fbpixel

Search icon
Search
 Edvard Munch: Η συλλογή των έργων του για πρώτη φορά στο Λονδίνο
ARTS & CULTURE

Edvard Munch: Η συλλογή των έργων του για πρώτη φορά στο Λονδίνο

Στην gallery Courtauld η έκθεση «Edvard Munch. Masterpieces from Bergen» μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου


Φόβος, σκοτάδι και μυστήριο σκιαγραφούν μια προσωπικότητα που μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες, μέσα στις οποίες πρωταγωνιστές αποτέλεσαν το πένθος και η ψυχική ασθένεια. "Η φύση δεν είναι μόνο όλα αυτά που διακρίνονται με το μάτι...περιλαμβάνει επίσης τις πιο εσωτερικές εικόνες της ψυχής", είχε δηλώσει ο Νορβηγός εξπρεσιονιστής, Edvard Munch. Ο δημιουργός της "Κραυγής" ξεχώριζε για την ένταση, τα αλληγορικά στοιχεία, την αγωνία και την αίσθηση μοναξιάς σε κάθε του πίνακα. 

Σημαντική συλλογή των έργων του θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην gallery Courtauld στο Λονδίνο. Η έκθεση «Edvard Munch. Masterpieces from Bergen» αποτελεί έναν φόρο τιμής προς το καλλιτεχνικό του έργο και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2022. Είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συνέργειας μεταξύ του The Courtauld και των μουσείων τέχνης KODE στο Μπέργκεν της Νορβηγίας και δομεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των αριστουργημάτων του. 

Ένας καλλιτεχνικός άξονας του χρόνου σε πρώτη παρουσίαση εκτός Νορβηγίας

287858575-2295094647295149-1098460365092841949-n.jpg
@courtauld

Δεκαοχτώ πίνακες θα στολίσουν την gallery, μυώντας το κοινό σε μια αναλυτική παρουσίαση της καλλιτεχνικής του πορείας από την αρχή της μέχρι το τέλος του δημιουργού της. Αποτελεί την πρώτη φορά που τα καλλιτεχνικά του "παιδιά" θα προβληθούν εκτός της γενέτειράς του. Οι πρώτες συλλογές είχαν συγκεντρωθεί τον 20ο αιώνας από τον Νορβηγό έμπορο, Rasmus Meyer. Σημαντικοί πίνακες, όπως το "The dance of life", μας "ταξιδεύει" σε έναν πιο σκοτεινό κόσμο με κίνηση, μουσική, απεικονίζοντας τις τρεις φάσεις ζωής της ίδιας γυναίκας. Από τις πρώτες του επιρροές στον εξπρεσιονισμό και τον μετα-ιμπρεσιονισμό το 1885 που πρωταγωνίστησαν το πρώιμο στιλ του, όταν είχε ταξιδέψει το Παρίσι, μέχρι το 1909 που επέστρεψε στην πατρίδα του μέχρι τον θάνατό του που η καλλιτεχνική "αλλαγή πλεύσης" καθόρισε την ταυτότητά του με μια πολύχρωμη προσέγγιση και διασκεδαστικό τρόπο.

Η "σκοτεινή" παιδικότητα

shutterstock-1466820296.jpg

Από μικρή ηλικία γνώρισε τον θάνατο και την ψυχική ασθένεια, ζητήματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα μηνύματα που μετέδιδε μέσω των έργων του. Λίγα χρόνια μετά τη γέννησή του, η μητέρα του Edvard Munch πέθανε από φυματίωση το 1868 και τον μεγάλωσε ο πατέρας του, ο οποίος υπέφερε από ψυχική ασθένεια, στοιχείο που έπαιξε ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ανατράφηκαν ο ίδιος και τα αδέρφια του, "γεννώντας" καταπιεσμένα συναισθήματα και διαρκή φόβο και συναισθηματική κρίση. 

Το πολύτιμο  έργο που είχε δημιουργήσει ο Edvard Munch, δωρήθηκε στη νορβηγική κυβέρνηση, η χώρα αποφάσισε να χτίσει το Μουσείο Τέχνης Munch. Αυτό έγινε για να τιμήσει τη δουλειά του, τη ζωή του και τη γενναιοδωρία που έδειξε, μεταβιβάζοντας το έργο τέχνης του στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορεί να το απολαύσει το ευρύ κοινό, αντί να κρατηθεί στον στενό του οικογενειακό κύκλο. Αν και η τέχνη που δώρισε, διαδόθηκε σε μια σειρά από μουσεία και εκθέματα τέχνης, η πλειονότητα από αυτά φυλάσσονταν στο Oslo. Και, τα περισσότερα από τα έργα που δώρισε ο Μουνκ, τοποθετήθηκαν στο Munch Museum στην Νορβηγία, για να τιμήσουν τη δουλειά που έκανε, καθώς και το μοναδικό στιλ και τις ξεχωριστές κινήσεις που εισήγαγε στον κόσμο, μέσω των δημιουργιών που είχε φιλοτεχνήσει.

Info: kodebergen, Rasmus Meyers allé 9, 5015 Bergen, Νορβηγια

Courtauld, Strand, London WC2R 0RN, Ηνωμένο Βασίλειο