fbpixel

Search icon
Search
Διερευνήστε τις πολλές ερμηνείες του «δίνω» και αισθανθείτε καλύτερα
PSYCHOLOGY

Διερευνήστε τις πολλές ερμηνείες του «δίνω» και αισθανθείτε καλύτερα

Αφοσιωθείτε στην καλυτέρευση της ψυχικής σας υγείας


Σε κάθε απειλή, αντανακλαστική αντίδραση είναι η φυγή. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, ο καθένας μας με το δικό του τρόπο, έμεινε σπίτι: έφυγε από όλους και όλα για λίγο, κουβέντιασε με τον εαυτό του, υπολόγισε τα όριά του και δημιούργησε ασφαλείς και δημιουργικούς τρόπους να υπάρχει.

Και τι δε θα δίναμε για να γίνουν όλα όπως ήτανε, αλλά και καλύτερα, σύμφωνα με όσα αυτό το διάστημα συνειδητοποιήσαμε! Ωστόσο, στη νέα πραγματικότητα, μας δίνονται ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα. Μια από αυτές είναι η πολύτιμη διερεύνηση των πολλών ερμηνειών του «δίνω», που υπόσχεται να μας ομορφύνει επικίνδυνα:

shutterstock-636557303.jpg

Δίνω δεύτερη ευκαιρία σε σχέσεις και επιλογές που στο παρελθόν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να λοξοδρόμησαν, αλλά, μπροστά στην απειλή της ζωής, μου κατάλαβα πόσο πολύτιμες μου ήταν.

Δίνω προσοχή και προσπαθώ να μένω συγκεντρωμένος-η σε δραστηριότητες που μπορώ να ελέγξω και περνούν από το χέρι μου, διότι έτσι θα νιώσω ασφαλής, δυνατός-ή και αισιόδοξος -ή για τη συνέχεια.

Δίνω χρόνο σε όσα απόλαυσα μένοντας σπίτι αλλά παλιότερα τα έκανα μηχανικά ή και τα απέφευγα ως περιττά.

Δίνω ένα χέρι βοήθειας σε ανθρώπους γύρω μου που το έχουν ανάγκη, διότι η προσφορά ενδημεί στην κοινωνική μου φύση, καθρεφτίζει τις δυνάμεις μου, εμπλουτίζει τις αρετές μου, κάνει εμένα και τον κόσμο καλύτερο.

Δίνω ένα μάθημα στους μικρότερους που ζουν μαζί μου, κουβεντιάζοντας ειλικρινά για όσα με φόβισαν, όσα με δυσκόλεψαν και για τους τρόπους που τα διαχειρίστηκα αισιόδοξα και δημιουργικά, ώστε να τους εμπνεύσω ανάλογες συμπεριφορές.

Δίνω ζωή σε ότι έμψυχο υπάρχει γύρω μου, πλην των ανθρώπων, φροντίζω τις γλάστρες μου και τα ζωάκια που ζουν στη γειτονία μου, μια και μου έγινε τόσο φανερό πως σε αυτό τον πλανήτη δε ζω μόνος μου και δεν είμαι παντοδύναμος.

Δίνω προτεραιότητα στα όριά μου, με σεβασμό στα όρια των άλλων αλλά και στη συνθήκη γύρω μου, τα επικοινωνώ και τα διεκδικώ διασφαλίζοντας όσο γίνεται την αρμονία ανάμεσα σε όσα είμαι και όσα κάνω

Δίνω λύση και τέλος σε εκκρεμότητες που περισσότερο βάρος παρά αισιοδοξία μου πρόσφεραν, αφού μου έχω υποσχεθεί να κοιτώ ψηλά και μόνο.

Δίνομαι ολόψυχα σε ό,τι με κάνει να χαμογελώ, δε το αγνοώ, ούτε το αφήνω για αργότερα, διότι μου έγινε πια ξεκάθαρο ότι μόνο από μέσα μου μπορώ να αντλώ, άρα οφείλω να φροντίζω να έχω.

  Δίνω το λόγο μου, λοιπόν, σ εμένα, να συνεχίσω καλύτερος, αξιοποιώντας το ένα χέρι μου για να βοηθώ εμένα και το άλλο για όποιον και ό,τι υπάρχει γύρω μου. Άλλωστε είναι τόσα τα πολύτιμα που μου έχουν δοθεί, και ίσως τα θεωρούσα δεδομένα, που το ελάχιστο που μπορώ ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, είναι να τα επιστρέφω με τον δικό μου τρόπο. Όσο δίνω, η ομορφιά πολλαπλασιάζεται.

  Άνοιξα την καρδιά μου, κι ανάσανα!, Γ. Σεφέρης. 

  Info


  22.jpg

  Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και με σταθερή περιέργεια για την κατανόηση των άλλων, οι σπουδές στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. φάνταζαν μονόδρομος τη δεκαετία του ’90. Ακολούθησαν πολύτιμες εμπειρίες που προέκυψαν σχεδόν τυχαία μέσα από την εθελοντική εργασία σε διαφορετικών αντικειμένων δομές σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Η διδακτορική διατριβή έκανε σαφή την αξία της μελέτης της φιλοσοφίας για την κατανόηση της σκέψης, και τη σύνδεση αυτής με το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Από το 2000 εργάζεται ως κλινική ψυχολόγος και ξεκινά ταυτόχρονα τη μακροχρόνια εκπαίδευση στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Κάθε μέρα και κάθε συνεδρία εξακολουθεί να συνιστά μια μικρή ανακάλυψη, ένα πολύτιμο μάθημα μια εμπειρία που για τους ξεχωριστούς δικούς της λόγους αξίζει.

  Dr Πηνελόπη Α. Καραουλάνη

  Κλινική Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Ειδική Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπευτής

  Site: penelopekaraoulani.gr, Βασιλέως Ηρακλείου 37, τηλ 2310233144, 6936131394, Email: karaoulani.pinelopi@gmail.com