fbpixel

Search icon
Search
Elina Svitolina: Το απόλυτο μάθημα ζωής από μία γυναίκα που έχει μάθει να παλεύει
PEOPLE & MOMENTS

Elina Svitolina: Το απόλυτο μάθημα ζωής από μία γυναίκα που έχει μάθει να παλεύει

True fighter εντός κι εκτός court!


Πολλοί θεωρούν πως η ζωή για τους επαγγελματίες αθλητές είναι πολύ εύκολη, πως περιλαμβάνει μόνο όμορφες στιγμές, επιτυχίες και χαμόγελα. Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι, ότι πίσω από τη λάμψη, κρύβονται και πολλές δυσκολίες, απογοητεύσεις και εμπόδια. Υπάρχει αρκετό σκοτάδι κι αυτό, είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς, ειδικά όταν πρόκειται για ένα ατομικό άθλημα. Το σωστό mentality, το mindset παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και η συναισθηματική υποστήριξη. 

Η Elina Svitolina είναι -μάλλον- το κατάλληλο παράδειγμα. Τον Μάρτιο του 2022, έκανε ένα break από όλα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά ζητήματα. Τον περασμένο Οκτώβρη, έγινε μητέρα για πρώτη φορά και χθες, βρήκε απέναντί της την Iga Świątek, στην προημιτελική φάση του Wimbledon. Η σπουδαία, τενίστρια από την Ουκρανία, έστειλε σε όλους το πιο εμφατικό, το πιο σημαντικό μήνυμα και πανηγύρισε με έντονο τρόπο την πρόκρισή της στα ημιτελικά, σε μία σπουδαία στιγμή.

Ο πιο σπουδαίος αγώνας!

Χρονιά γεμάτη στιγμές

shutterstock-1681643272.jpg

Όταν ο Vladimir Putin έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος, ήρθαν αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα. Για τους πολίτες αυτής της χώρας, όλα όσα γνώριζαν, άλλαξαν από τη μία στιγμή στην άλλη. Η καθημερινότητά τους, η ζωή τους άλλαξε ριζικά. Η Elina Svitolina, ανήκει στις αθλήτριες που δεν κρύφτηκαν και μίλησαν ανοικτά μέσα σε αυτό το διάστημα, για όσα συνέβησαν -και συμβαίνουν ακόμη- στην πατρίδα της. «Πατρίδα μου. Είμαι μακριά σου, μακριά από τους αγαπημένους μου, από το λαό μου αλλά η καρδιά μου ποτέ δεν ήταν τόσο ζεστή και γεμάτη από τη ψυχή σου. Είναι δύσκολο να εκφράσω πόσο ξεχωριστή είσαι. Για μένα είσαι δυνατή, όμορφη και μοναδική. Μου έδωσες τα πάντα και σε ευχαριστώ για την κουλτούρα σου, την μόρφωσή σου, τους τόπους σου, τις θάλασσές σου, τις πόλεις, το λαό. Το λαό μου. Κάθε μέρα φοβάμαι για το λαό μου. Είμαι συγκλονισμένη και δεν σταματάω να κλαίω. Η καρδιά μου ματώνει. Αλλά είμαι τόσο υπερήφανη βλέποντας τον λαό, τις μητέρες μας, τους πατεράδες μας, τα αδέρφια, τις αδερφές μας τα παιδιά μας πόσο δυνατά είναι που σε υπερασπίζονται. Είναι ήρωες. Ουκρανία μας έχεις ορίσει, είσαι η ταυτότητά μας. Είσαι το παρελθόν και το μέλλον μας. Είμαστε Ουκρανοί. Ελπίζω ο κόσμος να το δει αυτό και να βοηθήσει να σε προστατέψουμε. Σε σκέφτομαι και προσεύχομαι για σένα. Πάντα ήσουν δίπλα μου. Είμαι Ουκρανή. Είμαστε Ουκρανοί», ανέφερε σε ένα -σπαρακτικό- μήνυμά της.

