fbpixel

Search icon
Search
Έλλειψη ενέργειας το πρωί; Οι 10 συνήθειες που θα σας κάνουν να ξεκινάτε την ημέρα σας πιο παραγωγικά
WELLNESS

Έλλειψη ενέργειας το πρωί; Οι 10 συνήθειες που θα σας κάνουν να ξεκινάτε την ημέρα σας πιο παραγωγικά

Επενδύστε σε μια κατάλληλη ρουτίνα


Είναι αλήθεια ότι το πρωινό ξύπνημα ρυθμίζει την ψυχολογία μας για την υπόλοιπη μέρα. Σας έχει τύχει να μην ακούσετε το ξυπνητήρι ή να πατήσετε αναβολή, λέγοντας στον εαυτό σας «5 λεπτά ακόμη», συνειδητοποιώντας αργότερα ότι κοιμηθήκατε παραπάνω απ΄όσο έπρεπε και πρέπει να τρέξετε για να είστε στην ώρα σας; Πόσες φορές έχετε παραλείψει το πρωινό γεύμα σας, γιατί απλώς βιαζόσασταν;

Το κλειδί για να ξεκινήσει μια μέρα σωστά είναι να την έχετε σχεδιάσει και σωστά. Κι όμως, όλα είναι θέμα οργάνωσης. Το ανθρώπινο σώμα-μυαλό λειτουργεί συνέχεια μέσω συνηθειών, είτε πρόκειται για υγιείς συνήθειες είτε όχι. Η συνήθεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Επομένως, αν εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να καλλιεργήσει θετικές συνήθειες, θα κερδίσουμε μια μέρα γεμάτη ενέργεια και αισιοδοξία επηρεάζοντας θετικά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ενέργειές μας.

Εντάξτε τα 10 παρακάτω tips και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά σας!

Πριν κοιμηθείτε

1-q0IY5.jpg

1. Οργανώστε την ημέρα σας από το προηγούμενο βράδυ

Προτού κοιμηθείτε, φτιάξτε την τσάντα σας, προετοιμάστε το γεύμα της επόμενης ημέρας και τοποθετήστε κλειδιά, πορτοφόλι, κινητό σε ορατά και συνηθισμένα σημεία. Έτσι, το επόμενο πρωί θα μπορέσετε να μειώσετε το άγχος σας, καθώς δε θα χρειαστεί να ψάχνετε τελευταία στιγμή και μέσα σε λίγα λεπτά θα είστε έτοιμοι να αποχωρήσετε από το σπίτι.

2. To-do list

Λίγο πριν κοιμηθείτε δημιουργήστε μια to-do list, καταγράφοντας και κατηγοριοποιώντας 1 με 5 από τα σημαντικότερα πράγματα που θέλετε να κάνετε το επόμενο 24ωρο. Κρατώντας λίστα, θέτετε προτεραιότητες, μένετε προσηλωμένοι στον στόχο σας κι έτσι είναι ευκολότερο να πετύχετε.

Μόλις ξυπνήσετε

2-AxT2Y.jpg

3. Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ύπνος είναι μια από τις καλύτερες άμυνες για την προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, συμβάλλοντας και στην ενίσχυση της μνήμης μας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται 7 με 9 ώρες ύπνου για να ξεκουραστεί πλήρως, εξασφαλίζοντας καλύτερα επίπεδα σωματικής, νοητικής και ψυχικής υγείας.

4. Αφήστε το κινητό σας στην άκρη

Αν η πρώτη κίνησή σας το πρωί είναι να πάρετε το κινητό στα χέρια σας για να τσεκάρετε e-mails, μηνύματα ή να σκρολάρετε στα social media, καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Η συγκεκριμένη συνήθεια δημιουργεί μια αντιδραστική νοοτροπία, αντί να βρίσκεστε σε εγρήγορση, δημιουργώντας μια αμυντική κατάσταση για τον εαυτό σας. Το πρωί είναι σημαντικό να κατακτήσετε την εσωτερική γαλήνη και τον εσωτερικό σας έλεγχο. Προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε, λοιπόν, από την τεχνολογία, τουλάχιστον για 1 ώρα από τη στιγμή που ξυπνάτε. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσετε την ημέρα σας έχοντας επίγνωση της τρέχουσας κατάστασης κι εστιάζοντας στη θετική πλευρά των πραγμάτων.

