fbpixel

Search icon
Search
Emmanuel Macron: Η επιτυχημένη πορεία του προέδρου της Γαλλίας & «αγαπημένου παιδιού» των media
LIFE & CAREER

Emmanuel Macron: Η επιτυχημένη πορεία του προέδρου της Γαλλίας & «αγαπημένου παιδιού» των media

Τα «συστατικά» εκείνα που τον τοποθετούν στο επίκεντρο των συζητήσεων


Επιδραστικός, καινοτόμος, ευφυής στα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα και πάντα με τον πρώτο λόγο σε οτιδήποτε απασχολεί τη σύγχρονη εποχή: ο Emmanuel Macron έχει τον τρόπο να ξεχωρίζει και να γίνεται συχνά το επίκεντρο των συζητήσεων, απασχολώντας με τα λεγόμενα, τις δηλώσεις και τα μέτρα του τα στάδια της επικαιρότητας. Όντας μέλος της παγκόσμιας πολικής σκηνής και, μάλιστα, πολύ ενεργό εξαιτίας της θέσης του, δεν είναι λίγες οι φορές που υπήρξε υποστηρικτής τόσο της χώρας μας όσο και των γύρω χωρών, διατηρώντας τη δική του στάση απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις.

Ας δούμε, όμως, ένα προς ένα τα στάδια της πορείας του που τον ανέδειξαν & συντέλεσαν στο να βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των Media!

Early Life

shutterstock-623078432.jpg

Γεννημένος στην Αμιένη της Γαλλίας, ο 43χρονος -πλέον- Emmanuel Macron έδειξε το ενδιαφέρον του για τα γράμματα από τη νηπιακή του ηλικία και μεγαλώνοντας σπούδασε στο λύκειο των Ιησουϊτών της πόλης του κι αργότερα στο Henri IV στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις προπτυχιακές του σπουδές. Η μέχρι τότε πορεία του, του άνοιξε την πόρτα για το πανεπιστήμιο Nanterre, εκεί όπου σπούδασε φιλοσοφία.

Το 1999 κι όσο συνέχιζε τις σπουδές του, εργάστηκε ως βοηθός σύνταξης για τον Paul Riker, το Γάλλο προτεστάντη φιλόσοφο ο οποίος τότε έγραφε το τελευταίο μεγάλο έργο του. Ο Μακρόν επιμελήθηκε κυρίως τις σημειώσεις και την βιβλιογραφία.

Career Stories 

Πριν εκπαιδευτεί για μια ανώτερη σταδιοδρομία δημοσίων υπηρεσιών στην Εθνική Σχολή Διοίκησης από όπου κι αποφοίτησε το 2004, έλαβε ένα μεταπτυχιακό στις δημόσιες σχέσεις και η σταδιοδρομία του άρχιζε να παίρνει σταδιακά μορφή και να σκιαγραφεί ένα μέλλον με επιτεύξεις.

Μεταξύ 2004 και 2008, εργάστηκε ως επιθεωρητής οικονομικών στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας, εκεί όπου φανέρωσε τη σχέση αγάπης του με τα οικονομικά ζητήματα και του έδωσε το προβάδισμα να διατελέσει, παράλληλα, αναπληρωτής εισηγητής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να βελτιώσει την γαλλική οικονομική ανάπτυξη με επικεφαλής τον Jacques Attali. Θέλησε, ωστόσο, να σπάσει το συμβόλαιο της κυβερνητικής τους σύμβασης, προκειμένου να δουλέψει ως επενδυτικός τραπεζίτης σε μια εξαιρετικά αμειβόμενη θέση στην Τράπεζα Rothschild.

Μέχρι το 2014, διατηρούσε μια σταθερή πορεία στο χώρο των οικονομικών, πραγματοποιώντας αργά αλλά μεθοδευμένα βήματα.

Τον Αύγουστο του 2014, ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, ενώ δύο μήνες πριν θέλησε να παραιτείται από τη θέση του οικονομικού συμβούλου και ήταν η εποχή που σκόπευε να ιδρύσει μια συμβουλευτική εταιρεία, την Macron Partners, και να διδάξει στο Βερολίνο και το Λονδίνο.

