fbpixel

Search icon
Search
Dirty Wellness: Γνωρίζετε τη νέα τάση;
WELLNESS

Dirty Wellness: Γνωρίζετε τη νέα τάση;

Έρχεται από το Los Angeles της Αμερικής, υπόσχεται ευεξία χωρίς τύψεις και γίνεται ολοένα πιο viral


Η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής είναι ένα από τα θέματα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά τον μεθεόρτιους μήνες του χειμώνα. Όλο και κάποιος θα πει «ξεκινάω διατροφή» ή «το γυμναστήριο θα γίνει η προτεραιότητά μου». Ανά τα χρόνια έχουν ξεπροβάλει διάφορες τάσεις διατροφής και φιλοσοφίες ζωής, άλλες καινούριες, άλλες παλιές με διαφορετικό όνομα και άλλες συνδυασμός αυτών. Λόγος τελευταία γίνεται για το λεγόμενο Dirty Wellness, η τάση από το Los Angeles που έχεις γίνει viral στο TikTok και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μας υπόσχεται έναν υγιεινό τρόπο ζωής με την επιλογή του παραστρατήματος χωρίς ωστόσο τη συνοδεία τύψεων και απόρριψης οποιασδήποτε υφιστάμενης προσπάθειας.

Το συγκεκριμένο κίνημα ήρθε να αντισταθμίσει την εκτεταμένη παρουσία πολλών influencers που προβάλουν μια μη ρεαλιστική και άπιαστη ζωή. Συχνά συνοδεύεται από αυστηρές διατροφές, αναλυτικά προγράμματα απαιτητικής γυμναστικής και γενικότερα μίας παράλογης προσήλωσης του στόχου για έναν ιδανικό σωματότυπο χωρίς καμία παρέκκλιση. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι μερικές φορές ο λιτός όρος «ισορροπημένος τρόπος ζωής» δεν αρκεί να πείσει· εκεί ο από μηχανής θεός είναι ένας γυαλιστερός τίτλος, το Dirty Wellness.

shutterstock-1368940508.jpg

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές ανάγκες, τρόπο ζωής, στόχους και υποχρεώσεις. Είναι αδύνατον να μπούμε όλοι στο ίδιο καλούπι, μία παγίδα συχνή στον κόσμο της ευεξίας. Για παράδειγμα, μια φίλη πιθανώς να προσφέρει τη διατροφή με την οποία η ίδια είχε επιτυχία (και είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τα δικά της, όχι τα δικά μας) ή μπορεί να αφοσιωθούμε σε ένα ελκυστικό πρόγραμμα γυμναστικής από το TikTok χωρίς να γνωρίζουμε αν πραγματικά ταιριάζει στο σώμα μας. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες λένε ότι κάποια στιγμή βγαίνουμε εκτός «προγράμματος» και τα παρατάμε και το χειρότερο είναι ότι δημιουργούνται τύψεις και επιστροφή σε έναν λιγότερο ισορροπημένο τρόπο ζωής, ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα.

Εδώ, λοιπόν, μπαίνει το Dirty Wellness. Όποια είναι η προτεραιότητα του καθενός σχετικά με την ευεξία - συνήθως αφορά το τρίπτυχο θρεπτική διατροφή, συστηματική γυμναστική και ποιοτικός ύπνος - το παραστράτημα είναι οριακά απαραίτητο για να υπάρξει ισορροπία. Λέω οριακά επειδή υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν καλύτερα σε πιο αυστηρά προγράμματα, χωρίς να νιώθουν εγκλωβισμένοι, να περιορίζονται κοινωνικά και να αλλοιώνεται η ψυχική τους υγεία. Για εμάς λοιπόν, που θέλουμε να έχουμε μία καλή σχέση με διατροφή μας και με τον ίδιο μας τον εαυτό, με την επιλογή της περιστασιακής παρασπονδίας από την «ιδανική» ρουτίνα μας, η συγκεκριμένη φιλοσοφία μας υπενθυμίζει τι πραγματικά σημαίνει ισορροπία σε έναν τρόπο ζωής.

shutterstock-2186386591.jpg

Φυσικά αυτό μπορεί να αναχθεί σε πολλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα ένα συστηματικό πρόγραμμα γυμναστικής που δεν χάθηκε ο κόσμος αν χάσουμε μια προπόνηση ή η τυχαία κατανάλωση αλκοόλ σε μία έξοδο ενώ είχαμε αποφασίσει να απέχουμε από αυτό για λίγο καιρό. Θα μπορούσε να αφορά οτιδήποτε έχει σχέση με την αυτοφροντίδα μας και τον τρόπο που αποφασίζουμε να ζήσουμε τη ζωή μας και μας κάνει χαρούμενους, πάντα με ισορροπία.

Το πιο σημαντικό; Να κάνουμε ό,τι κάνουμε με γνώμονα την ευτυχία μας τη δεδομένη στιγμή, χωρίς τύψεις αλλά με ισορροπία.
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