fbpixel

Search icon
Search
Ένα εντυπωσιακό remake μιας κατοικίας στον ιστορικό πυρήνα της Θεσσαλονίκης
INTERIORS

Ένα εντυπωσιακό remake μιας κατοικίας στον ιστορικό πυρήνα της Θεσσαλονίκης

Με την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας Ark4_A Lab of Architecture


Το παρελθόν συναντά τη σύγχρονη εποχή στον ιστορικό πυρήνα της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα, σ’ ένα διαμέρισμα το οποίο αποκτά νέο, ανανεωμένο πρόσωπο με τη βοήθεια της αρχιτεκτονικής ομάδας Ark4_A Lab of Architecture. Σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους, ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο, με εξαιρετική θέα στο Λιμάνι, επιδιώκει να συνδυάσει τη σύγχρονη αισθητική και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

nvd0866worked.jpg

Η αρχιτεκτονική ομάδα παρέλαβε έναν χώρο με μια τυπική διαρρύθμιση με τρία δωμάτια και κλήθηκε να δημιουργήσει μία ανανεωμένη εκδοχή του, ώστε να φιλοξενήσει τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας. Με μια σειρά μελετημένων επεμβάσεων, τον μετέτρεψε σ’ ένα καταφύγιο σύγχρονης διαβίωσης με ανέσεις, χαρίζοντάς του μια αισθητική συνεργατική με το προϋπάρχον στιλ. Ένα από τα μπροστινά δωμάτια μετατράπηκε σε master bedroom και ενοποιήθηκε με τον ενιαίο χώρο του καθιστικού και της κουζίνας, που αναπτύσσονται στο πιο προνομιούχο σημείο του διαμερίσματος, αφού απολαμβάνουν την υπέροχη θέα στην πλατεία Αριστοτέλους και τη θάλασσα.

nvd0432worked.jpg

Ένα εντυπωσιακό παιχνίδι δημιουργήθηκε στο δάπεδο, όπου στοιχεία από το παλαιό ξύλινο παρκέ διατηρήθηκαν και ενσωματώθηκαν σ’ ένα νέου τύπου «μωσαϊκό δαπέδων», προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα με διαφορετικές ποιότητες. Στην είσοδο επιλέχθηκε ένα περίτεχνο πάτωμα με μείξη χυτού και αποσπάσματα μαρμάρου. Στην κουζίνα, μια επιμήκης νησίδα, στραμμένη προς τη θέα, έδωσε χαρακτήρα στον χώρο και τη μέγιστη δυνατότητα εκμετάλλευσης του τοπίου. Η ειδική κατασκευή σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν υλικά που επαναλαμβάνονται και σε άλλα σημεία εδώ. Στην ίδια μεριά του σπιτιού βρίσκονται το καθιστικό, που στοιχειοθετείται από έναν πολυλειτουργικό καναπέ, ο οποίος συνδέει διαφορετικά χρηστικά κομμάτια και η παραγγελία του έγινε ειδικά στην Tsiklioti, και το γραφείο του ιδιοκτήτη, που επίσης κατασκευάστηκε βάσει αποκλειστικού σχεδίου των αρχιτεκτόνων.

Επιφάνειες από μέταλλο συνδυάστηκαν με tubes από σκούρο ξύλο και στοιχεία κατασκευασμένα από μωσαϊκό στα ράφια του γραφείου, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό σχεδιαστικά αποτέλεσμα. Το σκηνικό συμπλήρωσε μια χειροποίητη γύψινη ροζέτα στην οροφή, που δημιούργησε ο γλύπτης Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, για να ενισχύσει τον εντυπωσιασμό. Ανάμεσα στα ανοίγματα, ένα χειροποίητο τζάκι από μωσαϊκό λειτουργεί συνδετικά ως προς τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και περιβάλλεται από δύο πολυθρόνες - μία της Moroso (Area Domus) και μία Tom Dixon. 

nvd2013worked.jpg

Ένα άλλο άνοιγμα που έχει «στεφθεί» με ένα εντυπωσιακό υπέρθυρο από πέτρα ορίζει το πέρασμα στο master bedroom, το οποίο διατηρεί τον ίδιο χαρακτήρα σε χρώματα και υφές. Εδώ, η άνεση κυριαρχεί με το κρεβάτι του Tsiklioti να κλέβει την παράσταση, όπως και η εντυπωσιακή ελεύθερη μπανιέρα μέσα στο δωμάτιο.

Στα μπάνια της κατοικίας, ο ειδικός σχεδιασμός και η άψογη ποιότητα υλικών -όλα από την Kiskinidis- έφεραν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ μια σειρά από επιμελώς επιλεγμένα design αντικείμενα συμπλήρωσαν ιδανικά κάθε γωνία. Ένα ανοιχτό διαμέρισμα, με ένα ιδιαίτερο φόντο, μέσα από μια πολυπλοκότητα αποδομημένη, αλλά με έναν ευανάγνωστο σχεδιασμό, συνθέτει έναν χώρο διημέρευσης που αντανακλά την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη. 

nvd2117worked.jpg

Συνεχόμενες επιφάνειες σε γήινα χρώματα, ιδιαίτερα πετρώματα, μεταλλικές χρυσές λεπτομέρειες, παλαιωμένο ξύλο σε διαφορετικές αποχρώσεις, σχέδια με ελληνιστικές αναφορές, είναι τα στοιχεία που συνυπάρχουν και συνεργάζονται, ώστε να συνθέσουν έναν ιδιαίτερο τόπο διαβίωσης, αλλά και να παρέχουν μια ξεχωριστή εμπειρία για τον χρήστη και τον επισκέπτη.

Αbout

img-1660sorked.jpg

Το γραφείο Ark4lab λειτουργεί ως ένα ανοιχτό αρχιτεκτονικό εργαστήρι με έδρα τη Θεσσαλονίκη και βασικό αντικείμενό του την ενασχόληση με τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και πρακτική. Του εργαστηρίου ηγούνται οι Γιώργος Τυροθουλάκης και Ευδοκία Βουδούρη, αρχιτέκτονες, απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2010, οι Ark4lab εξερευνούν και εφαρμόζουν τις προσωπικές ιδέες και προσεγγίσεις περί αρχιτεκτονικής σε έργα κάθε κλίμακας και διαφορετικών αντικειμένων. Κτίρια κατοικιών, εμπορικά, ξενοδοχεία, αναπλάσεις τοπίου, αστικός και εκθεσιακός σχεδιασμός και σχεδίαση εσωτερικών χώρων, κατοικιών και καταστημάτων, αλλά και βιομηχανικό design αντικειμένων, καλύπτουν ανά περίπτωση όλο το πεδίο από το αρχικό, σχεδιαστικό, στάδιο μέχρι και τη φάση της κατασκευής – project management. Το έργο τους διακρίνεται από μία εμμονή στην αυθεντικότητα, και δουλεύοντας -σε στενή πάντα συνεργασία- με τους χρήστες, στοχεύουν στην παραγωγή χωρικών εμπειριών μέσα από τη μελέτη των αρχών της κοινωνικής συνεύρεσης.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ STUDIO VD

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ: MONICA VINELLA