fbpixel

Search icon
Search
Έχετε γραμμές γέλιου; 5 tips από ειδικούς για να τις μειώσετε
FACE & BODY

Έχετε γραμμές γέλιου; 5 tips από ειδικούς για να τις μειώσετε

Η επιστήμη επιβάλλει νέους δρόμους και καινούργιες προσεγγίσεις


Είτε πρόκειται για ρυτίδες είτε για λεπτές γραμμές ένα είναι σίγουρο, ότι θέλετε να καθυστερήσετε την εμφάνιση αυτών των σημαδιών, όσο περισσότερο γίνεται. Σ' αυτό, θα σας βοηθήσουν ειδικές κρέμες, εξειδικευμένοι δερματολόγοι και φυσικά οι συνήθειες τις οποίες ακολουθείτε. Και πάλι όμως, δεν μπορείτε να αποφύγετε τελείως τις γραμμές στο πρόσωπο, αφού είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του δέρματος. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως είναι να τις ελαφρύνετε επιβραδύνοντας τις φυσικές διαδικασίες του δέρματος. 

Ανακαλύψτε τα 5 κορυφαία tips των experts και ακολουθήστε αυτά που σας ταιριάζουν.
ritides-leptes-grammes-1.jpg

Τι είναι οι λεπτές γραμμές και τι τις προκαλεί

Οι γραμμές γέλιου είναι οι κάθετες γραμμές που εκτείνονται από τις πλευρές της μύτης και καμπυλώνουν γύρω από το στόμα και μερικές φορές εκτείνονται και στο πηγούνι. Δεν είστε σίγουρα η μόνη που τις έχει καθώς αποτελούν από τις πιο κοινές εκφάνσεις της ωρίμανσης της επιδερμίδας και ονομάζονται ρινοβολική πτυχή. Αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου από τη γήρανση και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία, η αύξηση του βάρους ακόμη και το γεγονός πως τα δόντια δεν υποστηρίζουν τον υπερκείμενο ιστό.

Η εύρεση θεραπείας για τη μείωση της εμφάνισής τους εξαρτάται από το αν είναι δυναμικές ρυτίδες -ρυτίδες που βλέπετε με κίνηση- ή στατικές ρυτίδες -ρυτίδες που βλέπετε ακόμα όταν το πρόσωπο σας δεν κινείται-. Ο στόχος είναι η αποτροπή των στατικών ρυτίδων που αντιμετωπίζονται δυσκολότερα με την πάροδο του χρόνου. Με τα παρακάτω tips οι δερματολόγοι Morgan Rabach και Cindy Yoon-Soon Bae καθώς και ο πλαστικός χειρουργός Dr. David Shafer, θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη λύση.

ritides-leptes-grammes-5.jpg

Τα fillers

H πιο συνηθισμένη θεραπεία για τις γραμμές γέλιου γύρω από το στόμα είναι τα fillers. Παρόλα αυτά η σημασία της αναζήτησης ενός πιστοποιημένου εμπειρογνώμονα που να κατανοεί την ανατομία του προσώπου σας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εάν τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα «πληρωτικού» υλικού στη ρυτίδα, μπορεί να γίνει λεία αλλά μπορεί επίσης να φαίνεται πρησμένη. Έτσι, φυσικά θα δημιουργηθεί ένα όχι-τόσο καλαίσθητο αποτέλεσμα γύρω από το στόμα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσέγγιση πρέπει είναι συντηρητική. Μπορείτε να κάνετε μια έγχυση και στη συνέχεια να επανεκτιμήσετε την κατάσταση σε περίπου μία εβδομάδα για να δείτε την ανταπόκριση σας ώστε να αποφασίσετε πως θα προχωρήσετε. 

Το botox

Όταν χαμογελάτε και γελάτε, το στόμα σας δεν είναι το μόνο μέρος του προσώπου σας που συσπάται. Παράλληλα και τα μάτια σας κινούνται και έχουν ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα. Για να εξομαλυνθούν, λοιπόν, οι λεπτές γραμμές γέλιου που εμφανίζονται κοντά στα μάτια σας, συστήνεται να ακολουθήσετε τη «διαδρομή» του botox. Χρησιμοποιείται σε όλα τα μέρη του προσώπου αλλά συνήθως στην άνω περιοχή του προσώπου ανάμεσα στα φρύδια, το μέτωπο και γύρω από τα μάτια. Θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα μετά από μια εβδομάδα και η εξομάλυνση των γραμμών θα διαρκέσει περίπου τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα μεταβολίζει ο οργανισμός σας τα συστατικά του.

ritides-leptes-grammes-2.jpg

Χωρίς βελόνες

Ενώ η απολέπιση δεν μειώνει εντελώς την εμφάνιση των γραμμών γέλιου, βοηθά στο λείο δέρμα συνολικά. Για αυτό το λόγο οι ειδικοί ενθαρρύνουν την καθημερινή ήπια απολέπιση με ένα καθαριστικό που περιέχει φυσικά ή χημικά απολεπιστικά ή οποιοδήποτε τοπικό προϊόν με άλφα υδροξυοξέα. Ακόμη συστατικά όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό και το σαλικυλικό οξύ είναι τα απόλυτα must. 

Σε αυτά προστίθενται και το μασάζ προσώπου και λέμφου που θα σας βοηθήσει να ξανακερδίσετε πίσω τους ισχυρούς μύες του προσώπου. Θυμηθείτε πριν το κάνετε να εφαρμόσετε άφθονο προϊόν και να το απλώνετε πάντα με ανοδικές κινήσεις. Προς την κατεύθυνση δηλαδή που θέλετε να «σηκώσετε» το πρόσωπό σας. Μια τεχνική μασάζ ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι να δημιουργήσετε γροθιές και με τα δύο χέρια, τοποθετώντας τα στις γωνίες κάθε πλευράς του στόματος και, στη συνέχεια, γλιστρώντας τα προς τα πάνω με μέτρια πίεση κατά μήκος των ζυγωματικών μέχρι να φτάσετε στα πλαϊνά των ματιών σας. Μάλιστα, η πίεση σε εκείνο το σημείο μπορεί να σας ανακούφιση από τυχόν πονοκεφάλους ή στρες που μπορεί να έχετε.

Το μασάζ ή η απολέπιση είναι ολιστικές διαδικασίες που αναζωογονούν το πρόσωπο σας συνολικά, αντί να στοχεύουν γρήγορα σε συγκεκριμένες γραμμές. 
ritides-leptes-grammes-3.jpg

Τα συστατικά

Μπορείτε επίσης να μειώσετε την εμφάνιση των γραμμών γέλιου μέσω της ρουτίνας φροντίδας του δέρματος. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως ρετινόλη ή βιταμίνη C που προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτά λειτουργούν σε κυτταρικό επίπεδο για την ενίσχυση του κολλαγόνου και της επιδερμικής επιδιόρθωσης στο δέρμα. Άλλωστε, είναι γνωστό πως τα ρετινοειδή μπορούν να αποτρέψουν τις γραμμές γέλιου γύρω από τα μάτια. Αν παρόλα αυτά παρατηρήσετε κάποιον ερεθισμό τότε αναζητήστε ήπιες εναλλακτικές λύσεις όπως το γαλακτικό οξύ. Θα απολεπίσει χωρίς να προκαλέσει ερυθρότητα ή ευαισθησία. Επίσης η καθημερινή χρήση αντηλιακού θα βοηθήσει στην πρόληψη των βλαβών. 

Οι παράγοντες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το σχηματισμό βαθιών ρυτίδων μέσω μικρών αλλαγών στην καθημερινή σας ζωή. Ξεκινήστε με το να κοιμάστε αρκετά, να μειώσετε το ποτό και να παραμένετε ενυδατωμένοι για να διατηρείται το δέρμα υγιές. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση του φυσικού σας κολλαγόνου και να αποτρέψουν την επιδείνωση των γραμμών. Τέλος, το κάπνισμα αποτελεί μία από αυτές τις εξωτερικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πιο ορατές γραμμές γέλιου γύρω από το στόμα. Σκεφτείτε ότι είναι ένας ακόμη λόγος για να το αφαιρέσετε από τη ζωή σας.