5. Πιείτε 1 ποτήρι χλιαρό νερό

Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε το σώμα σας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καταναλώνοντας ένα ποτήρι νερό (χλιαρό προς ζεστό) με την προσθήκη λεμονιού μόλις ξυπνήσετε, απομακρύνονται οι τοξίνες από το πεπτικό σας σύστημα που μπορεί να δημιουργήθηκαν τη νύχτα. Επιπλέον, παρέχεται καλή πηγή βιταμίνης C, αναζωογονείται η αναπνοή, κι ενισχύεται ο μεταβολισμός, η πέψη και η απώλεια βάρους.

6. Στρώστε το κρεβάτι σας

Μπορεί να φαντάζει ασήμαντο και ανώφελο, καθώς σε λίγες ώρες θα ξαναβρεθείτε κάτω από τα σκεπάσματα, αλλά αποτελεί και μια ενέργεια που μπορεί να σας προσφέρει την αίσθηση της υπερηφάνειας. Με την ολοκλήρωση ακόμη και των πιο μικρών εργασιών αποκτάτε αυτοπεποίθηση, βοηθώντας σας να αναλάβετε όλο και περισσότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3-QoSit.jpg

7. Κάντε διαλογισμό

Εντάσσοντας τον διαλογισμό στην πρωινή σας ρουτίνα, βοηθάτε τον εαυτό σας ώστε να προετοιμάσει το μυαλό και τα συναισθήματά σας, για το πώς θα αντιδράτε στις προκλήσεις της ημέρας. Όσο κάνετε διαλογισμό θυμηθείτε να ρυθμίσετε τη διάθεση και τη στάση που επιθυμείτε να έχετε την υπόλοιπη μέρα.

Ένας απλός πεντάλεπτος διαλογισμός που μπορείτε να κάνετε το πρωί:

  • Καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια σας κι εστιάστε στην αναπνοή σας.
  • Εισπνεύστε από τη μύτη σας για 4 χρόνους, έπειτα κρατήστε τον αέρα για 4 άλλους χρόνους και τέλος εκπνεύστε από τη μύτη σας για 8 χρόνους. Το κλειδί είναι να νιώθετε ότι σε κάθε εισπνοή στέλνετε τον αέρα σε όλο σας το σώμα.
  • Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά παραμείνετε στην ίδια θέση λίγο ακόμη, προσπαθώντας να φανταστείτε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της μέρας αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις.
  • Ανοίξτε τα μάτια σας, τεντώστε τα χέρια ψηλά και «προχωρήστε» γεμάτοι αισιοδοξία.

8. Self-care oclock

Αφιερώστε μερικά λεπτά για εσάς και για την εμφάνισή σας. Με αυτόν τον τρόπο χτίζετε την αυτοπεποίθησή σας. Κάντε ένα χλιαρό ντους για να χαλαρώσετε και να ξυπνήσετε, πλύντε το πρόσωπό σας, βουρτσίστε τα δόντια σας, χτενίστε τα μαλλιά σας, εφαρμόστε την κρέμα σας ή πραγματοποιείστε οποιεσδήποτε άλλες συνήθειες υγιεινής/περιποίησης ακολουθείτε που σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Τέλος ντυθείτε. Συνήθως, αναλόγως με τη διάθεση που έχουμε το πρωί, επιλέγουμε και τα αντίστοιχα ρούχα. Αν πάλι η επιλογή ρούχου είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία για εσάς, μπορείτε να αποφασίζετε το προηγούμενο βράδυ τι θα φορέσετε. Έτσι το πρωί θα είστε έτοιμοι.

4-TILOG.jpg

9. Φτιάξτε ένα υγιεινό πρωινό

Το πρωινό δεν είναι τυχαία το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Δημιουργώντας ένα υγιεινό πρωινό (φρούτα, δημητριακά, ταχίνι με μέλι κ. ά.) προσφέρετε μεγαλύτερο boost ενέργειας στο σώμα σας για όλη την ημέρα και ισχυρότερη ικανότητα εστίασης και συγκέντρωσης.

10. Πρωινό μαζί με food for thought

Είναι σημαντικό να ξεκινάτε με πράγματα που σας προσφέρουν χαρά, ενέργεια και αυτοπεποίθηση. Δυστυχώς, η καθημερινότητα έχει γίνει πολύ απαιτητική και οι υποχρεώσεις ολοένα και αυξάνονται. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, προτού φύγετε από το σπίτι, είναι να αξιοποιήσετε τον χρόνο που παίρνετε το πρωινό σας, προσθέτοντας και κάτι που θα σας δώσει έμπνευση. Διαβάστε μερικές σελίδες από το βιβλίο που έχετε στο κομοδίνο σας, ακούστε ένα podcast που θα σας δώσει ώθηση, ή παρακολουθήστε κάποιο Ted Talk που θα αναπτερώσει την ψυχολογία σας.