fbpixel

Search icon
Search
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο θρυλικός ηθοποιός Sean Connery -Όλα τα highlights της κινηματογραφικής του πορείας
ARTS & CULTURE

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο θρυλικός ηθοποιός Sean Connery -Όλα τα highlights της κινηματογραφικής του πορείας

Μια ακόμα σπουδαία προσωπικότητα που στερήθηκε το καλλιτεχνικό στερέωμα


Σε ηλικία 90 ετών κι έχοντας αντιμετωπίσει πληθώρα προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Sean Connery. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη στον καλλιτεχνικό στερέωμα και κυρίως στον κόσμο του κινηματογράφου, που από σήμερα έχασε ένα θρύλο της μεγάλης οθόνης.

Μέσα από την πορεία του στον χώρο του κινηματογράφου, δεν ήταν λίγες οι φορές που χάρισε δυνατά συναισθήματα στους πιστούς του θαυμαστές, αποτελώντας μια από τις πιο σημαντικές διάσημες προσωπικότητες που ξεχώρισαν στην οθόνη του σινεμά και στους τηλεοπτικούς δέκτες!
jvhlwkittnpz3i7ucpgmj6srddvj5ajgd9afeeenl3k-1.jpg

Γεννημένος στο Εδιμβούργο στα μέσα του 1930, ο Sean Connery ήταν γόνος μιας φτωχής οικογένειας, με τη μητέρα του να εργαζόταν ως καθαρίστρια και ο πατέρας του ως εργάτης σε εργοστάσιο και οδηγός σε φορτηγό. Από νεαρή ηλικία απέδειξε πόσο μεγάλο ήταν το ταλέντο στο να υποδύεται ρόλος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι για το οποίο θέλησε να ασχοληθεί επαγγελματικά στην πορεία της ζωής του, παρά τα περιθώρια της κλειστής κοινωνία όπου μεγάλωνε.

Δε φανταζόταν κανένας από τον κύκλο του -ούτε καν ο ίδιος- πως μετά από χρόνια θα ξεχώριζε για τον ρόλο του ως ο πρώτος James Bond, κάτι το οποίο αποτέλεσε σταθμό για την όλη αριστουργηματική του πορεία!

Αφήνοντας για λίγο στο πίσω μέρος του μυαλού του την ιδέα να ασχοληθεί επαγγελματικά με την υποκριτική, ο Connery πέρασε από διάφορα εργασιακά πόστα μέχρι να καταφέρει να βρει τον εαυτό του και να αδράξει τις κινηματογραφικές αίθουσες. Το πρώτο του επάγγελμα ήταν γαλατάς στο Εδιμβούργο, κάτι που ο ίδιος έδωσε σαν πληροφορία στη δημοσιότητα πριν από χρόνια σε συνέντευξή του. Ακολούθως, κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά απολύθηκε λόγω προβλημάτων υγείας κι επέστρεψε στην παλιά του δουλειά, ενώ στο ενδιάμεσο στέρησε χρόνο από τις υποκριτικές του ικανότητες και δούλεψε ως οδηγός λεωφορείου, εργάτης σαν τον πατέρα του, μοντέλο για το κολλέγιο Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, καθώς και body builder.

sean-0.jpg
Η δεκαετία του '60 ήταν αυτή που τον ανέδειξε και τον βοήθησε να αποδείξει τόσο στην οικογένειά του όσο και στον καθένα πόσο έντονη ήταν η αγάπη του για την ηθοποιία που τόσο χρόνια δεν κατάφερνε να αντικρίσει με επαγγελματική ματιά.

Το 1962 έγινε ευρέως γνωστός για τον ρόλο του ως James Bond, υποδυόμενος τη μυθική προσωπικότητα του πράκτορα 007 -γεγονός που στάθηκε αφορμή για να τον ξεχωρίσει στα τόσα χρόνια που βρισκόταν σε αυτόν τον τόσο ανταγωνιστικό χώρο κι έκανε τους πάντες να το θυμούνται αιώνια. Πρόσφατα μάλιστα, αναδείχθηκε ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών, σε μiα νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Radio Times.

Αφού αγαπήθηκε αστραπιαία από το κοινό και τους οπαδούς του σινεμά, παρέμεινε πιστός στον ίδιο ρόλο διευρύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη φήμη του που μόλις είχε αρχίσει να χτίζετε και ήταν πραγματικά αξιοζήλευτη για κάθε πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό εκείνης της εποχής.

Οι στιγμές θριάμβου στον κινηματογράφο και στη μικρή οθόνη διαδεχόταν η μία την άλλη και όλοι έμεναν άφωνοι στο συνεχώς εξελισσόμενο ταλέντο του Connery, που εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος δημιούργησε μια σπουδαία φήμη γύρω από το όνομά του κι ένα κοινό θαυμαστών που τον ακολουθούσαν σχεδόν ευλαβικά σε κάθε του νέο ξεκίνημα. Μεταξύ των ταινιών που ανέδειξαν περισσότερο το ταλέντο του, δεν ξεχνάμε τη γεμάτη δράση και περιπέτεια παραγωγή του Diamonds Are Forever του 1971 και το Never Say Never Again που κυκλοφόρησε το 1983 και σηματοδότησε μια ολόκληρη δεκαετία, κατά την οποία οι περισσότερες κινηματογραφικές δουλείες βρίσκονταν στα pick τους και γνώριζαν τεράστια επιτυχία.

2609885727006041551.jpg

Στο ενεργητικό του μετρούσε πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, τα οποία λειτουργούσαν σαν ένα τίμημα στην προσπάθειά του να αποτυπώσει όσο το δυνατόν πιο πιστά και ρεαλιστικά του ρόλους που του είχαν ανατεθεί ανά τα χρόνια. Τα κατάφερνε με εντυπωσιακό τρόπο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τον καθιστούσε τόσο σπουδαίο σε αυτήν τη δουλειά, με τα βραβεία να φαντάζουν ως το λιγότερο που μπορούσαν να του χαρίσουν τόσο οι οργανισμοί και red carpet nights όσο και οι άνθρωποι που τον θαύμαζαν και τον αγαπούσαν. Από τις βραβεύσεις αυτές προς το αστείρευτο ταλέντο του, θυμόμαστε τα Oscars από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών, τις Χρυσές Σφαίρες, τα BAFTA, αλλά και το χρίσμα του ως ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ξεχώρισε τις αξιοθαύμαστες ικανότητές του μπροστά στον φακό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, το στίγμα που χάραξε στον χώρο του κινηματογράφου θα μείνει ανεξίτηλο και θα αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα προς μίμηση για τη νέα γενιά ηθοποιών με σκοπό να ξεδιπλώσει το ταλέντο της!