Τα Χριστούγεννα μοιράζουμε απλόχερα την αγάπη μας σε αυτούς που αγαπάμε. Ένα καλό δώρο είναι ο τέλειος τρόπος για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τι καλύτερο όταν αυτό συνοδεύεται από το πιο αγαπημένο μας γλύκισμα, τη σοκολάτα. Συνδεδεμένη με όλες τις γιορτές και τις πιο ξεχωριστές στιγμές μας, αποκτά μια ξεχωριστή αξία όταν γίνεται «ένα» με την τέχνη και την πρωτοτυπία των Ελλήνων σοκολατοποιών και των δημιουργών μας, γενικότερα.
Παρακάτω, ξεχωρίσαμε τις πιο μοναδικές σοκολάτες που μπορείτε να προσφέρετε αυτές τις γιορτές.
Benaki Museum x Rianna + Nina
Για χάρη της αποκλειστικής συλλογής «Ελλάδα, Σ' αγαπώ» του brand Rianna + Nina για το Benaki Shop, ο Στέλιος Παρλιάρος δημιούργησε τρεις χειροποίητες σοκολάτες (Ginger dark chocolate, Jamaica dark chocolate & Ghana milk chocolate). Οι ξεχωριστές, πολύχρωμες συσκευασίες τους -με την υπογραφή της graphic designer Θεανώς Πετρίδου- είναι εμπνευσμένες από σχέδια του αρχείου «Ελληνικές Τέχνες» του Μουσείο Μπενάκη, και απόλυτα ταιριαστές με τη φιλοσοφία της νέας collection του δημοφιλούς fashion label.
MINA Handmade Chocolates
H Θεσσαλονικιά Μίνα Αποστολίδη, δημιούργησε πριν από δέκα χρόνια τη δική της σοκολατοποιία στις Βρυξέλλες, ενώ το 2022 έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, ανοίγοντας την boutique σοκολάτας της στο κέντρο των Βρυξελλών. Για τα φετινά Χριστούγεννα, φτιάχνει τις πιο λαχταριστές σοκολατένιες λιχουδιές -μοιάζουν με πραγματικά στολίδια-, με χρυσές λεπτομέρειες, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Μάλιστα, πολλές από τις επιλογές είναι lactose free και οι περισσότερες χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα της Μίνας στο Olicatessen.
Ésophy
Δεν υπάρχει πιο απολαυστικό δώρο για τις γιορτές από ένα 3D χριστουγεννιάτικο δέντρο! Αυτό του Ésophy -της σοκολατοποιίας που εμπνέεται από τα αρώματα, την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Μεσογείου-, έρχεται σε υπέροχη συσκευασία, πανέτοιμο να το προσφέρετε στους δικούς σας. Είναι φτιαγμένο από 33,6% κακάο και το μόνο σίγουρο είναι πως... λυπάσαι να το φας!
Stelios Parliaros
Ο Στέλιος Παρλιάρος είναι γνωστός για τις... γλυκές του αλχημείες! Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τις γιορτές εξαιτίας των μοναδικών γλυκών του, που μοιάζουν με γλυπτά. Και φέτος, έχει ετοιμάσει -πέρα από όλα τα υπόλοιπα ασυναγώνιστα γλυκά του- τα πιο εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα, με κύριο υλικό τη σοκολάτα. Πασπαλισμένα άχνη, που δίνει την αίσθηση του χιονιού, με βρώσιμα λουλούδια και χρυσόσκονη, οι προτάσεις του ποικίλουν γι' άλλη μια χρονιά.
Exereton
Το σοκολατένιο αυτό ταξίδι δε θα μπορούσε να κλείσει με κάτι άλλο πέρα από την κορυφαία επιλογή του Exereton, του πιο healthy προορισμού στην πόλη. Εδώ, έχουμε μια μπάρα που μοιάζει με... θησαυρό! Ολόκληρα φουντούκια σε συνδυασμό με βέλγικη σοκολάτα γάλακτος gianduja και βρώσιμο χρυσό, δημιουργούν την υγιεινή και γευστική πρόταση, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει αυτόν για τον οποίο προορίζεται.
Bonus: Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια με γέμιση καραμέλας
Κι αν θέλετε να τους εντυπωσιάσετε ακόμα περισσότερο, φτιάξτε τη δική σας συνταγή για χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια, ακολουθώντας τα βήματα του Άκη Πετρετζίκη.
Υλικά:
100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
250 γρ. κουβερτούρα λευκή
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
80 γρ. γλυκόζη
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα:
50 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
Sprinkles, xριστουγεννιάτικα
Εκτέλεση:
Κόβουμε την κουβερτούρα γάλακτος σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ, τη λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή με τη μέθοδο μπεν μαρί και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη, και καλύπτουμε με μεμβράνη. Μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό, αφαιρούμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ⅓ της ζάχαρης. Αφήνουμε να λιώσει, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 2 δόσεις μέχρι να δημιουργηθεί η καραμέλα. Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με την κουτάλα. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Μεταφέρουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης σε μια κανάτα. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το ρίχνουμε στην κανάτα. Προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα καραμέλας. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1,5-2 ώρες μέχρι να παγώσει. Παίρνουμε μια φόρμα σιλικόνης με χριστουγεννιάτικα σχέδια και απλώνουμε σε κάθε θήκη με ένα πινέλο μία στρώση από τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, αφαιρούμε, ρίχνουμε άλλη μια στρώση λευκής κουβερτούρας και μεταφέρουμε ξανά στο ψυγείο. Βάζουμε τη σάλτσα καραμέλας σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Αφαιρούμε τη φόρμα από το ψυγείο, γεμίζουμε καλά τις θήκες με την καραμέλα και στρώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια. Απλώνουμε με ένα κουτάλι την υπόλοιπη λιωμένη κουβερτούρα στο πάνω μέρος από τα σοκολατάκια μέχρι να καλυφθούν καλά. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά να παγώσουν, αφαιρούμε και ξεφορμάρουμε σε ένα ξύλο κοπής. Διακοσμούμε με λιωμένη κουβερτούρα και χριστουγεννιάτικα sprinkles.
Voilà!