fbpixel

Search icon
Search
Dior Cruise 2024: Η Maria Grazia Chiuri ερμηνεύει την αγάπη της για τη μεξικανική κουλτούρα
TRENDS & CATWALKS

Dior Cruise 2024: Η Maria Grazia Chiuri ερμηνεύει την αγάπη της για τη μεξικανική κουλτούρα

Η συλλογή έχει πλήρη αίσθηση του χώρου και της ιστορίας με πολύπλοκα κεντήματα και μονοχρωμίες αλλά και εκρήξεις χρωμάτων


Μετά την παρουσίαση της επίδειξης του Φθινοπώρου 2023 στη Βομβάη, ο Dior βρίσκεται στο Μεξικό για την επίδειξη Cruise '24. Ο οίκος παρουσίασε την τελευταία συλλογή όπως την οραματίστηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri, η οποία μάς έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην επιλογή πόλεων μακριά από το «σπίτι» για την παρουσίαση των νέων συλλογών -μία τάση που υιοθετούν όλο και περισσότερα fashion houses.

Το γαλλικό fashion house εξερεύνησε ιστορικές τοποθεσίες, από το Μουσείο της Frida Kahlo στην πόλη του Μεξικού μέχρι το Museo Archeologico Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας, υπονοώντας τον διαπολιτισμικό συμβολισμό της συλλογής. Το show έλαβε μέρος στο "Antiguo Colegio de San Ildefonso", όπου σπούδασε η εμβληματική Μεξικανή ζωγράφος. Μια συμβολική τοποθεσία, όπου γνώρισε τον Diego Rivera, τον μέντορα, τον έρωτα μιας ζωής.

dior-cruise-24.jpg
Dior Cruise '24

Η Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια των γυναικείων συλλογών του οίκου Dior, συνέχισε την παράδοσή της να συνεργάζεται με τοπικούς χειροτέχνες για τη συλλογή Cruise 2024 του γαλλικού οίκου πολυτελείας. Πιο συγκεκριμένα επέλεξε συνεργάτες από την Oaxaca, την Puebla και την Chiapas, με οδηγό την γκαρνταρόμπα της ίδιας της Frida Kahlo και με τη βοήθεια της επιμελήτριας της έκθεσης "Frida Kahlo Beyond Appearances", Circe Henestrosa.

Η εμβληματική φιγούρα της Frida Kahlo συνεχίζει να προσφέρει μια ισχυρή σύνδεση με αυτόν τον πολιτισμό, που γιορτάζεται στο επίκεντρο της συλλογής Dior cruise 2024. Η Μεξικανή καλλιτέχνιδα ξεπέρασε το σώμα της μέσα από τα ρούχα της, τα οποία έγιναν αναπαράσταση, διακήρυξη, διαμαρτυρία και επιβεβαίωση.

Το show ξεκίνησε με μια απλή ασπρόμαυρη εμφάνιση: Ένα A-line κομμάτι που κυμάτιζε στο περπάτημα με ένα κέντητο neckline που το απογείωσε. Τα looks που ακολούθησαν παρουσίασαν τον ίδιο κλασικό συνδυασμό χρωμάτων, του άσπρου και του μαύρου. Σιγά-σιγά φλογερές αποχρώσεις του κόκκινου άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, συνδυασμένες με neutrals tones αλλά και με κοσμήματα. Τα μοντέλα φορούσαν περίτεχνα κεντήματα -το σήμα κατατεθέν της Chiuri- και ογκώδεις σιλουέτες. Η συλλογή άνοιξε εντυπωσιακά με μελωδίες από 'Mariachi', ένα παραδοσιακό, μεξικανικό μουσικό σύνολο.

dior-cruise-24-1.jpg
Dior Cruise '24

Οι σιλουέτες χαρακτηρίστηκαν από ποικιλία. Παρουσιάστηκαν oversized κοστούμια, μάξι φούστες, pieces με έντονο στοιχείο τη δαντέλα, το βελούδο αλλά και πολλές κλιμακώσεις. Κατά κύριο λόγο, οι πεταλούδες υπήρχαν σε αφθονία σε επιλογές κοσμημάτων και αξεσουάρ, όπως ζώνες, σκουλαρίκια και layered κολιέ. Πεταλούδες επίσης, κοσμούσαν τα μοντέλα και ως pattern. Σύμφωνα με την προϊσπανική λαογραφία, η πεταλούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και χαρακτηριστική θέση έχει στα έργα της Kahlo.

Η Maria Grazia Chiuri εμπνεύστηκε από τις φωτογραφίες της Frida Kahlo που παρακάμπτει τους κανόνες των έμφυλων ορίων. Από την ηλικία των δεκαεννέα ετών, η Frida φορούσε ένα ανδρικό τριμερές κοστούμι, υπερβαίνοντας τη θηλυκότητά της για να διεκδικήσει μια ανεξαρτησία πάνω από κάθε διανόηση. Τα κοστούμια αποτίουν έτσι φόρο τιμής στο στιλ της, ενώ, στον αντίποδα, απηχώντας το έθιμο της Tehuana, οι φούστες φοριούνται γεμάτες με έναν παραδοσιακό χιτώνα: το huipil. 

Παρουσιάζεται ένα ροζ φόρεμα που θυμίζει αυτό που φορούσε η Frida Kahlo σε μια από τις αυτοπροσωπογραφίες της. Η σαγηνευτική ομορφιά της ευθραυστότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ποικιλία των δαντελών από βαμβάκι και μετάξι που επιλέχθηκαν, από τα σχολαστικά σχέδια των γιακάδων που υπόσχονται το jersey και το μαύρο βελούδο και από τα ζακάρ που μοιάζουν με πεταλούδες. Το βελούδο επανέρχεται σε μια μαγευτική παλέτα χρωμάτων σε φούστες που, χάρη στις πτυχώσεις τους, τονίζουν τους γοφούς πριν ανοίξουν προς τα κάτω.

dior-cruise-24-2.jpg
Dior Cruise '24

Το show ολοκληρώθηκε με ένα φινάλε που περιλάμβανε λευκά φορέματα με κόκκινες κεντημένες λεπτομέρειες, δημιουργίες σε συνεργασία με τη Μεξικανή καλλιτέχνιδα Elina Chauvet, το έργο της οποίας είναι ιδιαίτερα επηρεασμένο από τις γυναίκες που έχουν χάσει τη ζωή τους από βία ή έχουν τραυματιστεί σωματικά και ψυχικά από αυτήν.

Το Μεξικό εκφράζει -μέσα από τις συναισθηματικές διαφοροποιήσεις και τη χρωματική ζωντάνια- μια θηλυκότητα που οικοδομείται από τη σχέση με το φυσικό περιβάλλον, σε μια ισορροπία αυστηρότητας και ανεμελιάς. Overall, ήταν μια συλλογή εξαιρετικής απλότητας και κομψότητας που αποτέλεσε ένα μοναδικό φόρο τιμής στo Μεξικό.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το show παρακάτω!

Ανατρέξτε στη gallery για να δείτε όλα τα looks!