fbpixel

Search icon
Search
«Ελευθερία»: Ο οίκος Hermès γιορτάζει τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης με ένα limited edition μεταξωτό μαντήλι
FASHION NEWS

«Ελευθερία»: Ο οίκος Hermès γιορτάζει τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης με ένα limited edition μεταξωτό μαντήλι

Σχεδιασμένο από τον Ηλία Καφούρο


O διάσημος οίκος Hermès θέτει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τη χώρα μας, δημιουργώντας ένα limited edition μεταξωτό μαντήλι με την υπογραφή του σχεδιαστή, Ηλία Καφούρου. 

Αυτό το αποκλειστικά αφιερωμένο στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μαντήλι είναι δομημένο πάνω στην ελληνική λέξη «Ελευθερία». To design του, που παραπέμπει σε σημαία, τοποθετεί τα γράμματα της λέξης μέσα σε χαρακτηριστικά τοπία από τις τρεις κύριες περιοχές της χώρας μας: την Hπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. 

Σπίτια σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, καμπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες φαίνονται να «φωλιάζουν» μέσα σε καταπράσινα τοπία. Στο κέντρο του μαντηλιού, το γράμμα «θήτα» δεσπόζει πάνω από μια λίμνη και παίρνει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Έτσι, συμβολίζει τον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονομιά, με το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο προς το μέλλον.

carre-grece-cmjn.jpg

Αυτό το ιδιαίτερο αξεσουάρ ξεχωρίζει για τα μοναδικά του στοιχεία, αφού συνδυάζει ένα εξαίρετο σχέδιο με μοναδικούς χρωματισμούς. Ο καλλιτέχνης εξηγεί ότι ο σχεδιασμός λειτουργεί ως στοχασμός γύρω από την έννοια της Ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούμε δεδομένη, καθώς και την πραγματική ουσία της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο.

«Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας», λέει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του γαλλικού fashion house να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. «Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι», συμπληρώνει.

elias-kafouros.jpg
Ηλίας Καφούρος.

Από την αρχή της δημιουργίας του πρώτου μεταξωτού μαντηλιού της Hermès το 1937, η εξαιρετική τεχνογνωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των συλλογών της από μετάξι. Ο οίκος γιορτάζει την παράδοση της στην αφήγηση ιστοριών και συνεργάζεται με καλλιτέχνες που επινοούν εικονογραφήσεις και τις ερμηνεύουν με τη γλώσσα του μεταξιού, εμπλουτίζοντας συνεχώς το αφηγηματικό σύμπαν του Οίκου.

Το limited edition μαντήλι θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα της Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021, ενώ μέρος των εσόδων από κάθε πώληση θα διατεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία».