fbpixel

Search icon
Search
Eating for Beauty: Πώς πρέπει να τρώω αν έχω ακμή;
MAGAZINE

Eating for Beauty: Πώς πρέπει να τρώω αν έχω ακμή;

Ακολουθείστε τις συμβουλές των ειδικών


Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη ερευνά λεπτομερώς τα συστατικά των τροφών και πώς αυτά επιδρούν στα διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα πως ό,τι τρώμε και πίνουμε επηρεάζει την ποιότητα και την υγεία του δέρματός μας.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά δερματολογίας και διατροφής στον κόσμο αναφέρουν, όσον αφορά στα δέρματα με ακμή:

1. Η διατροφή πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα συστατικά τους θα αποτρέψουν την οξειδωτική φθορά που προκαλεί το στρες και η μόλυνση του περιβάλλοντος στο δέρμα. Αυτές που πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στο διαιτολόγιο είναι:

  • Τα πράσινα μήλα, που περιέχουν κουερσετίνη.
  • Μια σαλάτα με τρία διαφορετικά είδη από σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα και μαρούλι.
  • Μια χούφτα μούρα όλων των ειδών, από βατόμουρα και μύρτιλα μέχρι κράνα, goji berries, ιπποφαές και raspberries. Μπορείτε να τα καταναλώνετε σε φρέσκια μορφή ή αποξηραμένα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται σε καθημερινή βάση, καθώς τα συστατικά τους είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στη φύση!
  • Το λεμόνι, που πρέπει να μπει οπωσδήποτε στη ζωή σας και σε όλα τα γεύματα, αν είναι δυνατόν. Προσθέστε λίγες σταγόνες σ’ ένα ποτήρι ζεστό νερό το πρωί πριν φάτε οτιδήποτε ή στις σαλάτες σας.
  • Εάν δεν σας αρέσει πολύ το λεμόνι, μπορείτε να τρώτε καθημερινά μανταρίνια ή πορτοκάλια. Καλύτερα, όμως, ολόκληρα και όχι σε χυμό, για να λαμβάνετε όλα τα πολύτιμα συστατικά τους.
shutterstock-1660972342.jpg

2. Η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος και ιδιαίτερα αυτού που έχει τάση για ακμή. Τα γλυκά -και η ζάχαρη- προκαλούν γλυκοζυλίωση, μια διαδικασία κατά την οποία ενώνονται με πρωτεΐνες τα νουκλεϊκά οξέα και τα λιπίδια. Με αυτήν την αντίδραση αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες επιτίθενται στα δερματικά κύτταρα. Έτσι, επηρεάζουν σημαντικά και τον βαθμό της φλεγμονής και μπορεί να χειροτερέψουν την ακμή.

3. Τα γαλακτοκομικά σε ορισμένες περιπτώσεις επιβαρύνουν την ακμή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα κάποιων ορμονών στο σώμα, οι οποίες επηρεάζουν την κατάσταση του δέρματος. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που δε συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, καθώς εξαρτάται και από την ευαισθησία τους στα εν λόγω προϊόντα ή τη γλουτένη. Στο Natural Health Clinic πραγματοποιούμε ειδικά τεστ με τα οποία ελέγχουμε εάν κάποιος έχει ευαισθησία σε αυτά τα συστατικά και τον βοηθάμε να τα αφαιρέσει από τη διατροφή του με ασφάλεια, αντικαθιστώντας τα με άλλα.

4. Τα συμπληρώματα που βοηθούν αποτελεσματικά το δέρμα γενικά, και ειδικότερα με θέματα ακμής είναι:

  • Τα προβιοτικά που εξισορροπούν τη χλωρίδα του εντέρου
  • Η βιταμίνη C
  • Tα ω-3 λιπαρά από ιχθυέλαια ή λιναρόσπορο
  • Ο ψευδάργυρος

Βέβαια, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, γι’ αυτό πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό πριν τα καταναλώσουμε.

Smoothie με διάφορα berries, για να νικήσεις την ακμή!

shutterstock-1089609743.jpg

Υλικά:

  • 1 κούπα κατεψυγμένα blueberries, cranberries, goji berries (ποικιλία)
  • 1 φλ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. ginger σε σκόνη
  • 1 κ. γλ. λιναρόσπορος σπασμένος
  • ½ μήλο
  • 1 κ. σ. φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

Πώς να το φτιάξετε:

Αναμείξτε όλα τα υλικά στο blender, μέχρι να σχηματιστεί το μείγμα σας. Αν θέλετε να είναι δροσερό, σερβίρετε με παγάκια και… καλή απόλαυση!

jpg.jpg

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021