fbpixel

Search icon
Search
Contemporary piece of art: Το νέο μουσείο Γεωλογίας στο Μεξικό είναι ο ορισμός του eclectic design
INTERIORS

Contemporary piece of art: Το νέο μουσείο Γεωλογίας στο Μεξικό είναι ο ορισμός του eclectic design

Η δημιουργική φαντασία του Estudio MMX κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα απαιτητικό project που σέβεται την τοπική αρχιτεκτονική κουλτούρα


Η ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου είναι σημαντικό να διαφυλάσσονται με τρόπους, οι οποίοι διατηρούν αγνό τον σεβασμό προς τους ανθρώπους, οι οποίοι συνέβαλλαν στη δημιουργία του. Στο σημερινό μας ταξίδι στη μακρινή γη του Μεξικού, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν exclusive σχεδιασμό ενός νέου κτιρίου, του Μουσείο Γεωλογίας, το οποίο χαρίζει στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα για την τοπική κουλτούρα και την αρχιτεκτονική φιλοσοφία των Μάγια. Το Estudio MMX με έδρα επέλεξε να χτίσει μουσείο στην παραλιακή τοποθεσία στο Progreso - μια πόλη κοντά στην πόλη Μεριδά που βρίσκεται σε μια ολίσθηση στην ακτή της χερσονήσου Yucatán στο Μεξικό. Η ομάδα συνέλαβε το έργο αυτό τόσο ως πολιτιστικό στοιχείο όσο και ως σημαντικό τμήμα δημοσίου χώρου. 

Following the steps of Maya

museo-de-geologia-estudio-mmx-17.jpg


Η κατασκευή του μουσείο διακρίνεται για το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ότι αποτελείται από πολλαπλές κατασκευές, επενδυμένες με φινίρισμα που ονομάζεται "chukum" και χρονολογείται από τους Μάγια. Το κτίριο αποτελείται από ένα σύνολο όγκων διαφορετικού ύψους που οργανώνονται από ένα ορθογώνιο πλέγμα. Αυτά τα στοιχεία λειτουργούν τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, δημιουργώντας κατοικήσιμους χώρους μέσα στους όγκους, σκιασμένους και διαμορφωμένους χώρους διέλευσης και παύσης. 

museo-de-geologia-estudio-mmx-7.jpg


Ο σχεδιασμός των όγκων και η διάταξή τους στον δημόσιο χώρο δημιουργούν διαδρομές που συνοδεύονται από φως, σκιά και βλάστηση, δίνοντας στο αίθριό του έναν νέο χαρακτήρα πλούσιο σε εκπλήξεις και χωρικές εμπειρίες που παραπέμπουν σε ιδέες της αρχιτεκτονικής των Μάγια, θυμίζοντας παράλληλα την αστική διάταξη των την αποικιακή περίοδο και την παράδοσή τους.

Flexibility is the key

museo-de-geologia-estudio-mmx-2.jpg

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατασκευής του project είναι η ευελιξία του. Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί με απώτερο στόχο να φιλοξενεί μια ευρεία γκάμα συλλογών και έργων σε χώρους, οι οποίοι διακρίνονται από άνεση και λειτουργικότητα, εξυπηρετώντας κάθε στιγμή τους επισκέπτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκτός από τον δημόσιο χαρακτήρα του, το πρόγραμμα του ίδιου του μουσείου χωρίζεται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους. Οι δημόσιοι κήποι και οι αυλές φιλοξενούν μέρος της μουσειογραφικής εμπειρίας, ενώ οι εσωτερικές εκθέσεις πραγματοποιούνται σε ένα σύνολο πρισμάτων που καταλαμβάνουν τη νοτιοδυτική γωνία της πλατείας.

Πέρα, όμως, από το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οικοδόμημα διακρίνεται και για την ανθεκτικότητά του, στοιχείο που επιβεβαιώνει την καινοτομία και την προνοητικότητα, με τις οποίες έχει σχεδιαστεί. Το υλικό chukum, το οποίο αποτελεί φυσικό φινίρισμα προέλευσης των Μάγια, όπως αναφέραμε, εξασφαλίζει την ανθεκτικότητά του και το χαμηλό κόστος συντήρησης καθώς παράγεται τοπικά, προσβάσιμο και φυσικά ανθεκτικό στο νερό. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σχεδιαστικό team κατάφερε να συνδέσει με αρμονικό τρόπο τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες με την παράδοση του τόπου.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery! 

Source: ArchDaily