Πέρασε δύσκολα και τον Μάρτιο του 2022, πήρε την απόφαση να κάνει ένα step back. Αντιμετώπισε σημαντικά θέματα σωματικής και κυρίως ψυχικής υγείας και έκανε πίσω, έκανε μία μεγάλη παύση. Δύο -περίπου- μήνες μετά, γνωστοποίησε πως ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί και τον περασμένο Οκτώβρη, έγινε για πρώτη φορά μητέρα. Το απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων, το απόλυτο roller coaster! Έπρεπε να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση κι από την άλλη, να παραμείνει ψύχραιμη, για να υποδεχθεί στον κόσμο το μωρό της, με τον Gael Monfils, τον σύζυγό της να είναι συνεχώς στο πλευρό της. Αφού έγινε μητέρα, η Svitolina δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και στις αρχές του 2023, έκανε το μεγάλο comeback. Η αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολη, αγωνίστηκε στα ITFs και step by step, κατάφερε να βρει τον καλό της εαυτό. Σταδιακά, ήρθαν και οι νίκες, πήρε αυτοπεποίθηση, η παρουσία της στο Roland Garros ήταν -αν μη τι άλλο- πολύ καλή και κάπως έτσι, ακολούθησε το Wimbledon. Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένη επάνω της κι ετοιμάζεται για μία ακόμη παράσταση στο Λονδίνο...

Το μεγάλο ξέσπασμα

Στο Παρίσι, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά κι έτσι, επέστρεψε στο Τοp100 της παγκόσμιας κατάταξης. Το πρώτο βήμα έγινε για την σπουδαία, τενίστρια από την Ουκρανία, που ετοίμασε -κατόπιν- τις βαλίτσες της για τη βρετανική πρωτεύουσα. Δεν γνώριζε πού θα την οδηγήσει αυτό το ταξίδι. Δεν γνώριζε το τι θα ακολουθήσει. Αυτό που ήθελε, ήταν να δείξει το καλύτερό της πρόσωπο, παίζοντας μπροστά στο κοινό του Wimbledon κι από εκεί και πέρα, προφανώς ήθελε και θέλει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Βήμα-βήμα, προχώρησε και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Εκεί, βρήκε απέναντί της την Iga Świątek. Το Νο1 της κατάταξης ήταν το μεγάλο φαβορί, καθώς βρισκόταν σε τρομερή κατάσταση, ωστόσο, η Svitolina το ήθελε πολύ, πάρα-πάρα πολύ. Πάλεψε πολύ σκληρά, έδωσε ό,τι είχε μέσα στο court και στο τέλος, ξέσπασε. Εννέα -μόλις- μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, η 28χρονη Ουκρανή (Νο76) λύγισε το Νο1 του κόσμου με 7-5, 6-7(5), 6-2 σε 2 ώρες και 51 λεπτά και πανηγύρισε την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Grand Slam για δεύτερη φορά στην καριέρα της.


«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι μου, είναι απίστευτο. Δεν ήταν εύκολο, είναι η κορυφαία τενίστρια στον κόσμο, αλλά ήταν ένα εκπληκτικό ματς και χαίρομαι που πήρα τη νίκη. Εκτός από φανταστική παίκτρια, η Iga είναι και υπέροχος άνθρωπος, είναι από τους πρώτους που βοήθησαν την Ουκρανία. Αν κάποιος μου έλεγε πριν το τουρνουά ότι θα περνούσα στα ημιτελικά κερδίζοντας το Νο1, θα έλεγα ότι είναι τρελός», ήταν τα πρώτα της λόγια. Ήταν πολύ φορτισμένη, πολύ συγκινημένη. Προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε καταφέρει λίγα λεπτά νωρίτερα, μέσα στο court. Αδυνατούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και ξέσπασε. Ήταν η δική της στιγμή και την έζησε έντονα. Η Elina Svitolina είναι μία πραγματική μαχήτρια. Είναι μία γυναίκα που δεν σταματάει ποτέ και πουθενά, που ξεπερνάει τις δυσκολίες και προχωράει. Είναι το απόλυτο πρότυπο, το απόλυτο role model. Τώρα, μπορεί να απολαύσει την επιτυχία της και μετρά αντίστροφα, με φόντο την ημιτελική φάση του Wimbledon, με τον πήχη να μπαίνει ψηλά. Πού θα την οδηγήσει αυτό το ταξίδι;