Ένας ευλογημένος εξωτικός τόπος, γεμάτος με μοναδικά συστατικά, μαγευτικά τοπία, αλλά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι γοητευτικές περουβιανές ακτές και τα υψίπεδα των Άνθεων έχουν αποτελέσει κεντρικές πηγές έμπνευσης της γαστρονομικής φιλοσοφίας του εστιατορίου "Central". Την περασμένη Τρίτη, ο περουβιανός γευστικός «ναός» ανακηρύχθηκε επίσημα το νούμερο «ένα» εστιατόριο στον κόσμο από τον Οργανισμό "The World's 50 Best" - ένα έγκυρο και καταρτισμένο σώμα 1.080 διεθνών food experts. Όταν άνοιξε τις πόρτες του το 2013, βρήκε γρήγορα τη θετική αποδοχή των κριτικών και κατατάχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στη Λατινική Αμερική από το The 50 Best την επόμενη χρονιά. Τώρα, ωστόσο, η ιδιότητά του έχει εδραιωθεί επίσημα ως το καλύτερο σε όλες τις ηπείρους.
Σύμφωνα με τις φετινές αξιολογήσεις, η κουζίνα του "Central" πληροί όλες τις προϋποθέσεις του Οργανισμού, με την επιτυχία του να ανήκει στο μενού γευσιγνωσίας 17 πιάτων με γηγενή υλικά. Τα πιάτα του διακρίνονται από μια ευρεία γκάμα συστατικών, από ντόπιες βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και η γλυκοπατάτα, μέχρι τροπικά φρούτα, με πρωταγωνιστές το copoazu, αλλά και τολμηρές επιλογές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ψάρια πιράνχας.
More than a culinary art
Η γαστριμαργική κουλτούρα των ανθρώπων του "Central" ξεχωρίζει για έναν inspiring συνδυασμό ανάμεσα στην πρωτοτυπία της μαγειρικής διαδικασίας και στην τοπική παράδοση. Η κύρια αποστολή της συνεργατικής ομάδας του είναι να συνδεθούν με τα άτομα που ζουν στον τόπο αυτό, να μεταφέρουν τις ιστορίες τους και να αναδείξουν εκείνα τα άπιαστα στοιχεία που λίγοι άνθρωποι βλέπουν στην καθημερινή τους ζωή. Η κοπιαστική δουλειά τους δεν έχει προορισμό ή τέλος, αντίθετα, επικεντρώνεται στη διαρκή κίνηση, στην παρατήρηση και στον σεβασμό στη χρονικότητα και στην εποχικότητα που υπαγορεύει η γη. Όπως έχει δηλώσει ο executive chef, Virgilio Martínez: «Προσφέρουμε πιάτα από τα ακραία υψόμετρα του Περού, τα οποία ετοιμάζουμε στα 3.650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για αυτά τα πιάτα, συγκεντρώνουμε υλικά που συλλέγουμε από τις φάρμες μας σε περιοχές πάνω από τα 4.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, για να δημιουργήσουμε τη δική μας ερμηνεία αυτών των τόπων».
Biodiversity factor
Καθοριστικό ρόλο στις φετινές βαθμολογίες, τις οποίες απέσπασε το "Central" έπαιξε και ο παράγοντας «βιοποικιλότητα». Σύμφωνα με τον Martínez: «Προσφέρουμε ένα πιάτο που αντιπροσωπεύει τη συγκομιδή διαφορετικών ποικιλιών καλαμποκιού ή τις διαφορετικές ποικιλίες κινόα και άλλων ψευδοδημητριακών. Ή μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πιάτο που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα και μοναδικά λαχανικά από τα υψόμετρα της Κορδιλιέρας, από τις Άνδεις, ή ένα άλλο που αναδεικνύει τα ψάρια από τα οικοσυστήματα του Αμαζονίου». Διαθέτουν το δικό τους ερευνητικό κέντρο που μελετά τη μεγάλη ποικιλία βρώσιμων φυτών και φρούτων του Περού, καθώς και από ολόκληρη τη Νότια Αμερική.
The culinary world of Lima
Ο φετινός διαγωνισμός ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στη φήμη της Λίμα ως γαστρονομικό hotspot. Τρία εστιατόρια από την πρωτεύουσα του Περού -το "Central", το "Maido" και το "Kjolle", τα οποία μπήκαν στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου. Εν τω μεταξύ, το "Carnaval" ανακηρύχθηκε από τον ίδιο οργανισμό ως ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο. Έτσι, για τυχόν food lovers, οι οποίοι αναζητούν διακοπές με επίκεντρο τη γαστρονομία.
Info: Av. Pedro de Osma 301, Barranco, Lima, Perú. Instagram: @centralrest