fbpixel

Search icon
Search
Δεν έχετε διάθεση να μαγειρέψετε; O απόλυτος οδηγός για μαγείρεμα χωρίς… μαγείρεμα!
MAGAZINE

Δεν έχετε διάθεση να μαγειρέψετε; O απόλυτος οδηγός για μαγείρεμα χωρίς… μαγείρεμα!

To πιο τέλειο summer cooking για υπέροχες ημέρες και νύχτες


Το καλοκαίρι όλα συγχωρούνται, και κανείς δε θέλει να περνάει τις ημέρες του σε μια κουζίνα, δίπλα στον αναμμένο φούρνο. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς στη γεύση και τη θρεπτική αξία του φαγητού μας. Κι επειδή η φετινή σεζόν δε θα είναι ίδια με καμιά άλλη, ετοιμάσαμε τον απόλυτο οδηγό για τα καλοκαιρινά σας μαγειρέματα.

Κάντε τη ζωή σας εύκολη!

Σκεφτείτε έξυπνα και προγραμματίστε ένα μενού μ’ ελάχιστο μαγείρεμα. Είναι η καλύτερη λύση, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Μπορεί το bbq να φαίνεται ωραία ιδέα, αλλά μήπως να το ξανασκεφτείτε; Θέλετε σίγουρα να περάσετε τον χρόνο σας πάνω απ’ τη φωτιά; Τι θα κάνετε με τον καπνό; Να θυμάστε: χρειάζεται προσοχή, ειδικά το καλοκαίρι!

Επενδύστε στα συνοδευτικά. Για ν’ απολαύσετε το bbq, θα χρειαστείτε μια πικάντικη μουστάρδα, μια ωραία μαγιονέζα, μια hot & spicy σάλτσα, λεμόνι, χοντρό αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Επιπλέον, πίτες και ψωμάκια, τζατζίκι και τυροκαυτερή. Και φυσικά, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο θέλετε.

Ομαδοποιήστε τις παρασκευές σας, για να κερδίσετε χρόνο. Αφιερώστε ένα απόγευμα για να ψήσετε τα λαχανικά σας, να βράσετε τα ζυμαρικά και τα όσπριά σας. Μπορείτε να τα χωρίσετε σε μερίδες και να τα χρησιμοποιείτε όποτε τα χρειάζεστε.

Τα γεμιστά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, ενώ είναι ακόμη πιο νόστιμο την επόμενη μέρα. Το μυστικό της γεύσης είναι τα πολλά μυρωδικά -η γέμισή σας θα πρέπει να είναι σχεδόν… πράσινη. Για 12 τεμάχια θα χρειαστείτε από ένα ματσάκι μαϊντανό, δυόσμο και άνηθο, 6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, δύο μεγάλα κρεμμύδια, 16 κουταλιές της σούπας ρύζι. Μπορείτε να προσθέσετε κιμά, ψιλοκομμένα λαχανικά, σταφίδες και κουκουνάρι, ανάλογα με τα γούστα σας.

Το καλοκαίρι καλό είναι να έχετε πάντα ένα πέστο έτοιμο για χρήση. Το αγαπημένο μου είναι με ψητές μελιτζάνες, ελαιόλαδο και βασιλικό. Ταιριάζει σε πολλά πιάτα και νοστιμίζει τα πάντα.

summer-cooking.jpg

Η τέλεια σαλάτα

Οι σαλάτες είναι η καλύτερη ιδέα για φαγητό. Τρία είναι τα στοιχεία για να φτιάξετε την τέλεια: η φρεσκάδα, η σάλτσα, το σκεύος σερβιρίσματος. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τα λαχανικά πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και φρεσκάδας. Τα πράσινα φυλλώδη τα πλένουμε με νερό και ξίδι και τα στραγγίζουμε καλά. Θέλουμε να είναι στεγνά όταν τα χρησιμοποιήσουμε, διαφορετικά θα έχουμε μια νερουλή σαλάτα.

Τα μυρωδικά τα διαχειριζόμαστε όπως τα φυλλώδη λαχανικά. Μπορούμε να τα πλύνουμε, να τα κόψουμε σε μεγάλες «τούφες» και να τα φυλάξουμε όλα μαζί σ’ ένα δοχείο που να κλείνει καλά. Αν τα ψιλοκόψουμε, θα χαλάσουν αμέσως.

Ένα salad spinner είναι απαραίτητο αξεσουάρ κουζίνας αν καταναλώνουμε πολλά πράσινα λαχανικά. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να τα έχουμε καλά πλυμένα και στεγνά.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πολύ πιο απλά, επιλέγοντας έτοιμες για χρήση σαλάτες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και φυσικά, αποφεύγουμε την προετοιμασία.

