fbpixel

Search icon
Search
Do it like the French: H σαλάτα Niçoise στην οποία ορκίζονται οι Γαλλίδες
TASTE

Do it like the French: H σαλάτα Niçoise στην οποία ορκίζονται οι Γαλλίδες

Δοκιμάστε μία άκρως καλοκαιρινή συνταγή, γρήγορη και υγιεινή!


Βαρεθήκατε να τρώτε τα ίδια και τα ίδια; Θέλετε να ανανεώσετε τη διατροφή σας με μια νόστιμη, θρεπτική και ελαφριά συνταγή; Δοκιμάστε να φτιάξετε μια σαλάτα niçoise! Φανταστείτε την σαν τη «χωριάτικη» σαλάτα της Νίκαιας, δηλαδή μία παραδοσιακή τοπική επιλογή, της συγκεκριμένης πόλης στη Γαλλία. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, ιδανικό για εκείνους που επιθυμούν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Γιατί να διαλέξουμε μία γαλλική συνταγή;

Για κανέναν άλλον λόγο από το να ανανεώσουμε το ρεπερτόριο των συνταγών μας! Υπάρχουν τόσες νόστιμες και ευρηματικές συνταγές σε άλλες κουλτούρες που αξίζει να πειραματιζόμαστε και να διευρύνουμε την γευστική μας παλέτα. Η συγκεκριμένη, σαλάτα αποτελείται από ευρέως γνωστά υλικά, διαθέσιμα στα ελληνικά νοικοκυριά. 

titlo-tT4oN.jpg

Η σαλάτα Niçoise είναι θρεπτική επειδή περιέχει:

    • Τόνο: εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης και καρδιοπροστατατευτικών ω-3 λιπαρών οξέων
    • Αυγό: επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, όπως επίσης λεκιθίνης, φυλλικού οξέος, ιωδίου μεταξύ άλλων
    • Ντομάτα ή τοματίνια: εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικού λυκοπενίου αλλά και βιταμίνης Κ και καλίου
    • Ελιές: πηγή καλών πολύ-ακόρεστων λιπαρών οξέων
    • Πατάτα, ένα αμυλούχο λαχανικό και πηγή υδατανθράκων. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, οι πατάτες είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, καλίου, μαγγανίου αλλά και βιταμίνης C! Οι baby πατάτες τρώγονται με τη φλούδα τους προσφέροντας έτσι περισσότερες φυτικές ίνες από την κλασική εκδοχή χωρίς φλούδα

    Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε μία σαλάτα Niçoise;

    Πολύ εύκολο! Βρείτε παρακάτω τα βήματα:

    1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε 2 αυγά για περίπου 10 λεπτά
    2. Σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι βράζουμε 2-3 πατάτες baby για 7 λεπτά (δεν ξέρω αν είναι σωστό, αλλά εγώ τα έχω βράσει και στο ίδιο κατσαρολάκι)
    3. Εν τω μεταξύ, κόβουμε τις ντομάτες (ή τα τοματίνια) και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο μαζί με τις ελιές και τον τόνο
    4. Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα ανάλογα με το μέγεθος και τις τοποθετούμε στη σαλάτα
    5. Μεταφέρουμε το αυγό σε παγωμένο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός, βγάζουμε το τσόφλι, το κόβουμε στη μέση και το προσθέτουμε στη σαλάτα
    6. Για το dressing, ανακατέψτε ελαιόλαδο, ξύδι και μουστάρδα και περιχύστε τη σαλάτα. Αν θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό, λιώστε και μία αντζούγια μέσα στο dressing και αποφύγετε να προσθέστε επιπλέον αλάτι καθώς η αντζούγια είναι αρκετά αλμυρή.
    7. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε!
    12.jpg

    Παραλλαγές

    Μια γνωστή παραλλαγή περιέχει αντί για ντομάτες, πράσινα φασολάκια (τα στρογγυλά, αν και τα πλατιά είναι μια χαρά). Τα φασολάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και φυτικών ινών μεταξύ άλλων. Μπορείτε να τα βρείτε κατεψυγμένα, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ζεματίσετε σε καυτό νερό για μερικά λεπτά μέχρι να «συνέλθουν» και να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας.

    Πολύ σημαντικό: Ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει ομοφωνία για τα υλικά της παραδοσιακής συνταγή niçoise. Σε αυτό το άρθρο, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την αυθεντική εκδοχή.

    Καλή όρεξη!
    niki-4-dzhjc.jpg
    Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.