fbpixel

Search icon
Search
Δωρεά Οργάνων: Όταν ο πόνος μετατρέπεται σε προσφορά ζωής και χαρίζει ελπίδα
PEOPLE & MOMENTS

Δωρεά Οργάνων: Όταν ο πόνος μετατρέπεται σε προσφορά ζωής και χαρίζει ελπίδα

Η ιστορία της 21χρονης από την Κρήτη κι η απόφαση που αποτελεί μάθημα για όλους


Υπάρχουν μερικές στιγμές που ο χρόνος σταματάει. Που όλα παγώνουν, που ακόμη και πράγματα που θεωρούνται σημαντικά, χάνουν την αξία τους. Ένα νεαρό κορίτσι, μία 21χρονη φοιτήτρια που μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές της και για να κυνηγήσει τα όνειρά της, άφησε την τελευταία της πνοή, επειδή ένας «οδηγός» βρέθηκε -δυστυχώς- στο δρόμο της. Η πανέμορφη, Έμμα, το κορίτσι από την Κρήτη, «έφυγε» αλλά έδωσε ζωή σε άλλους ανθρώπους. Ο απόλυτος πόνος μετατράπηκε σε προσφορά ζωής, με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου να παίζει το δικό του, καθοριστικό ρόλο σε όλη αυτή την ιστορία.

Μεγαλειώδης απόφαση που δίνει ζωή!

Η απώλεια κι η δεύτερη ευκαιρία 

shutterstock-1067094590.jpg

Όταν έγινε γνωστή η είδηση του ατυχήματος που συνέβη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πριν από περίπου μία εβδομάδα, όλοι περίμεναν ένα μικρό θαύμα. Η 21χρονη πάλεψε για αρκετές ημέρες, οι γιατροί του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έκαναν ό,τι ήταν δυνατό κι ό,τι περνούσε από το χέρι τους, αλλά τελικά, το νεαρό κορίτσι υπέκυψε στα τραύματά του. Οι γονείς της -ωστόσο- θέλησαν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία της κι έκαναν ένα μοναδικό, ένα πολύτιμο δώρο. «Η Έμμα ήταν ένα θαύμα. Ζητήσαμε να κάνει ένα θαύμα και απλά το έκανε», ανέφερε η μητέρα της, μιλώντας επιθυμία που είχε εκφράσει η κόρη της σε ανύποπτο χρόνο, να χαρίσει ζωή αν θα της συνέβαινε κάτι. Ήθελε να δώσει ζωή σε άλλους ανθρώπους και το έκανε. Χάρη στο μεγαλείο ψυχής της οικογένειας της 21χρονης, η οποία είχε πέσει θύμα τροχαίου και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε η λήψη οργάνων, βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του θαύματος της μεταμόσχευσης και κάπως έτσι, άλλες ψυχές που περίμεναν υπομονετικά για αρκετό καιρό, έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, για να ζήσουν, να αναπνεύσουν ξανά. 

shutterstock-415554019.jpg

Μόλις ανακοινώθηκε η γενναιόδωρη πρόθεση των γονέων του κοριτσιού, στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τη λήψη των οργάνων από τη δότρια, ώστε ο θρήνος και η θλίψη να μετατραπούν σε ελπίδα και αισιοδοξία κι οι διαδικασίες προχώρησαν πολύ γρήγορα, προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Η ομάδα λήψης οργάνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έλαβε την καρδιά και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το ήπαρ και τους νεφρούς, ενώ η ομάδα μεταμοσχεύσεων της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου έλαβε τους κερατοειδείς και τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι ξεκάθαρο πως όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσφορά ιστών και οργάνων, ώστε να αυξηθούν οι δότες στην Ελλάδα. Η ελπίδα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει για τους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους κι αυτός, δυστυχώς, είναι μερικές φορές ο μοναδικός δρόμος για τη δική τους δεύτερη ευκαιρία.

