fbpixel

Search icon
Search
Δείτε πρώτοι το πολυαναμενόμενο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Δείτε πρώτοι το πολυαναμενόμενο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Σχεδίαση του εσωτερικού χώρου του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer από τους eDje Architects


Το αρχιτεκτονικό γραφείο eDje Architects ανέλαβε το συντονισμό και την καθοδήγηση της μελετητικής ομάδας που επιμελήθηκε τον εσωτερικό σχεδιασμό του πρώτου παγκοσμίως Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της εταιρίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία.

Χρησιμοποιώντας ως πρότυπο το σχέδιο πόλεως της Θεσσαλονίκης, το σχεδιαστικό concept των eDje, βασίζεται στην ιδέα της εντοπιότητας αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης, τα κυρίαρχα χρώματα και τα υλικά και ενσωματώνοντας τα σε ένα σύγχρονο, διαδραστικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον.

digital-hub-1-2LeNk.jpg

Το campus των 7.000 m2, αφιερωμένο στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων, χωρίζεται σε θέσεις εργασίας, χώρους διαλείμματος και ζώνες συνεργασίας, καθώς επίσης περιλαμβάνει καφετέρια, κέντρο ευεξίας και αίθουσες γυμναστικής για όλους τους εργαζομένους. O σχεδιασμός της διάταξης των χώρων προβλέπει κοντινές αποστάσεις ευνοώντας την αλληλεπίδραση και ενθαρρύνοντας τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων. Περιμετρικά του κεντρικού κτιρίου, δημιουργήθηκαν «γειτονιές εργασίας» συνοδευόμενες από κοινόχρηστους χώρους, σκοπίμως τοποθετημένους δίπλα στα γραφεία ώστε να συμβάλλουν στην ομαδικότητα. Η κεντρική καρδιά του Campus είναι η «Agora», ένας μεγάλος ευέλικτος χώρος εργασίας που αποτελείται από δωμάτια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, οριοθετημένα με συρόμενες εγγράψιμες επιφάνειες, πίνακες από οικολογικό φελλό και ακουστικά πάνελ από τσόχα. Η διαμόρφωση αυτού του κεντρικού χώρου, με βάση τις αρχές της ευέλικτης αρχιτεκτονικής, επιτρέπει την άμεση τροποποίηση και προσαρμογή του στις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας. Ένας διάδρομος, η «Στοά», με κρεμαστά ακουστικά πάνελ, φωτεινές σημάνσεις και δάπεδο που θυμίζει λιθόστρωτα δρομάκια, εκτείνεται μεταξύ του κεντρικού χώρου και των ιδιωτικών αιθουσών συσκέψεων, συνδέοντας τις βόρειες με τις νότιες «γειτονιές».

Το ύφος των εσωτερικών χώρων είναι έντονα επηρεασμένο από την πολιτισμική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν βιώσιμα, τοπικά υλικά και έντονα γκραφίτι «παντρεύοντας» σε αυτό το έργο την κληρονομιά, τη σύγχρονη κουλτούρα και την τεχνολογία. Αυτό γίνεται αμέσως αισθητό στις κιονοστοιχίες της εισόδου, Meet & Greet. Η φυσική ξυλεία συνδυάζεται με διάτρητα έγχρωμα τούβλα από τερακότα παρόμοια με το κόκκινο τούβλο που συναντάμε στην αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκη. Αυτά τα φυσικά υλικά αντιπαραβάλλονται με το «κλειδί» του έργου, την Τεχνολογία, μέσω της παρουσίας ψηφιακών εικόνων που εμφανίζονται σε ένα αιωρούμενο light box πάνω από τις πύλες εισόδου.

digital-hub-16-ZcqhM.jpg

Από εδώ, ο επισκέπτης οδηγείται σε μια «πλατεία» από σκυρόδεμα και γυάλινες προσόψεις, χωρητικότητας 260 ατόμων που αντανακλά τη νεανική και street food κουλτούρα του τόπου. Work cafés διαμορφωμένα ως παραδοσιακά ελληνικά καφενεία και μια μεγάλη κεντρική κουζίνα, παρέχουν ένα συνεργατικό χώρο για εργασία και φαγητό αναδεικνύοντας το στοιχείο αυτό του ελληνικού πολιτισμού. Η σημασία του να νιώθεις «σαν στο σπίτι σου» γίνεται αμέσως αισθητή με την επιλογή της επίπλωσης και της αρμονίας των υλικών του χαμηλότερου επιπέδου, το οποίο φιλοξενεί ένα κέντρο ευεξίας που περιλαμβάνει γυμναστήριο, αίθουσες προπόνησης καθώς και αίθουσες μασάζ. Στον ανοιχτό χώρο του επιπέδου αυτού, χωροθετούνται «γωνιές» παιχνιδιών καθώς και αναγνωστήριο.

Το έργο αυτό αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, που προσκαλεί τους ανθρώπους να συναντηθούν, να συνδεθούν, να συν-δημιουργήσουν και να αλληλεπιδράσουν.

digital-hub-48-GodRA.jpg

Οι αρχιτέκτονες eDje ηγήθηκαν των Μελετητικών ομάδων και συντόνισαν όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer. Το γραφείο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Perkins Will, παρείχε την αρχική στρατηγική σχεδιασμού του χώρου και παρέμεινε σε επαφή με την ομάδα καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Το μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό και υδραυλικό σχεδιασμό του χώρου ανέλαβε το γραφείο Kamarinos Engineers. Στο σχεδιασμό ενσωματώθηκαν ο φωτισμός της Αναστασίας Φιλιπποπούλου και η ακουστική μελέτη της εταιρίας Technology & Acoustics. Τέλος την επίβλεψη του έργου ως project managers ανέλαβε η Arbitrage Real Estate Advisors.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης