fbpixel

Search icon
Search
Career lessons: πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί στη δουλειά σας
LIFE & CAREER

Career lessons: πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί στη δουλειά σας

Περισσότερη δημιουργικότητα κι όρεξη για δουλειά με εύκολους τρόπους


Όσα χρόνια πορείας και να μετράτε σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, η πίεση της δουλειά, οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, το άγχος και τα νέα πρότζεκτ που εμφανίζονται κατά καιρούς, έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές η παραγωγικότητά σας να μειώνεται αισθητά, κάτι που έχει αντίκτυπο στη δουλειά σας. Βέβαια, αυτό είναι λογικό να συμβαίνει κάποιες φορές, αλλά θα πρέπει να έχετε υπομονή και να πιστέψετε ότι είναι απλώς μια φάση κούραση, η οποία θα περάσει και θα επανέλθετε στα φυσιολογικά επίπεδά σας.

Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να γεμίζετε με άγχος για το αν θα καταφέρετε να ανταπεξέλθετε σε αυτές τις απαιτήσεις. Αρκεί να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εργαστείτε πιο έξυπνα. Εάν, πάλι, νιώθετε πως έχετε πέσει σε τέλμα και χρειάζεστε έμπνευση, για να μπορέσετε να αποδώσετε, αυτά τα tips είναι εξίσου σημαντικά! 

Βάλτε προτεραιότητες στην εργασία σας 

study-tips2.jpg

Αν και οι περισσότεροι ξέρετε πώς να βάζετε προτεραιότητες στη δουλειά σας -να ξεχωρίζετε δηλαδή τι είναι πιο σημαντικό και τι πρέπει να κάνετε πριν από κάτι άλλο- λίγοι γνωρίζετε πώς θα γίνετε και πιο παραγωγικοί μέσα από αυτές. Οι υποχρεώσεις είναι δεκάδες, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση και σίγουρα μηδενικό άγχος. Με το να πνίγεστε σε μία κουταλιά νερό, σίγουρα δεν καταφέρνετε τίποτα. Αρχικά, εάν είστε οπαδοί των χρονοδιαγραμμάτων, δημιουργήστε ένα ημερολόγιο σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Επίσης, μια όμορφη ατζέντα ή ένα chic τετράδιο από το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο, μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση και να βοηθήσει το μυαλό σας να βάλει σε τάξη τις υποχρεώσεις σας, ώστε να μην ξεχνάτε τίποτα. Αν πάλι, προτιμάτε τις λίστες, τότε δημιουργήστε μια με τις προτεραιότητες της ημέρας ανάλογα με τα deadline τους. Έτσι, θα μπορέσετε να διασφαλίσετε ότι μέχρι το βράδυ θα έχετε βγάλει εις πέρας σίγουρα τα πιο σημαντικά, αφήνοντας ίσως αυτά που μπορούν να γίνουν και την επομένη. Plus, θα χαλαρώσετε και θα γίνετε σταδιακά πιο αποδοτικοί. 

Μη χάνετε την ευκαιρία για διασκέδαση

fun.jpg

Όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο, εκμεταλλευτείτε το και βγείτε μια βόλτα έξω με φίλους ή τον καλό σας. Επίσης, ακόμα και μία ταινία, ένα βιβλίο ή ένα ποτήρι κρασί με την παρέα σας μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό σας από το άγχος της δουλειάς και να σας προσφέρει τη δύναμη να ξαναρχίσετε την καινούρια μέρα ή εβδομάδα πιο δυναμικά. Άλλωστε, τα σαββατοκύριακα είναι για να αποφορτίζετε το μυαλό σας και να προσέχετε όσο μπορείτε τον εαυτό σας. Ακόμη, μια πολύ καλή ιδέα είναι να οργανώσετε μία βραδιά spa με τις φίλες σας, για να διώξετε το στρες και την κούραση, ώστε να κοιμάστε και πολύ καλύτερα -κάτι που έτσι κι αλλιώς θα σας βοηθήσει να είστε και πιο παραγωγικοί στη δουλειά. Η καλή ψυχαγωγία προσφέρει το απαραίτητο ψυχολογικό boost, ώστε να κάνετε πραγματικότητα τους στόχους σας και να πηγαίνετε στο γραφείο με περισσότερη όρεξη! 

Αποφύγετε τυχόν περισπασμούς 

productivity-apps-that-work.jpg

Η απόσπαση της προσοχής σας μπορεί να αποβεί μοιραία για την παραγωγικότητά σας στη δουλειά. Σε έναν χώρο εργασίας, μπορεί κάποιοι να έχουν λιγότερα tasks από εσάς, ενώ άλλοι περισσότερα, με αποτέλεσμα οι πρώτοι να έχουν περισσότερο χρόνο για συζητήσεις στα coffee breaks. Αποφύγετε άσκοπες συζητήσεις με τους συναδέλφους σας στο γραφείο και μη χάνετε πολύτιμο χρόνο. Επίσης, μην αναλώνεστε σε άσκοπο σερφάρισμα στο διαδίκτυο, αλλά περιοριστείτε μόνο σε όσα ευνοούν την έμπνευσή σας, για ένα δυνατό brainstorming. Τσεκάρετε τις ειδοποιήσεις από τα social media μόνο στα διαλείμματα, όσο απολαμβάνετε έναν ζεστό καφέ ή μπάρα δημητριακών για έξτρα ενέργεια.