Η σαλάτα, ειδικά η πράσινη, χρειάζεται φαντασία. Διαλέξτε πολλά και διαφορετικά είδη λαχανικών. Πολλοί υποτιμούν το iceberg. Κάνουν λάθος, καθώς είναι εξαιρετική βάση – παραμένει τραγανό και δροσερό.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη από μαρούλια. Ακόμη κι αν μοιάζουν, διαφέρουν στη γεύση και την υφή τους. Επιλέξτε τα πολύ τραγανά και ελληνικά, που θα βρείτε στον πάγκο με τα βιολογικά.

Υπάρχουν δύο τρόποι να κόψουμε τις πρασινάδες: με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια ή να τις ψιλοκόψουμε με το μαχαίρι.

Προσθέστε φρέσκα μυρωδικά και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, κρουτόν ή παξιμάδια.

Διαλέξτε ένα μεγάλο μπολ για ν’ ανακατέψετε τα υλικά της σαλάτας κι ένα άλλο για να τη σερβίρετε.

Το σκεύος σερβιρίσματος αν δεν περισσεύει, δεν είναι κατάλληλο. Λίγα πράγματα είναι χειρότερα από μια πράσινη «πιεσμένη» σαλάτα.

Πώς στήνουμε μια πράσινη σαλάτα:

  • Φτιάχνουμε το dressing. Βάζουμε όλες τις πρασινάδες, τα μυρωδικά και το κρεμμυδάκι σ’ ένα μεγάλο μπολ ανάδευσης. Ανακατεύουμε με καθαρά χέρια ή με γάντια. Παίρνουμε μια μεγάλη γαβάθα ή μια πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνουμε στον πάτο λίγο dressing. Τοποθετούμε τις μισές πρασινάδες. Ραντίζουμε με λίγο ακόμη dressing. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πρασινάδες. Προσοχή: Ανακατεύουμε απαλά!
  • Μην το παρακάνετε με τη σος. Η ιδανική ποσότητα είναι μια κουταλιά της σούπας ανά άτομο. Σε κάποιους αρέσει ακόμη πιο στεγνή.
  • Η σάλτσα, λοιπόν, είναι βασικό στοιχείο της σαλάτας. Η συνταγή είναι απλή: 1 κ. σ. μουστάρδα (ή μαγιονέζα/ γιαούρτι/ ταραμάς/ ταχίνι/ φιστικοβούτυρο), 100 γρ. λεμόνι (ή ξίδι/ χυμός εσπεριδοειδών), 300 γρ. λάδι, λίγο μέλι, σκόρδο, μυρωδικά κατά βούληση, αλάτι, πιπέρι. Μπορείτε να προσθέσετε δύο αντζούγιες, μισό ροδάκινο (ή άλλο φρούτο) ή ένα μικρό κρεμμύδι.
  • Ο τρόπος για να έχετε «δεμένο» αποτέλεσμα είναι ένας: βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι σ’ ένα δοχείο. Με το ραβδομπλέντερ να ακουμπά στον πάτο του δοχείου, τα κάνουμε πολτό. Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι, χωρίς να σηκώσουμε το μπλέντερ προς τα πάνω. Θα έχουμε μια δεμένη σάλτσα.
  • Βρείτε την αγαπημένη σας εκδοχή και φτιάξτε μια μεγάλη ποσότητα. Δε χαλάει.
  • Μπορείτε φυσικά να είστε και πιο δημιουργικοί. Δοκιμάστε να την παρασκευάσετε χρησιμοποιώντας διαφορετικά λάδια, αρωματισμένα ή παλαιωμένα ξίδια, πάστες ξηρών καρπών και φρούτα.
  • Το ελαιόλαδο είναι πολύ ωραίο, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πιο ουδέτερο φυτικό, όπως ένα σησαμέλαιο ή ακόμη κι ένα λάδι αβοκάντο!
  • Θέλετε να τσεκάρετε τη σάλτσα που φτιάξατε, αν έγινε καλή; Βουτήξτε σε αυτήν μερικά φύλλα σαλάτας και δοκιμάστε τα.
  • Πέρα από τη σος, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες λεμονιού στη σαλάτα όταν είναι να σερβίρετε.
  • Προσοχή στη θερμοκρασία! Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν προσθέτουμε ψητά τυριά, κρέατα και θαλασσινά. Αν είναι ζεστά, η σαλάτα θα μαραθεί.
  • Έχετε μπαγιάτικο ψωμί; Φτιάξτε τα δικά σας κρουτόν. Απλά κόψτε το σε φέτες, βάλτε λίγο λάδι, σκόρδο, θυμάρι και περάστε το από τον φούρνο μέχρι να φρυγανιστεί. Τεμαχίστε σε κυβάκια ή μεγάλες μπουκιές.
  • Να είστε προσεκτικοί με το βαλσαμικό ξίδι. Το γνήσιο παλαιωμένο είναι υπέροχο, αλλά σπάνιο στην αγορά. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά με σιρόπι, που δίνουν μια γλυκερή γεύση στη σαλάτα σας.
  • Το μυστικό για τη χωριάτικη: Κόψτε τις ώριμες ντομάτες οριζόντια σε φέτες (όχι κάθετα) και μετά σε τρίγωνα. Βάλτε χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο, ξίδι, αγγουράκι, πιπεριά, ρίγανη ξερή, ελιές και χοντροσπασμένη φέτα.
shutterstock-501335584.jpg

