fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πώς ένα Αirbnb στην Ινδία αποτίνει φόρο τιμής στην παράδοση του τόπου
INTERIORS

Δείτε πώς ένα Αirbnb στην Ινδία αποτίνει φόρο τιμής στην παράδοση του τόπου

Με εμφανή νοσταλγία της μαγείας της ζωής μέσα σε ένα παλάτι της Τζαϊπούρ


Αυτό το Airbnb γιορτάζει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ινδίας και τη μαγεία της ζωής μέσα σε ένα παλάτι. Βρίσκεται στη γειτονιά C-scheme της Τζαϊπούρ και αναπαράγει την αύρα του Havelis του Rajasthani, συνδυάζοντας δισδιάστατους πίνακες που αφηγούνται την πλούσια παράδοση των χειροποίητων τοιχογραφιών.

airbnb-4-8KCj5.jpg


Με την είσοδο στον άσπρο και μαύρο καμβά της σουίτας Shri Lalluji σε αυτό το Airbnb στην Τζαϊπούρ, μεταφέρεται κανείς σε έναν δισδιάστατο κόσμο, που έγινε δημοφιλής από την κορεατική σειρά "W – Two Worlds Apart", όπου οι χαρακτήρες ζουν σε ένα εναλλακτικό σύμπαν ενός webtoon. Παρόμοια με αυτήν την ιδέα, ο οικοδεσπότης της Airbnb, Kapil Purohit, και η interior designer, Monika Sharma, δημιούργησαν μια πολυτελή σουίτα τιμώντας την αρχαία χειροτεχνία του Rajasthani Havelis, όπου η καινοτομία συνδυάζεται με την τέχνη του design.

airbnb-pic-3-OpcWz.jpg


Τα σκοτεινά περιγράμματα σε κάθε τοιχογραφία και τα έπιπλα συνδυάζονται έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ονειρικό τοπίο που αναπαράγει έναν πίνακα. Κάθε τοιχογραφία απεικονίζει μια ιστορία που μας μεταφέρει στα πολυτελή μοναστήρια των βασιλικών Rajputs και στις πολλές ζωές που έζησαν πριν. Διαθέτοντας μια ποικιλία επίπλων και τεχνουργημάτων που συνδυάζουν άψογα την τέχνη με τη λειτουργικότητα, αυτή η σουίτα προσφέρει μια πολύπλευρη εμπειρία ενωμένη με ένα κοινό νήμα - ένα σχέδιο που αποκαλύπτει τα περίπλοκα στρώματα της σχεδιαστικής κληρονομιάς της Ινδίας στον πλούσιο κόσμο των ινδικών ζωγραφικών έργων. 

airbnb-3-yjudE.jpg


Τα νωπογραφημένα ανάκτορα του Ρατζαστάν, γνωστά για τη χρήση φυσικών χρωμάτων σε υγρό ασβέστη σοβά ήταν η έμπνευση για αυτούς τους δισδιάστατους πίνακες. Η μαύρη γυαλάδα του δισδιάστατου πίνακα που επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας το χειροποίητο "kajal" ή "kohl" ως μέσο υπενθυμίζει την απλότητα και την ευκολία με την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα χρώματα στα παλιά ανάκτορα, δίνοντας τόνο και πρωτοτυπία στο έργο. «Στόχευα να σχεδιάσω ένα ψευδοπαλάτι, όπου οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να βυθιστούν σε έναν ζωντανό πίνακα, εξηγεί ο Purohit.

airbnb-pic-T1opi.jpg


Η εξαίσια τοιχογραφική τέχνη που κοσμεί το havelis φιλοτεχνήθηκε επιδέξια από τους τεχνίτες γνωστούς ως "chiteras". Με γνώμονα το πάθος και την τεχνογνωσία, ο Purohit αποκαλύπτει ότι οι περίπλοκες χειροποίητες 2D τοιχογραφίες ζωντανεύουν από τον ταλαντούχο ζωγράφο σε μινιατούρες Ratan Lal Kumawat. Η εντυπωσιακή μονοτονία του μαύρου και του λευκού διαπερνά το ευρύχωρο σαλόνι που βρίσκεται σε τέλεια αρμονία με τον χειροποίητο καναπέ, τις κουρτίνες, το τσιμεντένιο δάπεδο με μαύρο σχέδιο και τα ασβεστωμένα αγγεία από πηλό από τερακότα. Ο συνδυασμός του ακατέργαστου μινιμαλισμού και της πολυτελούς γοητείας τραβάει την προσοχή και ενθαρρύνει τον επισκέπτη να βυθιστεί στο παρθένο τοπίο 2D σχεδιασμού που το περιβάλλει.

airbnb-pic-2-mp6Ko.jpg


Η αποτύπωση της νοσταλγίας των ένδοξων παλατιών της Τζαϊπούρ αποφεύγοντας τα κλισέ δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Η Monika Sharma συνέλαβε την ιδέα να ζωγραφίσει τοιχογραφίες που συμπληρώνουν την αρχιτεκτονική των Havelis της Jaipur χωρίς να κάνουν τους τοίχους να φαίνονται ακατάστατοι. Το σαλόνι απεικονίζεται ως η μουσική αίθουσα του Βασιλιά και διαθέτει χειροποίητα μουσικά όργανα που συνδυάζονται με το θέμα. Το δωμάτιο διαθέτει μια εξαιρετική οροφή διακοσμημένη με φυτικά μοτίβα, αποτίοντας φόρο τιμής στις περίπλοκες νωπογραφίες οροφές του παλατιού της πόλης της Τζαϊπούρ.