fbpixel

Search icon
Search
Εξερευνούμε την «πρωτεύουσα» της σαμπάνιας μέσα από το πιο εκλεπτυσμένο travel guide
ESCAPE

Εξερευνούμε την «πρωτεύουσα» της σαμπάνιας μέσα από το πιο εκλεπτυσμένο travel guide

Που να μείνετε -και τι να δοκιμάσετε- στη γαλλική περιοχή


Η Champagne -από όπου πήρε και το όνομά του το διάσημο αφρώδες ποτό, η σαμπάνια- αποτελεί ίσως την πιο υποτιμημένη οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας. Το Champagne-Ardenne, όπως είναι γνωστό, είναι ιδανικό για μια εύκολη εξόρμηση από την πρωτεύουσα, μόλις μια στάση 30 λεπτών με το τρένο RailEurope μακριά από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle (και άλλα 15 λεπτά από το Gare de l'Est του Παρισιού). Κι όμως, την περιοχή δεν επισκέπτονται, ούτε οι Γάλλοι ούτε και οι διεθνείς επισκέπτες, τουλάχιστον όχι τόσο όσο θα περίμενε κανείς. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις πολλές άλλες διάσημες γαλλικές περιοχές κρασιού ή στη φήμη του αφρώδους ποτού ως μια ξεχωριστή πολυτέλεια που προορίζεται για ειδικές περιστάσεις. 

Αυτή η άποψη όμως φαίνεται να αλλάζει πλέον, ιδιαίτερα μετά την παρουσία της Champagne στη δημοφιλή σειρά του Netflix, Emily in Paris, στην οποία αποτελεί και τον τόπο καταγωγής της υπέροχης Camille. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η διαφήμισή της στο γνωστό sitcom αλλά και τα πρόσφατα εγκαίνια ενός 5άστερου πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή, η οποία παράλληλα προσφέρει υπέροχες προτάσεις για φιλοξενία, ποτό, φαγητό αλλά και πολλά καλά κρυμμένα design «διαμάντια». 

Let's explore!

Where to stay

1432426.jpg
Royal Champagne Hotel & Spa

Όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης ταξίδεψε στη Champagne για τη στέψη του το 1804, λέγεται ότι έμεινε τη νύχτα σε ένα μικρό Auberge De La Maison (σπίτι τύπου σαλέ) με θέα στους σαρωτικούς αμπελώνες της περιοχής στην πλαγιά του λόφου. Σήμερα, στην τοποθεσία στην οποία βρισκόταν αυτό το ιστορικό ξενοδοχείο δεσπόζει τώρα το νέο φανταστικό Royal Champagne Hotel & Spa, το οποίο μάλιστα έχει πάρει τον τίτλο του 3ου καλύτερου resort στην Ευρώπη. Την αρχιτεκτονική επιμέλειά του οραματίστηκε προσεκτικά ο αρχιτέκτονας Giovanni Pace και το αποτέλεσμα είναι απλά συγκινησιακό.

Το ξενοδοχείο καταλαμβάνει, σε γενικές γραμμές, μια αμβλεία γωνία σε μια από τις πιο όμορφες πλαγιές της περιοχής. Τα «χλωμά» πέτρινα υλικά τού επιτρέπουν να ενσωματωθεί στο περιβάλλον, ενώ είναι άψογα προσαρμοσμένο στη χρωματική παλέτα του ομώνυμου ποτού της περιοχής. Στο εσωτερικό, η minimal διακόσμηση συνδυάζεται υπέροχα με τις προσεγμένες, εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες (όπως μικρές χρυσές μέλισσες, το έμβλημα της υπογραφής του Ναπολέοντα). 

1376875.jpg
Le Royal

Όλα τα δωμάτια είναι προσανατολισμένα να βλέπουν στην κοιλάδα και έχουν τις δικές τους ιδιωτικές βεράντες. Μια εξωτερική πισίνα, καθώς και μια ιδιαίτερα μεγάλη εσωτερική, προσφέρουν επίσης μια breath-taking view στην κοιλάδα. Το πολυτελές θέρετρο διαθέτει το μοναδικό πλήρες spa της περιοχής -το οποίο περιλαμβάνει beauty products από την αγαπημένη γαλλική εταιρία, Biologique Recherche, καθώς και ένα φανταστικό εστιατόριο, το Le Royal, που έχει ήδη κερδίσει ένα αστέρι Michelin.

