fbpixel

Search icon
Search
Ένα βιβλίο για μεγάλα όνειρα από τον Βασίλη Τσανταρλιώτη
#GREEKSDOITBETTER

Ένα βιβλίο για μεγάλα όνειρα από τον Βασίλη Τσανταρλιώτη

Ο Θεσσαλονικιός παγκόσμιος ρέκορντμαν κωπηλασίας συμβουλεύει τους μικρούς αθλητές


Αναδεικνύοντας τις τρεις αρετές που κάνουν τους νεαρούς αθλητές να πετύχουν τους στόχους τους, ο Βασίλης Τσανταρλιώτης, παγκόσμιος ρέκορντμαν κωπηλασίας και προπονητής, βάζει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθειά τους, μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Στα μεγάλα όνειρά σου».

Ο ίδιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε τον πρωταθλητισμό, όταν ήταν δέκα χρόνων. Υπήρξε αθλητής της εθνικής ομάδας κωπηλασίας και είναι ο πρώτος Έλληνας που ολοκλήρωσε 24 ώρες συνεχόμενης κωπηλασίας κλειστού χώρου, διανύοντας 318.106 μέτρα και καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ! Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ενώ με το πρώτο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, παροτρύνει τους μικρούς αγωνιστές να θέτουν υψηλούς στόχους και να συνεχίζουν με επιμονή και υπομονή τη συστηματική προσπάθεια, μέχρι να τους πετύχουν.

Πώς προέκυψε το βιβλίο Στα μεγάλα όνειρά σου; Πότε, πώς και γιατί γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του; 

Οι σελίδες αυτές μάλλον ταξίδευαν για πολλά χρόνια δίπλα αν όχι μέσα μου, τόσο συνοδεύοντας τις στιγμές ικανοποίησης, χαράς κι επιτυχίας όσο και σε αυτές της απογοήτευσης, του προβληματισμού και των ατελείωτων εμποδίων, σίγουρα στον αθλητισμό αλλά ταυτόχρονα και στην προσωπική ζωή μου. Παρόλα αυτά, το βιβλίο γεννήθηκε έπειτα από την ανάγκη μου να ευχαριστήσω τους μικρούς και μεγάλους υποστηρικτές των προσπαθειών μου για την κατάρριψη του Παγκόσμιου ρεκόρ εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ευγνωμοσύνη μου για την αγάπη που έλαβα. Σκέφτηκα πως, αν μπορεί να αποτελέσει μια μικρή ώθηση προς την επιτυχία κάθε αναγνώστη, θα έχει πετύχει τον σκοπό του οριστικά! Έτσι, περίπου δύο βδομάδες μετά την κατάρριψη του ρεκόρ (1/4/17) ξεκίνησα να γράφω κάποιους στίχους υπό μορφή σημείωσης, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσα μια παιδική παράσταση στο δημοτικό σχολείο Αδένδρου. Εμπνευσμένος σίγουρα κι από τις εντυπωσιακές δεξιότητες των μικρών ηθοποιών, αλλά και των ικανοτήτων των δασκάλων τους, συνέχισα, ολοκληρώνοντας το σε δύο περίπου ημέρες σχεδόν όπως είναι στην τελική του πλέον μορφή. 

tsantarliotis2.jpg

Τι κάνει το βιβλίο αυτό ξεχωριστό, ανάμεσα στα δεκάδες παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά; 

Προτιμώ να είμαι ο δέκτης της απάντησης σε ερωτήσεις, όπως αυτή. Άλλωστε, δεν έχω πει πως ξεχωρίζει. Ίσως βέβαια να το πίστεψε η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός και προχώρησε στην έκδοση του, πράξη η οποία με τιμά ιδιαίτερα και την ευχαριστώ με κάθε ευκαιρία! Φαίνεται μάλιστα να δικαιώνεται καθώς το βιβλίο από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του χαρακτηρίστηκε best seller! Έτσι λοιπόν -με ιδιαίτερη χαρά- λαμβάνω συχνά εντυπώσεις από αναγνώστες κάθε ηλικίας, τι κάνει «ένα βιβλίο που αναδεικνύει τρεις αρετές με τις οποίες οι νεαροί αθλητές μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους» ξεχωριστό ανάμεσα σε δεκάδες βιβλία.  

Ποιο ήταν το δικό σου μεγάλο όνειρο ως παιδί; Νιώθεις ότι το πέτυχες; 

Καλώς ή κακώς νιώθω ακόμη παιδί! Ίσως με λίγο μυστηριώδεις ιδέες καμία φορά, αλλά που σίγουρα λατρεύει τα μεγάλα όνειρα, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι κατ' ανάγκη, λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, συχνά περιορίζονται αυτά. Από παιδί είχα την τάση να σημαδεύω πάντα όσο πιο ψηλά γινόταν και νιώθω ευτυχής που αυτή η τάση δεν ξεθύμανε στο ελάχιστο. Απεναντίας, θα έλεγα πως μάλλον ενισχύθηκε! Ως αθλητής, από πολύ μικρή ηλικία καλλιεργούσα την ιδέα της σταδιακής μου εξέλιξης στο άθλημα της κωπηλασίας -αλλά και με όποιο ακόμη ασχολήθηκα- με εθνικές και παγκόσμιες διακρίσεις. Σε ένα βαθμό η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε! Ωστόσο, πιθανώς από υπέρμετρη φιλοδοξία (ή κάτι άλλο...) αναγνωρίζω αρκετές εκκρεμότητες τις οποίες, αν δεν αξιωθώ ποτέ να τακτοποιήσω ο ίδιος, είμαι πιστεύω στην κατάλληλη θέση, ώστε να τις «πετύχω» μέσω των αθλητών που έχω υπό την ευθύνη μου στην Ακαδημία Κωπηλασίας του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης στη Θεσσαλονίκη, με την προϋπόθεση πάντα, ότι το θέλουν και οι ίδιοι! 

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Θα ακολουθήσει και 2ο βιβλίο; 

Το μέλλον -τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή- ανήκει στους αθλητές μου. Πριν λίγο καιρό μου προτάθηκε να αναλάβω την τεχνική διαχείρηση της Ακαδημίας Κωπηλασίας στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και φυσικά δέχθηκα με τιμή. Έτσι, προτιμώ να μην προγραμματίσω κάτι στο άμεσο μέλλον, καθώς αυτή η δράση στον ΟΦΘ μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση και απολαμβάνω κάθε στιγμή γυμνάζοντας τους μελλοντικούς πρωταθλητές. Μια όμως που μιλάμε για «μεγάλα όνειρα», ένα project στο οποίο εντοπίζω ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί σημαντική επιθυμία μου είναι η διάσχιση του Ατλαντικού Ωκεανού με κωπηλατικό σκάφος διανύοντας συνεχόμενα 3.000 μίλια. Όχι, δεν υπάρχει κάποιο δεύτερο βιβλίο υπό έκδοση, ούτε καν υπό σκέψη! Αν κρίνω από το πρώτο, το πιθανότερο είναι να μη γίνει ποτέ. Εκτός αν (...) αξιωθώ να βιώσω στο μέλλον παρόμοιες στιγμές στον αθλητισμό ή γενικότερα που θα με ωθήσουν σε αυτό. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις που, πότε και πώς μπορεί να σταματήσει ένα ταξίδι...

tsantarliotisportrait.jpg
Ο Βασίλης Τσανταρλιώτης είναι ο πρώτος Έλληνας που ολοκλήρωσε 24 ώρες συνεχόμενης κωπηλασίας κλειστού χώρου