fbpixel

Search icon
Search
Ένα διαμέρισμα στο Τόκιο σε φθινοπωρινές αποχρώσεις που θα σας ενθουσιάσει
INTERIORS

Ένα διαμέρισμα στο Τόκιο σε φθινοπωρινές αποχρώσεις που θα σας ενθουσιάσει

Το ξύλο κυριαρχεί σε όποιο σημείο του διαμερίσματος κι αν κοιτάξετε


Οι τοίχοι από σκυρόδεμα, τα ξύλινα δάπεδα και η απλή επίπλωση σχηματίζουν αρμονικούς χώρους διαβίωσης μέσα σε αυτό το απίστευτα φωτεινό διαμέρισμα στο Τόκιο, που είναι ανακαινισμένο από τους Norm Architects και Keiji Ashizawa Design. Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1980, το συγκρότημα διαμερισμάτων Kinuta Terrace είναι τοποθετημένο γύρω από μια καταπράσινη κεντρική αυλή, που έχει ως στόχο να δώσει στους κατοίκους την εντύπωση ότι βρίσκονται σε ένα οικογενειακό σπίτι με κήπο. 

Οι Keiji Ashizawa Design και οι Norm Architects συνεργάστηκαν, λοιπόν, για να μετατρέψουν δύο από τα διαμερίσματα αυτά, καθώς αισθάνθηκαν πως ήταν αρκετά σκοτεινά. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου όλα τα στοιχεία είναι όσο το δυνατόν πιο στενά συνδεδεμένα» είπαν όσοι συμμετείχαν στο πρότζεκτ. 

Αρχικός στόχος της ομάδας ήταν να φέρει το φυσικό φως σε κάθε δωμάτιο, που ήταν ιδιαίτερα σκοτεινό και χρειαζόταν πολλές δόσεις λάμψης. Για αυτόν τον λόγο, επέλεξαν να τοποθετήσουν μεγάλα παράθυρα, τα οποία θα αφήνουν το φως να μπαίνει άπλετο μέσα σε κάθε χώρο και να προσφέρει ένα άκρως ευήλιο αποτέλεσμα. Η φύση, επίσης, είναι ενσωματωμένη στο διαμέρισμα στους περισσότερους χώρους, έτσι ώστε, όταν κοιτάζετε έξω στην αυλή, δεν καταλαβαίνετε ότι είστε σε μια μεγαλούπολη όπως το Τόκιο, αλλά σε ένα υπαίθριο μέρος με πολύ πράσινο. 

kinuta-terrace-norm-architects-keiji-ashizawa-interiors-apartments-tokyo-japan-dezeen-2364-col-19-MpqA9.jpg

Μάλιστα, η εσωτερική διάταξη και των δύο διαμερισμάτων έχει αναδιαμορφωθεί για να σχηματίσουν λιγότερους, αλλά και μεγαλύτερους χώρους διαβίωσης, μέσω των οποίων το φυσικό φως μπορεί να ρέει πιο ελεύθερα. Οι τοίχοι σε όλη τους την έκταση έχουν επιστρωθεί με σκυρόδεμα, ενώ τα πατώματα είναι επιστρωμένα με σανίδες από ξύλο βελανιδιάς. Η ξυλεία έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη για να κατασκευάσει διάφορα έπιπλα των σπιτιών, όπως τα ντουλάπια της κουζίνας, καθώς και τα ράφια με τα βιβλία. 

Οι κουρτίνες στο χρώμα της άμμου που έχουν προστεθεί μπροστά από τα υπερμεγέθη παράθυρα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη θέα στην αυλή, αφού τραβάνε την προσοχή του επισκέπτη, ο οποίος θέλει αμέσως να τις τραβήξει στο πλάι και να απολαύσει τις μαγευτικές εικόνες της φύσης, που του προσφέρονται. Οι γήινες κεραμικές γλάστρες αποτελούν στοιχείο της διακόσμησης. «Έχουμε προσπαθήσει να φέρουμε υλικά που είναι και δείχνουν φυσικά, αφού έτσι δημιουργούμε ένα αυθεντικό ύφος στο συνολικό interior design» εξήγησε ο Werner. «Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι άνθρωποι συνδέονται με το περιβάλλον τους με όλες τις αισθήσεις τους, αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει αυτές τις βασικές συνδέσεις, κάτι που θέλουμε να επαναφέρουμε με τα υλικά που επιλέξαμε για τα διαμερίσματα» εξηγεί η ομάδα. 

kinuta-terrace-norm-architects-keiji-ashizawa-interiors-apartments-tokyo-japan-dezeen-2364-col-25.jpg

Οι Keiji Ashizawa και Norm Architects συνεργάστηκαν, μάλιστα, με το ιαπωνικό brand επίπλων, Karimoku, για να σχεδιάσουν μια σειρά από κομμάτια για τα διαμερίσματα, που θα προσφέρουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους είναι ένας ανοιχτόχρωμος γκρίζος καναπές με ξύλο κυπαρισσιού, ένα coffee table με γυαλί στο πάνω μέρος του και καρέκλες για το dining room, που ολοκληρώνουν τη σύνθεση της τραπεζαρίας με τον πιο στιλάτο τρόπο. Γενικότερα, το ξύλο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δύο διαμερίσματα, οπότε θα το συναντήσετε όπου κι αν κοιτάξετε, όπως στο σαλόνι, τα υπνοδωμάτια, την κουζίνα. Ωστόσο, η εξωτερική όψη δεν μαρτυρά κάτι τέτοιο, πράγμα που δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα που δε συναντάμε σε πολλά συνολικά έργα αναδιαμόρφωσης χώρων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery

Πηγή: Dezeen