Η καρδιά της 21χρονης κοπέλας, μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία σε μια 40χρονη γυναίκα, η οποία έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και τους τελευταίους τέσσερις μήνες ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Η επέμβαση έγινε στο Ωνάσειο, με τους γιατρούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της υγείας της. Την ίδια στιγμή, ανάσα ζωής πήρε κι ένας 64χρονος άνδρας στο Ιπποκράτειο, ο οποίος βρισκόταν για αρκετό καιρό στην αναμονή για συμβατό όργανο και τελικά, είναι αυτός που έλαβε το ήπαρ του νεαρού κοριτσιού, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε και η μεταμόσχευση του ενός νεφρού της σε μια 50χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη. Το άλλο νεφρό έλαβε μια 52χρονη γυναίκα, ενώ τέλος για τους οφθαλμούς, στο Παπαγεωργίου ελέγχουν για συμβατούς λήπτες. Όλοι τους είναι άνθρωποι που περίμεναν για καιρό μια ελπίδα, ένα μικρό φως μέσα στο σκοτάδι. Η Έμμα «έφυγε» όμως τους έκανε το πιο πολύτιμο δώρο…

Θαύματα συμβαίνουν καθημερινά

1-3F31N.png

Ίσως αυτό που λείπει από τη σύγχρονη κοινωνία -ειδικότερα την ελληνική- είναι η ενημέρωση κι η γνώση κι όχι τόσο η θέληση. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε θέλει να χαρίσει ζωή, γνωρίζουν όμως όλοι ποια είναι η πραγματική αξία της δωρεάς οργάνων; Γνωρίζουν πότε πια θα έπρεπε να αποτελεί συνειδητή επιλογή; Η Ελευθερία Κρικέλη μέσα από το βιβλίο της «Από Αύγουστο σε Αύγουστο», που παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, περιγράφει τη δική της εμπειρία κι έρχεται να ρίξει φως σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Είναι ένα must-read βιβλίο, που θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι, για να το διαβάσουν μικροί και μεγάλοι.

Η συγγραφέας, διηγείται τη δική της ιστορία και μιλάει για τον θάνατο του γιου της. Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 21 του χρόνια, απολαμβάνοντας στιγμές ανεμελιάς με τους φίλους του. Τα χαμόγελα έσβησαν μέσα σε μία στιγμή και μαζί, έσβησε κι η ζωή του. Δεν έσβησε όμως η ελπίδα άλλων ανθρώπων, καθώς ο γιος της ήταν δωρητής οργάνων και μπόρεσε να κάνει το μέγιστο δώρο σε αυτούς. Η συγγραφέας περιγράφει την σπουδαιότητα αυτών των στιγμών και στέκεται στη σωστή ενημέρωση, που μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές, όπως έγινε τώρα και στην περίπτωση της 21χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκης. Η οικογένειά της έκανε πράξη την επιθυμία της και μας έδειξε πως ακόμη και σε αυτή τη στιγμή, υπάρχει επιλογή, υπάρχει ελπίδα.

de2l8vr-1aff7b50-fd8c-49b6-9afb-24011b847ce9.png

Η ζωή είναι γεμάτη από δεύτερες ευκαιρίες, αρκεί να τις αρπάζουμε και να τις αφήνουμε να εμφανιστούν στο δρόμο μας. Είναι όμως γεμάτη κι από μικρές ανατροπές. Το 2 Hearts, η ταινία που εξελίχθηκε αμέσως σε μία από τις πιο δημοφιλείς του Netflix, μας δείχνει ακριβώς αυτό, καθώς αφηγείται την ιστορία δύο διαφορετικών ανδρών από δύο διαφορετικές δεκαετίες, των οποίων οι κόσμοι συγκρούονται με τον πιο ανατρεπτικό κι απρόσμενο τρόπο. Οι δύο ιστορίες ξετυλίγονται ταυτόχρονα, εμβαθύνοντας στις ζωές δύο ανδρών που ερωτεύονται και μάχονται με μυστηριώδεις ασθένειες, αλλά με κάποιον μαγικό τρόπο οι δρόμοι τους ενώνονται. Πρόκειται για μία αληθινή ιστορία, ανθρώπων που κοίταξαν στα μάτια την απώλεια και βρήκαν τον τρόπο να αφήσουν τη δική τους παρακαταθήκη, στρέφοντας το βλέμμα τους στο φως. Η απώλεια δε θα σταματήσει ποτέ να προκαλεί πόνο, δεν «σβήνει», ωστόσο, όταν υπάρχει η δυνατότητα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα τεράστιο θαύμα. Η επιλογή είναι δική μας κι η ίδια η ζωή, μας δείχνει το πώς πρέπει να ενεργήσουμε...