρα από τις εγκαταστάσεις του μουσείου που θα βρίσκονται στην επιφάνεια, 18.746 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου θα υπάρχουν στο υπόγειο. Οι κύριες εγκαταστάσεις του θα περιλαμβάνουν μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, καθώς κι ένα πλανητάριο, ένα θέατρο με μια γιγάντια οθόνη κι ένα ιπτάμενο θέατρο. Μια ράμπα που θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος θα παίξει βασικό ρόλο στο κτίριο και θα ανεβαίνει τους πέντε ορόφους γύρω από το αίθριο για να συνδέσει όλες τις εγκαταστάσεις του μουσείου.

Ο πέμπτος όροφος του κτιρίου προσφέρει απίστευτη θέα σε ολόκληρη την περιοχή και αποτελεί ένα από τα βασικότερα highlights ολόκληρου του μουσείου. Πρόκειται για έναν θόλο,ο οποίος θα προσφέρει στους επισκέπτες καταφύγιο από το υγρό και βροχερό κλίμα της πόλης. Μπροστά στο μουσείο θα υπάρχουν διάφοροι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι, συμπεριλαμβανομένης μιας πλατείας με πισίνα, που προορίζονται ως χώροι χαλάρωσης.

11-mad-hainan-science-and-technology-museum-exhibition-space.jpg


Έτσι όπως βλέπουμε το κτίριο, αυτό που παρατηρούμε είναι σαν να βγαίνει απευθείας από τη γη και να υψώνεται προς τον γκρίζο ουρανό. Όπως μαθαίνουμε, οι εκθέσεις θα ξεκινούν από τον πέμπτο όροφο από μια πλατφόρμα προβολής 360 μοιρών με θέα τη θάλασσα και το αστικό τοπίο και θα καταλήγουν στα υπόγεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές τα σύννεφα αποτελούν σήμα κατατεθέν της Κίνας και αποτυπώνονται σε πολλά αρχιτεκτονικά έργα στις γύρω περιοχές. Τέλος, σημαντικό είναι το γεγονός πως το αποκλειστικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί είναι το πλαστικό, ενισχυμένο με ασημένιες ίνες και το μεγάλο του αίθριο θα έχει στην κορυφή έναν θολωτό φεγγίτη.

01-mad-hainan-science-and-technology-museum-sunset-view.jpg
Περιηγηθείτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερο φωτογραφικό υλικό από τους χώρους του μουσείου!