fbpixel

Search icon
Search
Defining Greece: Μια κατοικία στην Εύβοια πειραματίζεται με τη γεωμετρία
DESIGN

Defining Greece: Μια κατοικία στην Εύβοια πειραματίζεται με τη γεωμετρία

Με την υπογραφή του Tense Architecture Network


Η αρχιτεκτονική ομάδα Tense Architecture Network είχε να διαχειριστεί την περιοριστική γεωμετρία του οικοπέδου σε σχέση με το άνοιγμα της κατοικίας προς τη θάλασσα ώστε να εξασφαλίσει απρόσκοπτη θέα προς αυτή. Προκειμένου να ανοιχτεί με τον βέλτιστο τρόπο τόσο στον υπαίθριο χώρο της όσο και στη θάλασσα, η κατοικία διατάσσεται κατά μία διαγώνιο, εγγραφόμενη σε τρίγωνο.

Δεσπόζει πάνω σ' έναν πράσινο λόφο και χαρακτηρίζεται από δύο όγκους που οριοθετούν το βλέμμα, ένα τρίγωνο κι έναν κύκλο που προσδίδουν μια γλυπτική αίσθηση που συνδυάζουν το μοντέρνο με το γήινο μαζί. Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο στάθμες, με την πρώτη να περιλαμβάνει τον προθάλαμο της εισόδου, ενώ ο χώρος διημέρευσης και οι χώροι ύπνου διατάσσονται στο υπερκείμενο επίπεδο.

dsc-6632-Ul7Rs.jpg


Όλοι οι κυρίως χώροι της κατοικίας βρίσκονται στην περίμετρο του αιθρίου, που φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα εσωτερική αυλή. Μία Μελιά μεγαλώνει ήδη στο κέντρο της ενώ η ζωή της κατοικίας προεκτείνεται με ευχάριστο τρόπο προς  τα έξω έχοντας καλύτερη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον. Η πρώτη στάθμη παραλαμβάνει χώρο εισόδου, χώρο στάθμευσης και λοιπούς υπόγειους υποστηρικτικούς χώρους: μηχανοστάσιο κολυμβητικής δεξαμενής, κελάρι, αποθήκη.

Η φέρουσα κατασκευή είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο χρωματίζεται με γήινο, απορροφητικό χρώμα σε οροφές και τοιχία. Ένας επιμήκης υπαίθριος χώρος αποτελεί μία επιπλέον εκτόνωση του χώρου διημέρευσης προς τα νοτιοδυτικά – κάτω από μια πέργκολα με το ίδιο σχήμα.

dsc-6703-YIm4F.jpg


Η πισίνα διαμορφώνεται με γλυπτικό τρόπο, επίσης από εμφανές ανεπίχριστο σκυρόδεμα. Το κυκλικό της σχήμα λειτουργεί συμπληρωματικά του τριγωνικού πρίσματος που λειτουργεί ελεύθερα στο περιβάλλον ύπαιθρο. Ο ακάλυπτος χώρος του πεδίου διαμορφώνεται από επιφάνειες πατημένου ή φυσικού χώματος και φυτεύεται με ξηροθερμικούς θάμνους και δένδρα.

Αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον μας είναι οι υπέροχοι και πολύ προσεγμένοι outdoor χώροι. Μεγάλα δέντρα δημιουργούν γωνίες με σκιά, λουλούδια χαρίζουν colorful και παραμυθένια διάσταση, αλλά κι ευρύχωρα σημεία με γκαζόν όπου τα μικρότερα μέλη της οικογένειας απολαμβάνουν το παιχνίδι τους. Όσο για την πρόσοψη του σπιτιού, βλέπουμε πως διαθέτει σχεδόν αποκλειστικά τζαμαρίες, κάνοντάς το να γίνεται «ένα» με το εξωτερικό, πανέμορφο σκηνικό.

Στο εσωτερικό της κατοικίας, βλέπουμε πως ο σύγχρονος μινιμαλισμός έχει αποτυπωθεί με τον πιο κομψό και up to date τρόπο. Συγκεκριμένα, εντύπωση μας προκαλούν τα έντονα χρώματα που ισορροπούν φανταστικά με τις κλασικές, πιο ουδέτερες αποχρώσεις, δημιουργώντας ένα pop design με έντονα κλασικές και πολύ minimal αναφορές. Ο λόγος που δεν έχουν τοποθετηθεί περιττά έπιπλα, έγινε με σκοπό να εξασφαλιστούν ιδανικοί χώροι, δίχως καμία υπερβολή στη διακόσμηση. Το ξύλο είναι ο βασικός πρωταγωνιστής σε κάθε περίσταση.

dsc-6003-9580W.jpg


Το χαμηλό κτίσμα εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον και μοιάζει σαν να χάνεται στο τοπίο ενώ το τριγωνικό κτίριο και ο καμπυλωτός όγκος της πισίνας μοιάζουν να αποκολλώνται από το έδαφος και να αιωρούνται.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Ανδριανόπουλος