fbpixel

Search icon
Search
Έχετε video interview; Τα must-know tips που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη δουλειά
LIFE & CAREER

Έχετε video interview; Τα must-know tips που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη δουλειά

Δε θέλει άγχος, αλλά προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία για ένα άρτιο αποτέλεσμα 


Η νέα τάξη πραγμάτων έχει φέρει πολλές και σημαντικές ανατροπές στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί κι ο τομέας της εργασίας από όλο αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, γι’ αυτό κι όλοι μας καλούμαστε να προσαρμοστούμε στην καινούργια πραγματικότητα. Οι περισσότερες δουλειές γίνονται εξ αποστάσεως πλέον, αφού η πλειοψηφία του κόσμου εργάζεται από τον δικό του, προσωπικό χώρο.

Βρίσκεστε σε αναζήτηση δουλειάς αυτή την περίοδο και καταφέρατε να κλείσετε την συνέντευξη που τόσο καιρό περιμένατε, όμως σας κατακλύζει το άγχος καθώς αυτή θα γίνεται μέσω video call; Υπάρχουν πολύ εύκολα tips που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας και να αφήσετε την καλύτερη δυνατή εντύπωση σε μία πολύ σημαντική -για εσάς- στιγμή και το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να τα ακολουθήσετε.

Pre-Interview Video

Η προετοιμασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καλό είναι, πριν να ξεκινήσετε τη συνέντευξή σας, να κάνετε μερικές πρόβες μόνοι σας, για να αποβάλλετε το extra άγχος που προφανώς και πάντα υπάρχει. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσετε αμέσως πολύ πιο οικεία απέναντι από την κάμερα. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά η δημιουργία ενός video-βιογραφικού, όπου θα εξηγείται σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για εσάς και την καριέρα σας για να το προσθέσετε κι αυτό στην υπόλοιπη διαδικασία.

job.jpg

Dressing

Εννοείται πως θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα ρούχα που θα επιλέξετε να φορέσετε στη συνέντευξή σας. Δεν έχει σημασία ότι βρίσκεστε στο σπίτι σας… Επιλέξτε ένα σύνολο το οποίο θα σας προσφέρει ασφάλεια κι άνεση, αλλά θα είναι και κομψό, επαγγελματικό, ανάλογα με το ύφος της δουλειάς σας. Επιλέξτε επίσης αξεσουάρ που σας εκφράζουν όπως ένα ρολόι, το οποίο δείχνει ότι ενδιαφέρεστε να είστε πάντα on time, αλλά και κάποιο κόσμημα που θα «φωτίσει» την εικόνα σας και θα δείξει ότι ενδιαφέρεστε να φαίνεστε περιποιημένοι -ακόμη και αν βρίσκεστε σπίτι. Φυσικά, δε θα πρέπει να παραλείψετε ακόμη και τα κατάλληλα παπούτσια. Μπορεί να μιλάμε για μία video interview, ωστόσο ακόμη κι αυτά, είναι απαραίτητα για να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στον στόχο σας, ενώ θα αποφύγετε και τα ανεπιθύμητα ατυχήματα.

Positioning

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν πολλοί στα video calls είναι η κακή τοποθέτηση της κάμερας. Είτε την βάζουν πιο ψηλά, είτε πολύ μακριά, πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει τόσο τον μελλοντικό εργοδότη σας, όσο κι εσάς. Η σωστή τοποθέτηση της κάμερας έχει μεγάλη σημασία στην προκειμένη περίπτωση γι’ αυτό και θα πρέπει να βεβαιωθείτε από την πρώτη στιγμή πως όλα έχουν γίνει σωστά. Πάρτε την κατάλληλη θέση και σιγουρευτείτε και για την πιο μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

3-srGvz.jpg

Lighting

Όσο σημαντική είναι η τοποθέτηση της κάμερας, άλλο τόσο είναι κι η δική σας θέση. Προσέξτε τον φωτισμό και σε καμία περίπτωση μην καθίσετε μπροστά από παράθυρο για παράδειγμα, καθώς το φως θα χτυπάει έντονα από πίσω σας και δε θα φαίνεται καθαρά το πρόσωπό σας. Για το πιο σωστό αποτέλεσμα, καθίστε ακριβώς απέναντι από το παράθυρο ή ιδανικά, προμηθευτείτε ένα ring light που θα πάει τα πράγματα σε άλλο επίπεδο!

Keep calm

Εννοείται πως χρειάζεται να υπάρχει απόλυτα ησυχία στη διάρκεια μίας επαγγελματικής συνέντευξης. Ωστόσο, σε μία εποχή όπου σχεδόν όλα τα μέλη μίας οικογένειας βρίσκονται στο σπίτι, είναι απόλυτα κατανοητό από όλες τις πλευρές το οποιοδήποτε απρόοπτο. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι. Είναι άλλωστε μία καλή ευκαιρία, να δείξετε στην απέναντι πλευρά πως λειτουργείτε εξίσου καλά υπό πίεση και με απόλυτο επαγγελματισμό ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχατε σχεδιάσει.

alexa-iAGm5.jpg

Neutral background

Επιλέξτε ένα μέρος στο σπίτι σας, το οποίο θα είναι τακτοποιημένο και καθαρό. Δώστε την απαραίτητη προσοχή στο χώρο σας, για να αφήσετε την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Προτιμήστε ένα μέρος χωρίς πολλά, έντονα χρώματα κι ένα όσο το δυνατόν πιο minimal background. Όλα έχουν τη σημασία τους σε μία συνέντευξη και θα πρέπει να το προσέξετε κι αυτό.

Κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας, για να λειτουργήσουν όλα άψογα και καλή επιτυχία!