fbpixel

Search icon
Search
Coco Chanel: Εγκαινιάστηκε η εντυπωσιακή έκθεση των πιο iconic δημιουργιών της εμβληματικής σχεδιάστριας στο Παρίσι
ARTS & CULTURE

Coco Chanel: Εγκαινιάστηκε η εντυπωσιακή έκθεση των πιο iconic δημιουργιών της εμβληματικής σχεδιάστριας στο Παρίσι

Στο μουσείο Palais Galliera στήθηκαν τα έργα της γυναίκας που κατάφερε να αφήσει εποχή στον χώρο της μόδας


Με τα εγκαίνια να πραγματοποιήθηκαν μόλις χθες, μια ακόμα δράση για τη ζωή της θρυλικής Coco Chanel λαμβάνει χώρα με σκοπό να φέρει και πάλι στην επιφάνεια το συγκλονιστικό της έργο που κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα τόσο στον χώρο της μόδας όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία. Συγκεκριμένα, το Palais Galliera, ένα από τα πιο ιστορικά μουσεία στο Παρίσι, συγκεντρώνει περισσότερα από 300 εμβληματικά κομμάτια δια χειρός της σχεδιάστριας που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους ανά τα χρόνια και να θεωρηθούν μια για πάντα διαχρονικά.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ανεπανάληπτα κομμάτια της ξεχωριστής αυτής προσωπικότητας, μεταξύ των οποίων μπορούν να ανακαλύψουν τα πιο εντυπωσιακά κοστούμια της υψηλής ραπτικής που ακόμα και σήμερα δεσπόζουν στις top boutiques, τα statement κοσμήματα που η ίδια λάτρευε και δεν αποχωριζόταν σε καμία της εμφάνιση, καθώς και τις μοναδικές συλλογές από παπούτσια με τα χαρακτηριστικό double C.

coco.jpg
Η Coco Chanel τη δεκαετία του '30

Εξετάζοντας τα πράγματα από την αρχή τους, η ιδέα προέκυψε πριν από έξι χρόνια, όταν ο εκπρόσωπος του οίκου Bruno Pavlovsky θέλησε να πραγματοποιήσει μια έκθεση, όπου τα κομμάτια που σκέφτηκε και σχεδίασε η Coco Chanel θα συνυπάρξουν και ο κόσμος θα μπορεί να τα θαυμάσει και να χαθεί στην ανυπέρβλητη λάμψη τους.

Μάλιστα, ο Pavlosky μοιράστηκε την ιδέα που του γεννήθηκε με τους συνεργάτες του, τη στιγμή που ο Karl Lagerfeld ήταν απόλυτα σύμφωνος, με τον πρώτο να δίνει στη δημοσιότητα της συζήτησή τους: «Συμφωνήσαμε με τον Karl σχετικά με τις αρχές αυτής της έκθεσης. Ήταν κάτι που δεν το βρήκε ποτέ αντίθετο. Δεν ήταν γι' αυτόν, αλλά για αυτό που υπήρχε πριν από αυτόν. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να δούμε πόσο ισχυρός είναι ο Karl και πόσο άξια συναγωνίζεται την Coco Chanel, καθώς και πώς μπόρεσε να ερμηνεύσει εκ νέου και να εκσυγχρονίσει αυτό που έκανε εκείνη. Άλλωστε ήταν ο πρώτος που κατάλαβε πόσο επιδραστική ήταν».

bruno-pavlovsky.jpg
Bruno Pavlovsky

Μπαίνοντας στην έκθεση, ο κάθε περιηγητής έχει την ευκαιρία αρχικά να γνωρίσει τους χώρους του μουσείου που ξεχωρίζουν για την αίσθηση πολυτέλειας που αποπνέει κάθε γωνιά κι έπειτα να πραγματοποιήσει μια ιστορική αναδρομή στην ανατρεπτική πορεία της σχεδιάστριας που θέλησε να πάει κόντρα στα καθιερωμένα και να επαναδιατυπώσει τα δεδομένα του high fashion, αλλά και της everyday εμφάνισης για τις γυναίκες.

Fact: Δεν ξεχνάμε πως η Coco Chanel ήταν η πρώτη γυναίκα που φόρεσε παντελόνι και ως σχεδιάστρια το καθιέρωσε ως το νέο ένδυμα για όλες τις γυναίκες, σε μια εποχή που όλες ντύνονταν αποκλειστικά με φούστες και φορέματα. Το ίδιο ισχύει και για τα κοντά μαλλιά που έφερε εκείνη στη μόδα.
gabrielle-chanel-en-mariniere.jpg

Η διευθύντρια του μουσείου, Miren Arzalluz, που επιμελείται και μεγάλο κομμάτι της έκθεσης, υπόσχεται πως αυτός ο θεσμός θα αποτελέσει απόδειξη του αιώνιου στίγματος της Chanel και θέτει υψηλές προσδοκίες για την απήχηση που θα έχει στους fashion lovers αλλά και στους θαυμαστές της τραγουδίστριας.

Οι δεκαετίες '60 έως '70 παίρνουν και πάλι ζωή και ο κόσμος μπορεί να γνωρίσει κάθε καλά κρυμμένη πτυχή της σχεδιάστριας μέσα από τις εκλεπτυσμένες δημιουργίες της.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως η ίδια η Chanel προσέφερε περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ στην ανακαίνιση του Palais Galliera πριν από μερικά χρόνια, το οποίο σήμερα διαθέτει σαλόνι με το όνομα "Gabrielle Chanel" χαραγμένο στον τοίχο του, κάνοντάς το έτσι ως το μόνιμο μουσείο μόδας στο Παρίσι.

«Μόλις αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην ανακαίνιση, θέλαμε να έχουμε σίγουρη την έκθεση, αλλά πρώτα απ' όλα, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό για το Παρίσι να αποκτήσει ένα τέτοιο μέσο για τη μόδα, με ανεπτυγμένα αρχεία που έχουν τον τρόπο να εντυπωσιάζουν», δήλωσε ο Pavlovsky γεμάτος ενθουσιασμό.

mouseio.jpg
Palais Galliera

Μέσα από τον αυστηρό εκσυγχρονισμό της σχεδιάστριας, η έκθεση προσφέρει μια ματιά στο μυαλό μιας γυναίκας που ήταν πολύ μπροστά από την ηλικία της. Μια γυναίκα που απελευθέρωσε το γυναικείο σώμα από κορσέδες, υιοθέτησε στοιχεία ανδρικών ενδυμάτων και δημιούργησε μια πραγματικά προοδευτική εμφάνιση. 

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, εύκολα θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως φεμινίστρια, προσδίδοντάς της τον τίτλο της απόλυτης γυναίκας που δε δίστασε να αντισταθεί στα «πρέπει» της κοινωνίας και στους περιορισμούς που αυτά έφερναν κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών. 

Η έκθεση "Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto opens at Palais Galliera" θα διαρκέσει έως τις 14 Μαρτίου 2021, ενώ μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ανατρέξτε στη gallery για να ανακαλύψετε φωτογραφίες από τα κομμάτια της έκθεσης!