Αγαπάμε τα φρούτα με πολλούς τρόπους

Κόψτε ώριμα φρούτα και φυλάξτε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Μπορείτε να φτιάξετε ένα παγωτό στιγμής με λίγο γάλα ή μια γρανίτα με παγωμένο κρασί.

Τα φρούτα ταιριάζουν τέλεια στις σαλάτες. Προσοχή, όμως, στο αλάτι και τις βαριές σος. Τους ταιριάζει ένα ελαφρύ, λεμονάτο dressing καλύτερα.

Βάλτε ένα ώριμο ροδάκινο στη σάλτσα ντομάτας. Θα δώσει ένα ωραίο βάθος στη γεύση.

Μπορείτε να προσθέσετε ένα ώριμο φρούτο ακόμη και στη σάλτσα για τη σαλάτα.

Τα ώριμα φρούτα μπορείτε, επίσης, να τα ψήσετε και να τα σερβίρετε με γιαούρτι ή παγωτό.

Μην ξεχνάτε τα ροφήματα!

Φτιάξτε ένα παγωμένο τσάι: ένα λίτρο νερό, δύο φακελάκια Earl Grey, λίγο μέλι και χυμός λεμονιού.

Μην πετάτε τον καφέ που ξεχάστηκε στην καφετιέρα. Φτιάξτε παγάκια για τους κρύους καφέδες σας.

Επενδύστε σ’ ένα sous vide

O επαναστατικός αυτός τρόπος μαγειρέματος ξεκίνησε από τις επαγγελματικές κουζίνες, κι έχει μπει πλέον και στα οικιακά μαγειρέματα. Πρακτικά, τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε κενό αέρος, σε ήπια, σταθερή θερμοκρασία. Με τον τρόπο αυτόν κρατάμε όλη τη γεύση, δεν κινδυνεύουμε να κάψουμε το φαγητό, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά γευστικό.

Η μέθοδος αυτή έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στα κρεατικά και τα θαλασσινά. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες θερμοκρασίες μέχρι να καταλήξετε στο αποτέλεσμα που σας αρέσει. Προσωπικά, μαγειρεύω τα πάντα στους 64 °C και αλλάζω τον χρόνο μαγειρέματος, ανάλογα. Το αποτέλεσμα στα απαιτητικά κομμάτια, όπως το μοσχάρι και τα κυνήγια, είναι ένα εντυπωσιακά τρυφερό -σαν βούτυρο- κρέας.

Ετοιμάστε τέλειο σολομό σε 45΄ στους 64 °C. Για τραγανή κρούστα, περάστε τον από καυτό τηγάνι ή φούρνο για λίγα λεπτά.

Ετοιμάστε γύρο κοτόπουλο σε 1 ώρα και 45΄ στους 64 °C. Σερβίρετε με πίτες και σαλάτα.

Μπορείτε να μαγειρέψετε και ολόκληρα κομμάτια κρέατος, ακόμη κι ένα κοτόπουλο. Θα είναι το πιο τρυφερό που έχετε δοκιμάσει.

Σήμερα μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία τέτοιων συσκευών. Οι πιο πολλές είναι αρκετά φουτουριστικές, ενώ ο προγραμματισμός τους γίνεται από το smartphone σας.

shutterstock-310675865.jpg

Σκεφτείτε το περιβάλλον

  • Το καλοκαίρι είναι πραγματικά ευκολότερο να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, αρκεί να σκεφτούμε έξυπνα.
  • Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται ελεύθερα, χωρίς να είναι συσκευασμένα, δηλαδή. Αν αγοράζετε χύμα προϊόντα, πάρτε μαζί σας τις δικές σας γυάλινες ή υφασμάτινες συσκευασίες.
  • Επαναχρησιμοποιήστε εξαντλητικά τις χαρτοσακούλες και τις χάρτινες συσκευασίες. Φυσικά, αποφύγετε με κάθε τρόπο τις πλαστικές, που ασυναίσθητα παίρνουμε.
  • Σ’ έναν κόσμο γεμάτο πλαστικό, η ανακύκλωση δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα, αλλά η ύστατη λύση. Ας καταναλώσουμε υπεύθυνα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2021