fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πρώτοι το πρωτοποριακό Mouki Mou Αthens - το απόλυτο new entry που συνδυάζει fashion, design & creativity
DESIGN NEWS

Δείτε πρώτοι το πρωτοποριακό Mouki Mou Αthens - το απόλυτο new entry που συνδυάζει fashion, design & creativity

Το νέο concept store της Μαρίας Λαιμού ανοίγει στις 4 Μαΐου και είναι ένα ύμνος στη μοντέρνα αισθητική


Από τότε που άνοιξε στην Chiltern Street το 2013, το Mouki Mou άλλαξε το shopping πρόσωπο του Λονδίνου. Περισσότερο από ένα concept store, είναι ένα meeting place που φιλοξενεί τις πιο σύγχρονες συλλογή από underthe-radar brands, που προέρχονται από όλο τον κόσμο και η διαλογή φέρει την υπογραφή της Μαρίας Λαιμού. Ο αντίποδας του fast fashion, το Mouki Mou είναι ποντάρει στη δεξιοτεχνία και την ποιότητα: εξαιρετικής αισθητικής και ποιότητας ρούχα, κοσμήματα και design αντικείμενα, που έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη διαχρονικότητα. 

11.jpg

Τώρα, η Μαρία Λαιμού φέρνει την πολύ ιδιαίτερη αισθητική της στη γενέτειρά της, την Αθήνα. Το Mouki Mou Αthens ανοίγει τις πόρτες του στις 4 Μαΐου και θα βρίσκεται στην Πλάκα, την παλαιότερη συνοικία της πόλης. Σε αντίθεση με τους αρχαίους και νεοκλασικούς «γείτονές» του, το κτίριο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, λίγο πριν μια αυστηρή διαταγή συντήρησης ν' απαγορεύσει νέες κατασκευές στην περιοχή. Η διακριτική είσοδός του είναι κρυμμένη σε μια ήσυχη λωρίδα, χωρίς άλλη εμπορική δραστηριότητα, ενώ ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος του έχει θέα στα πολυσύχναστα souvenir shops της Αδριανού, του πιο πολυσύχναστου δρόμου της περιοχής.

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια boutique. Θέλουμε αυτό να είναι ένα μέρος όπου νέες ιδέες και συνεργασίες δημιουργούνται!», Μαρία Λαιμού. 

«Πολλοί από τους πελάτες μας στο Λονδίνο ρωτούσαν πού θα μπορούσαν να βρουν ένα κατάστημα σαν το δικό μας στην Αθήνα. Δεν είχα απάντηση, οπότε νιώσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για το Mouki Mou να ανοίξει ένα αδερφάκι», συνεχίζει η ίδια. «Η Πλάκα, σε ένα πλαίσιο της δεκαετίας του 1970, αναδεικνύει τις αντίθετες πλευρές της Αθήνας - το αρχαίο συναντά το σύγχρονο, την ενέργεια και τη γαλήνη, την τοπική και τον κοσμοπολιτισμό. Η εύρεση ενός χώρου με δύο εισόδους που αιχμαλωτίζουν τις δύο πλευρές της πόλης, ένιωσα ότι είναι το πιο βασικό ατού του χώρου.»

