fbpixel

Search icon
Search
Δείτε την απίθανη επέκταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Μπιλμπάο
ARTS & CULTURE

Δείτε την απίθανη επέκταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Μπιλμπάο

Η ισπανική πόλη συνεχώς ανανεώνεται και επενδύει στον πολιτισμό


Για εκείνους που δεν γνωρίζουν το Μπιλμπάο είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Χώρα των Βάσκων και η πρωτεύουσα της επαρχίας της Βισκαϊκής στην Ισπανία. Εδώ βρίσκεται και το υπέροχο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Guggenheim, σε σχεδιασμό του Frank Gehry, το οποίο μάλιστα έρχεται να συμπληρώσει ακόμη ένα στολίδι της αρχιτεκτονικής.

Το μουσείο κατάφερε να κάνει το Μπιλμπάο κέντρο των τεχνών παγκοσμίως με αποτέλεσμα εκατομμύρια τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Το Guggenheim χτίστηκε το 1997, με το 70% της πόλης να αμφισβητεί το φιλόδοξο σχέδιο που θα μπορούσε κυριολεκτικά να τους καταστρέψει οικονομικά, όσο και το πολύ παράξενο, εξωπραγματικό σχήμα του μουσείου, που δε θύμιζε τίποτα από όσα ήξεραν μέχρι τότε.

Όμως από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προσέλκυσε 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, με αποτέλεσμα να απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους, δίνοντας ανάσα σε μια πόλη κυριολεκτικά «ξεχασμένη από το θεό», αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας περιοχής. Πλέον φιλοξενεί έργα τέχνης του 20ου αιώνα.

bilbao1.jpg
Μουσείο Guggenheim

New era

Τα σχέδια του βραβευμένου αρχιτέκτονα Norman Foster, που μέχρι σήμερα έχει χαρίσει στους architecture lovers σπουδαία κτίρια, σε συνεργασία με την ισπανική αρχιτεκτονική εταιρεία LM Uriarte Arkitektura κέρδισε ομόφωνα τον διαγωνισμό για την επέκταση και αναδιαμόρφωση του Fine Arts Museums του Μπιλμπάο. Το ήδη υπάρχον μουσείο θα συμπληρωθεί με την επέκταση που σχεδιάστηκε, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το μνημειώδες έργο. Το κτίσμα κατασκευάστηκε αρχικά το 1945, ενώ ακολούθησαν προσθήκες το 1970 και το 2001 που αποκατέστησαν την αρχική είσοδό του.

Ο καινούριος χώρος θα διαθέτει νέες αίθουσες των 2000 τ.μ., προσφέροντας το ιδανικό περιβάλλον για κάθε καλλιτέχνη και επιμελητή εκθέσεων. Η αναδιαμόρφωση του Μουσείου Καλών Τεχνών θα φέρει ένα κτίριο του 20ου αιώνα μπροστά στις προκλήσεις του σήμερα.Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα επιτευχθεί μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις, που αρμόζουν σε έναν σημαντικό χώρο τέχνης. Εντυπωσιακό θα είναι το ολοκαίνουργιο lobby, που θα ξεχωρίζει λόγω του τεράστιου κυλινδρικού παραθύρου το οποίο θα τοποθετηθεί στο ταβάνι.

Σκοπός των αρχιτεκτόνων είναι να δημιουργήσουν ένα μουσείο που να ταιριάζει όπως τονίζουν «σε αυτή την προοδευτική πόλη» που κύρια πηγή της οικονομίας της είναι ο πολιτισμός. Η πρόσοψη του υφιστάμενου κτιρίου θα αποκατασταθεί, καθιστώντας το πιο ορατό, ενισχύοντας παράλληλα τη μοναδική ταυτότητα αυτού του ιδρύματος.

bilbao-fine-arts-museum-extension-architecture-culture-foster-partners-spain-dezeen-2364-hero-852x479.jpg
Η Νέα Πρόσοψη του Μουσείου

Πάντα με σεβασμό στο υπάρχον οικοδόμημα, θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες ανακατασκευής του χώρου. Βασικά θεμέλια για την ολοκλήρωση του έργου είναι οι ιστορικές αξίες του τόπου. Ακόμη, σημαντικός παράγοντας είναι ο σεβασμός και προς το περιβάλλον, με πολλά eco projects να έχουν ήδη προγραμματιστεί στα μελλοντικά σχέδια του σπουδαίου αυτού φορέα.

Επιπλέον οι νέες αίθουσες που θα υψώνονται πάνω στις κατασκευές του 1945, 1970 και 2001 θα επιχειρήσουν να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του πολιτιστικού ιδρύματος, με την πρόταση να συνδυάζει την αρχιτεκτονική ποιότητα, την αστική ευαισθησία και την κοινωνική ευθύνη να δημιουργήσει ένα φωτεινό ορόσημο στην ιστορική καρδιά του Μπιλμπάο.

bilbao-fine-arts-museum-extension-architecture-culture-foster-partners-spain-dezeen-2364-col-0-852x533.jpg

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτή την ιδιαίτερη πόλη, που διαφέρει τελείως από την υπόλοιπη Ισπανία. Θα γνωρίσετε σπουδαία έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής ενώ θα αφεθείτε στους χαλαρούς ρυθμούς της. Όλοι εμείς οι λάτρεις των μουσείων περιμένουμε με ανυπομονησία το grand opening όταν ολοκληρωθεί το μεγαλόπνοο project!

Πηγή: dezeen.com