fbpixel

Search icon
Search
Controversial Art: Ο Λάνθιμος έρχεται στην Ελλάδα με τη νέα του ταινία Βληχή
MAGAZINE

Controversial Art: Ο Λάνθιμος έρχεται στην Ελλάδα με τη νέα του ταινία Βληχή

Στις 6, 7, 8 Μαΐου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ


Κάνοντας ηχηρή την επιστροφή του με μία ταινία μικρού μήκους από τον πολυβραβευμένο δημιουργό Γιώργο Λάνθιμο, το πρόγραμμα “The Artist on The Composer” επικυρώνει τον πρωτοποριακό του στόχο: τη θέαση έργων του σύγχρονου πολιτισμού από άλλη οπτική γωνία, όπως μας εξηγεί η Διευθύντρια του ΝΕΟΝ, Ελίνα Κουντούρη.

O “The Artist on The Composer” αποτελεί μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΝΕΟΝ, κι επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ εικαστικών τεχνών και όπερας, διασυνδέοντας πρωτοπόρους σύγχρονους καλλιτέχνες με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, και του Γιώργου Κουμεντάκη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. H πρώτη ανάθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος το 2019, κι έγινε στο πρόσωπο του διακεκριμένου καλλιτέχνη Νίκου Ναυρίδη, που είχε δημιουργήσει ένα έργο με τη συνεργασία μουσικών, χορογράφων και περφόρμερ, επιχειρώντας να αποδομήσει τις οπερατικές αρχές ενός κλασικού μουσικού θεάματος. Η δεύτερη ανάθεση είναι πραγματικότητα και ανήκει στον διεθνώς καταξιωμένο και πολυβραβευμένο κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο. Ο Λάνθιμος υπέγραψε την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας μικρού μήκους «Βληχή», η οποία γυρίστηκε στην Τήνο, με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ Emma Stone και τον διακεκριμένο γάλλο ηθοποιό Damian Bonnar.

img-9096.jpg
Ελίνα Κουντούρη

Συζητώντας για το “The Artist on The Composer” και τους στόχους του, η Ελίνα Κουντούρη αναφέρει ότι: «Το φιλόδοξο και πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε με έναν κοινό σκοπό: να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του σύγχρονου πολιτισμού και να προσφέρουμε νέα αφηγήματα. Οι καλλιτέχνες έχουν μία μοναδική δυνατότητα ν’ αναλύουν και ν’ αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, κι έτσι, τα έργα τους κάνουν τους θεατές κοινωνούς στις αξίες, τους προβληματισμούς, τους φόβους του σημερινού κόσμου, μ’ έναν τρόπο που είναι περισσότερο βιωματικός. Γι’ αυτό, στο εν λόγω πρόγραμμα, πειραματιζόμαστε κι αλλάζουμε τις συνήθεις συνθήκες θέασης μιας κλασικής τέχνης, όπως είναι η όπερα, και παρουσιάζουμε τη δυνατότητα να “συνομιλήσει” με διαφορετικές μορφές δημιουργίας. Η εξοικείωση με την ανατροπή έρχεται μέσα από τον βιωματικό τρόπο θέασης».

Η όπερα... αλλιώς

gno-neon-bleat-by-yorgos-lanthimos-damien-bonnard-photo-y-lanthimos.jpg
Σκηνή από την ταινία με τον Damian Bonnar

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη «ζωντανή» εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Μέσα από έργα που αποτελούν καρπούς νέων αναθέσεων, κάθε καλλιτέχνης «συνομιλεί» με το έργο κλασικών συνθετών, απαλλαγμένος από τις συνήθεις οπερατικές συμβάσεις και την αφήγηση, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς ένα κοινό που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα. Εκτυλισσόμενη μέσα στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής -όπου δε θα υπάρχουν σκηνικά και κοστούμια-, η αφηρημένη αυτή αλληλεπίδραση ενδυναμώνεται από το στοιχείο που λείπει, επιτρέποντας στις ατομικές απαντήσεις των καλλιτεχνών να ωθήσουν τη μουσική εκτέλεση και το κοινό σε νέες και διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Info: Γιώργος Λάνθιμος, «Βληχή», παγκόσμια πρεμιέρα 6, 7, 8 Μαΐου, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022