16.jpg

Ο ανάλαφρος και μοντέρνος χώρος, σχεδιασμένος από τη Λήδα Αθανασοπούλου, τονίζει τα χαρακτηριστικά εποχής του κτηρίου. Το ανακαινισμένο δάπεδο terrazzo ενοποιεί τα δωμάτια, ενώ η απροσδόκητη χρήση λειτουργικών υλικών αντικατοπτρίζει την εποχή που κατασκευάστηκε. Τα ρούχα τοποθετούνται σε μια ελαφριά κατασκευή από αλουμίνιο στο κέντρο του χώρου, αναδεικνύοντας την ανωμαλία των αρχικών κολόνων αντί να προσπαθεί να τις κρύψει. Το να βάλεις τα ρούχα στο επίκεντρο είναι μια πρόσκληση να ασχοληθείς μαζί τους με διαφορετικό τρόπο. Τα γυάλινα δοχεία, τα κεραμικά και τα λευκά είδη παρουσιάζονται σε κονσόλες χαμηλού MDF και σε ράφια από βουρτσισμένο αλουμίνιο. Με λεπτή υφή, οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε φυσικό ασβέστη με μια νότα μπλε λουλακί και γκρι της ερήμου. Ένας τοίχος με καθρέφτες λειτουργεί ως διαχωριστικό δωματίου, κρύβοντας το δοκιμαστήριο. Το μεγάλο μεταλλικό τραπέζι σχεδιάστηκε για τον χώρο από την Ελληνίδα κεραμίστρια Ελένη Βερναδάκη, της οποίας οι τα έργα κρέμονται στους τοίχους.

9.jpg

Η επιλογή των κομματιών που φιλοξενούνται στο νέο concept store βασίζεται στην ακεραιότητα, τη δυνατότητα χρήσης και τη διαχρονική ποιότητά τους. Χειροποίητο κασμίρ Wommelsdorff Berlin, Περουβιανά πουλόβερ αλπακά της Knitbrary, ιταλικές βαμβακερές φόρμες και ιδιαίτερα φορέματα της Daniela Gregis. Επίσης, χειροποίητα κοσμήματα από καλλιτέχνες: Prounis, Alice Waese, Ted Muehling, Ten Thousand Things, Anaconda και Judy Geib, καθώς και μοναδικά κομμάτια των τοπικών σχεδιαστών Ileana Makri και Fanourakis, εκτίθενται σε ένα κατακόρυφο ντουλάπι τριών μέτρων.

Κεραμικά από τον Δανό πατέρα και γιο KH Würtz βρίσκονται δίπλα σε όμορφα λευκά είδη από την Chiarastella Cattana. Τα τραχιά και οδοντωτά κουτάλια της Gabi Veit φέρνουν στο νου τους βράχους και τα βουνά του Τιρόλου, ενώ τα κουτάλια από φύκια του Ted Muehling θυμίζουν τη θάλασσα... 

15.jpg

Ένα «άγγιγμα» Ελλάδας στα κουτάλια από βότσαλο από τη Θάλεια Μαρία Γεωργούλη, τα κεραμικά ρόδια του Μανούσου Χαλκιαδάκη, Eye Ring - μικρά αναμνηστικά που μπορείτε να πάρετε για το σπίτι. Το καλοκαίρι, το concept store γεμίζει με τη μυρωδιά του Hakudo Rain του Aoiro, ενώ τον χειμώνα οι πιο σκοτεινές μέρες απαιτούν το άναμμα του κεριού Pagostas, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον ξενώνα Patmian από τη Lynn Harris.

Με μια γαλήνια αίσθηση χώρου που είναι σπάνια για το κέντρο της Αθήνας, η boutique προορίζεται ως ένα μέρος για να χαλαρώσετε και να ανακαλύψετε νέους «θησαυρούς». Το κλειστό αίθριο βρίσκεται δίπλα στο παλαιότερο οθωμανικό κτίριο στην Αθήνα, το Μέγαρο Βενιζέλου. Στον επάνω όροφο, η τσιμεντένια οροφή έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε φυτεμένη ταράτσα από την αρχιτέκτονα τοπίου Έλλη Πάγκαλου. Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, η βεράντα έχει μια μοναδική θέα στις κεραμοσκεπές του παζαριού στον γύρω ορίζοντα. 

20.jpg

«Η ιδέα είναι να προσκαλέσουμε τον κόσμο να γνωρίσει τους δημιουργούς αλλά και εμείς να τους παρουσιάσουμε στο αυθεντικό αθηναϊκό κοινό. Επιπλέον, θα φιλοξενήσουμε events, φέρνοντας κοντά σχεδιαστές που εργάζονται σε διαφορετικούς κλάδους», λέει ολοκληρώνοντας η Μαρία Λαιμού.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Yannis Bournias