Ως Υπουργός Οικονομικών, ήταν στην πρώτη γραμμή της προώθησης φιλικών μεταρρυθμίσεων προς τις επιχειρήσεις. Το Φεβρουάριο του 2015, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Manuel Valls προχώρησε το πακέτο νόμου του Macron μέσω ενός απρόθυμου κοινοβουλίου, χρησιμοποιώντας την ειδική διαδικασία που είχε οριστεί ως πρέπουσα.

Κάποιους μήνες αργότερα, ο Macron δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον μέλος των σοσιαλιστών αλλά ότι ήταν Ανεξάρτητος.

Μάλιστα, εκείνο το έτος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την Αριστερή πλευρά που προσπαθούσε μάταια να βοηθήσει τη Γαλλία να προχωρήσει μπροστά με το να εργάζεται λιγότερο, υποστηρίζοντας έτσι τη δική του θέση απέναντι στο ζήτημα -όπως, άλλωστε, συνήθιζε να κάνει.

shutterstock-650275873.jpg

Τον Απρίλιο του 2016, ίδρυσε ένα ανεξάρτητο πολιτικό κόμμα, το En Marche! (Εμπρός!), στην πόλη του, Αμιέν. Ήταν ένα φιλελεύθερο και προοδευτικό πολιτικό κίνημα, φέρνοντας έντονη επίθεση και κάνοντάς τον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την Γαλλική Προεδρεία μετά από μήνες φημών. Στην ομιλία ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, προσκάλεσε για μια «δημοκρατική επανάσταση» και υποσχέθηκε να «ξεκλειδώσει τη Γαλλία». Κάτω από τον κλοιό μιας τέτοιας θέσης εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, δημοσίευσε -αργότερα από ό,τι το περίμεναν οι υποστηρικτές του- το πρόγραμμα της εκστρατείας, το οποίο έκανε το γύρω του διαδικτύου και προκάλεσε πληθώρα υποστηρικτών σχολίων. Τα σχόλια αυτά έκανα λόγο για άμεση διόρθωση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος η Γαλλία, ενώ ο ίδιος ο Macron έλαβε εγκρίσεις από επιτυχημένες προσωπικότητες -τόσο από την οικονομία όσο κι από την πολιτική σκηνή.

Φέρνοντας νέα δεδομένα στον τρόπο ζωής της Γαλλίας και θεσπίζοντας νόμους που διευκόλυναν τους πολίτες, η πολιτική στάση του Macron αποτελούσε από πάντα το βασικό χαρακτηριστικό του στην όλη του πορεία.

Κατά την παραμονή του στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποστήριξε την κεντρική πτέρυγα του κόμματος, ενώ ήταν πολλές οι φορές που βρέθηκε πρώτος σε δημοσκοπήσεις, γεγονός που οφείλεται στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αυτού και της μερίδας των πολιτών.

Personal Life

shutterstock-1353032861.jpg

O ίδιος είναι παντρεμένος με την κατά 25 χρόνια μεγαλύτερη, Brigitte Claude, την οποία είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια των σπουδών του καθώς υπήρξε καθηγήτρια του. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν, με το γεγονός αυτό να προκαλεί ακόμα και σήμερα, 13 χρόνια μετά το γάμο τους, αντιδράσεις. Οι γονείς του Macron, αν και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε πρώιμο στάδιο, αποδέχθηκαν την επιλογή του γιου τους, ενώ οι δημόσιες εμφανίσεις του ζευγαριού διακρίνονται πάντα από ένα κλίμα αγάπης, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από η σωματική τους επαφής -σχεδόν πάντα ο ένας κρατάει το χέρι του άλλου- και την αύρα που αποπνέουν.

Βάσει των σταθερών του βημάτων που τον ώθησαν σε συνεχείς επιτυχίες, η πορεία του διακατέχεται από γεγονότα που αντιμετωπίζονται ως άξια για την πορεία της χώρας του, αλλά κι άλλων χωρών. Ένα μέλλον που ατενίζεται με απορία και δίχως καμία σιγουριά για όλα όσα έρχονται, καταφέρνει να βρίσκει μικρές διεξόδους που οφείλονται σε πολιτικές βλέψεις κι αισιόδοξες τακτικές, που στοχεύουν στην ολοένα κι αναπτυσσόμενη οικονομική ευημερία.