fbpixel

Search icon
Search
Δύο κατοικίες στην Κρήτη «κλείνουν» μέσα τους όλη την ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού
DESIGN

Δύο κατοικίες στην Κρήτη «κλείνουν» μέσα τους όλη την ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού

Με την υπογραφή του studio Kokosalaki Architecture


Το Askianos είναι ένα αρχιτεκτονικό project του studio Kokosalaki Architecture που περιλαμβάνει δύο εξοχικές κατοικίες, στη νότια Κρήτη, απέναντι από τον Ψηλορείτη με θέα τα ιστορικά Μάταλα και το Λιβυκό Πέλαγος. Στο χωριό Λίσταρος, σε αυτό το μοναδικό σημείο του νομού Ηρακλείου, σε ένα σημείο ψηλότερα από το χωριό, οι δύο εξοχικές κατοικίες σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό τοπίο και τη θέα στη θάλασσα αποτελούν ένα γαλήνιο καταφύγιο με εμβληματικό design.

Από την πρώτη επίσκεψη στο οικόπεδο, στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να αναδείξει και να επικεντρωθεί στη σχέση που ήθελε να δημιουργήσει ανάμεσα στους νέους αναδυόμενους όγκους, τη μορφολογία του τοπίου, τη θέα και την κρητική αρχιτεκτονική.

askianos-render-4-W9olT.jpg


Το αρχιτεκτονικό σύνολο χωρίζεται σε δύο όγκους με ένα στενό μονοπάτι να τους χωρίζει. Στον έναν, μια βυθισμένη βεράντα έχει σχεδιαστεί για να απολαμβάνει την πανοραμική θέα του ηλίου που δύει, ενώ στον άλλο όγκο που συνυπάρχει με την παρουσία του βράχου δημιουργείται μια εσωτερική αυλή, παρόμοια με αυτές που συναντάμε στα παραδοσιακά κρητικά σπίτια.

Οι μεγάλες τοξωτές είσοδοι, τα ξύλινα παραθυρόφυλλα, οι μεταλλικές ράβδοι στα μικρά παράθυρα και άλλες λεπτομέρειες που σχεδιάστηκαν ειδικά αναβιώνουν τις μνήμες των Ενετών που άφησαν το στίγμα τους στο νησί.

Τοποθετημένο σε αυτό το σημείο, το συγκρότημα κατοικιών καταφέρνει και γίνεται «ένα» με τη φύση. Τόσο οι ατελείωτες εκτάσεις της Κρήτης όσο και η απέραντη θάλασσα που «λούζεται» από τις ακτίνες του ήλιου, είναι όλα αυτά που συνθέτουν το συνολικό σκηνικό και το κάνουν τόσο μοναδικό, τόσο ονειρικό και άρρηκτα συνυφασμένο με το ελληνικό καλοκαίρι και τις ομορφιές που μόνο αυτό ξέρει να προσφέρει.

askianos-9-a2jZt.jpg


Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά (η παραδοσιακή ώχρα αναμειγνύεται με γύψο) με προσεγμένες λεπτομέρειες (μοντέρνα ξύλινα κουφώματα, τοξωτές είσοδοι με τσεκούρια και μεταλλικές λεπτομέρειες, σύστημα κρυφής υδρορροής κ.ά.) είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την αρχιτεκτονική πρόταση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του σπιτιού.

Εσωτερικά, στόχος ήταν η δημιουργία ενός minimal εφέ με εμφανή κρητική επιρροή, φτιαγμένο απλά και ανεπιτήδευτα σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους ντόπιους τεχνίτες. Ωστόσο, υπήρχαν κάποια στοιχεία που πρόσθεσαν αξία στα σπίτια, όπως τα χειροποίητα πλακάκια από τερακότα στις κουζίνες, τα παντζούρια γαλλικού τύπου στα δυτικά υπνοδωμάτια που προστατεύουν από την έντονη ηλιοφάνεια το απόγευμα, οι vintage λευκές συσκευές και τα εντοιχισμένα έπιπλα με vintage μικροέπιπλα, μαξιλάρια και υφάσματα.

askianos-20-Gjccv.jpg


Όσο για την κατασκευή, διαθέτει προστατευμένες περιοχές με σκιά και καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους, καθώς κι έναν εσωτερικό κήπο με ποικιλίες εσπεριδοειδών και βρώσιμων φυτών. Συνολικά το σπίτι και ο κήπος του έχουν σχεδιαστεί για να σχηματίσουν ένα εύκρατο μικροκλίμα, μια όαση μέσα σε ένα έντονα όμορφο αλλά φυσικά απαιτητικό περιβάλλον με θαμνώδεις εκτάσεις που «κόβει» την ανάσα.

Ίσως το βασικό highlight ολόκληρου του κτίσματος να είναι η breathtaking θέα που προσφέρεται από κάθε γωνιά, όπου κι αν στρέψει κανείς την προσοχή του. Η φύση φαίνεται να «οργιάζει» και να γεμίζει τον τόπο με ομορφιές που ο καθένας θα ήθελε να απολαύσει από την άνεση ενός λειτουργικού σπιτιού, απόλυτα μοντέρνου και προσαρμοσμένου στο σήμερα.

the-greek-foundation-askianos-kokosalaki-architecture-699y4.jpg
Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες των δύο κατοικιών!

Photography: George Messaritakis