fbpixel

Search icon
Search
Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Γερουλάνου, η οραματίστρια του Μουσείου Μπενάκη
LIFE & CAREER

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Γερουλάνου, η οραματίστρια του Μουσείου Μπενάκη

Μεγάλη απώλεια σήμερα για τον πολιτιστικό χώρο της Ελλάδας


Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη κυρία του Μουσείου Μπενάκη, η εκπρόσωπος της πολιτιστικής σκηνής της χώρας μας στο εξωτερικό, Δέσποινα Γερουλάνου. Μεγάλη απώλεια βιώνει σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος της Ελλάδας, αφού χάθηκε η αδερφή του Παύλου Γερουλάνου, η οποία διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Ελευσίς» και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη τα τελευταία χρόνια, ενώ στόχος της ήταν πάντοτε η ανάδειξη της ιδιαίτερης ελληνικής ταυτότητας παγκοσμίως, όπως έχει δηλώσει και στο GLOW Aπριλίου.

Η Δέσποινα Γερουλάνου πέθανε, έπειτα από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου των Αθηνών λόγω πνευμονολογικής ασθένειας, καθώς ένα αυτοάνοσο την ταλαιπωρούσε στους πνεύμονες πριν από το Πάσχα. 

Early life

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο από το 1983 έως το 1990. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Απόγονος των Μπενάκηδων, η Δέσποινα Γερουλάνου, κόρη του Μαρίνου Γερουλάνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, εγγονής του Αντώνη Μπενάκη, μεγάλωσε μέσα στο Μουσείο.

Από το 1994 είναι διευθύντρια των gallery του Μουσείου Μπενάκη, αναδιοργανώνοντας το πρώτο πωλητήριό του και ιδρύοντας τέσσερις νέους χώρους για την προώθηση και υποστήριξη παραδοσιακών και σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδιασμού. Εχει επιμεληθεί διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις σε αυτούς τους τομείς. Μεταξύ αυτών είναι οι σειρές «Αναζητήσεις στην Υλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου 3», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design. Μέχρι σήμερα ήταν μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.

despoina-geroulanoy.jpg

The visionaire

Το όραμα που έφερε στο πεδίο του Πολιτισμού, ο τρόπος με τον οποίο είχε θέσει τους στόχους για τη στρατηγική ανάδειξή του όλα αυτά τα χρόνια και πάνω απ’ όλα το πάθος που επιδείκνυε γι’ αυτήν τη μοναδική σφαίρα της χώρας μας, έχουν κατορθώσει να αναδείξουν το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο διατέλεσε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής, στον καλύτερο πολιτιστικό χώρο της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή. Η Δέσποινα Γερουλάνου βρισκόταν μέχρι πρότινος στο τιμόνι της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ως πρόεδρος του Δ.Σ., το πρόγραμμα της οποίας παίρνει τον τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης», με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, αναλαμβάνοντας την εξέλιξή του στο πιο σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς.

Σε αυτό το link μπορείτε να διαβάσετε την πρόσφατη συνέντευξή της στο GLOW Aπριλίου.