1432428.jpg

Εάν βρίσκεστε εκεί για ένα Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια μιας πιο δροσερής σεζόν, φροντίστε να συνεχίσετε τη γαστρονομική εμπειρία σας απολαμβάνοντας την απογευματινή σαββατιάτικη υπηρεσία τσαγιού του ξενοδοχείου. Ακόμη και οι πιο ένθερμοι φίλοι του τσαγιού πιθανότατα θα χαρούν να ανακαλύψουν ότι αποτελείται κυρίως από εκλεκτά, μικροσκοπικά γαλλικά κέικ και σαμπάνια -σε αντίθεση με απλό ζεστό νερό με βότανα.

Where to Taste

domain-1-650x920.jpg
Laurent-Perrier

Ο οίκος Laurent-Perrier θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οξύμωρος. Διάσημος για τις σαμπάνιες του, διατηρεί ωστόσο μια κρυφή ταυτότητα. Και παρά το γεγονός ότι το château δεν είναι υπερβολικά προσανατολισμένο στη φιλοξενία ημερήσιων επισκέψεων (σε αντίθεση με ορισμένους από τους γείτονές του), αυτό είναι ουσιαστικά και το μέρος της γοητείας του. Εάν χρειάζεστε έναν άλλο λόγο για να κλείστε ένα ιδιαίτερο -και δυσεύρετο- ραντεβού ως visitor στο οινοποιείο του, σκεφτείτε το εξής: Η συγκεκριμένη σαμπάνια είναι η αγαπημένη του πρίγκιπα Καρόλου και έχει λάβει βασιλική τιμή. Εάν είστε λάτρεις του design δεν θα απογοητευτείτε επίσης από την εντυπωσιακή ιστορική αρχιτεκτονική κατασκευή του. Το Laurent-Perrier είναι το πρώτο château στην περιοχή που μεταπήδησε στις -κυρίαρχες πλέον- δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. Η φρεσκάδα που εμποτίζει σε κάθε μπουκάλι σαμπάνιας αντικατοπτρίζεται τώρα στην κομψή, ασημί εμφάνισή της.

laurent-perrier-la-philosophie-650x920.jpg

Από την άλλη, όσοι αναζητούν μια ολιστική εμπειρία γευσιγνωσίας σαμπάνιας θα κάνουν καλά να συνδυάσουν την επίσκεψή τους στο Laurent-Perrier με ένα ταξίδι στο Champagne Henri Giraud.

122143455-405108717321865-1760047690393934234-n.jpg
Champagne Henri Giraud petit manse

Το μικρό οινοποιείο είναι μοναδικό στο ότι λειτουργεί με δεξαμενές από τερακότα, πολλές από τις οποίες είναι όμορφα διακοσμημένες με σχήματα αμπέλου. Για εσάς που δεν θέλετε να ζήσετε στον έπακρον τις ομορφιές της περιοχής, σκεφτείτε να μείνετε στο πρόσφατα εγκαινιασμένο petit manse του -κάτι που θα ξεπερνούσε κατά πολύ κάθε μέση εμπειρία Airbnb.

Where to Explore

abbey-at-hautvilliers.jpg
Αβαείο Dom Pérignon

Ενώ το Royal Champagne Hotel & Spa βρίσκεται τεχνικά στη μικρή πόλη Champillon, είναι απλώς ένα βήμα με μια γρήγορη διαδρομή (ή βόλτα με το ποδήλατο) μακριά από το Hautvillers. Η ειδυλλιακή αυτή πόλη όπου φέρεται να ξεκίνησε η καλλιέργεια της σαμπάνιας, είναι γεμάτη με αξιολάτρευτα εστιατόρια και γραφικούς δρόμους. Ιδιαίτερη σημασία έχει το Αβαείο, στο οποίο ο θρυλικός Dom Pérignon εφηύρε τη σαμπάνια. Απέναντι από το εθνικό πάρκο -στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικούς περιπάτους σε ζεστό καιρό- βρίσκεται η Reims, η μεγαλύτερη περιοχή της πόλης. Αν κι εκεί αφθονούν οι επιλογές για dinner & shopping, το pièce de résistance είναι μία εκκλησία που αξίζει να επισκεφτείτε και αποτελεί τον καθεδρικό ναό της Reims. Το έργο αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής και αναμφισβήτητα το καλύτερο παράδειγμα τέτοιου είδους πρόσοψη εκκλησίας.

cathedral.jpeg
Reims Cathedral
Have a nice trip!