fbpixel

Search icon
Search
Βucket list: Οι πιο εντυπωσιακές αφίξεις σε 5 σημαντικές πόλεις του κόσμου το 2023
MAGAZINE

Βucket list: Οι πιο εντυπωσιακές αφίξεις σε 5 σημαντικές πόλεις του κόσμου το 2023

Όλα όσα μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον


Τα σπουδαιότερα γεγονότα που ετοιμάζουν για εμάς πέντε από τις πιο σημαντικές πόλεις του κόσμου για την καινούρια χρονιά. Με μία στάση σε προορισμούς που έλκουν το ενδιαφέρον, ρίχνουμε πρώτοι μία ματιά στις νέες αφίξεις που έχουν κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον μας.

London-Greater Again 

Μπορεί η πρωτεύουσα της Αγγλίας να έχασε πριν από μερικούς μήνες το στίγμα της -η απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ αποτέλεσε το τέλος μιας σημαντικής εποχής-, ωστόσο τη νέα χρονιά όλα δείχνουν πως θα ανακτήσει τη χαμένη της λάμψη και θα μετατραπεί ξανά στον πιο πολλά υποσχόμενο προορισμό.

fo76agowuaiq4ru.jpg
St. Regis London

Πρώτο λόγο κατά την καινούρια αυτή αρχή για το Λονδίνο έχει η πολυτέλεια, η οποία ενισχύεται εκπληκτικά. Ένα από τα πιο διάσημα ξενοδοχεία παγκοσμίως πρόκειται να ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του στην πόλη το 2023. Το St. Regis London θα στεγαστεί σε μια από τις πιο κομψές γειτονιές της, φέρνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο τη χαρακτηριστική υπηρεσία των butlers, αλλά και την πλούσια κληρονομιά του brand. Το «διαμάντι» της Marriott θα λειτουργήσει ύστερα από μια ανακαίνιση στο ιστορικό ακίνητο, που χρονολογείται από το 1955. Θα διαθέτει 196 δωμάτια και σουίτες, ένα speakeasy jazz bar, θέα στο καταπράσινο της Berkeley Square και ένα signature spa.

installation-view-sarah-lucas-honey-pie-sadie-coles-hq-london-16-march-07-may-2020-8.jpg
Tate Modern

Φυσικά, ταξιδεύοντας κάποιος στο Λονδίνο, οποιαδήποτε εποχή, δε γίνεται να μη χαθεί στα μονοπάτια της Τέχνης και να μην επισκεφθεί την Tate Modern. Για τη νέα χρονιά, το μουσείο μάς περιμένει με μία σειρά από εκθέσεις που θα μαγέψουν το φιλότεχνο κοινό. Υποδεχόμενο το νέο έτος, παρουσιάζει τα έργα των Hilma af Klint και Piet Mondrian προς θαυμασμό στους χώρους του. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην αγγλική πρωτεύουσα. Το καλοκαίρι του 2023, αναμένεται να εγκαινιάσει και τη μεγάλη ομαδική έκθεση «Ένας κοινός κόσμος: Σύγχρονη αφρικανική φωτογραφία», η οποία θα αποτελείται από έργα φωτογράφων διαφορετικών γενεών από όλη την Αφρική. Την ίδια περίοδο, η παρουσίαση “Capturing the Moment” θα μετατραπεί σε εορτασμό της μοντέρνας και σύγχρονης ζωγραφικής, αξιοποιώντας τα πλούσια αποθέματα της συλλογής του Ιδρύματος Yageo. Θα αναδειχθούν έργα σημαντικών καλλιτεχνών των τελευταίων 80 χρόνων, ανάμεσά τους και αυτά του Andy Warhol. Τέλος, η χρονιά θα κλείσει με τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης αφιερωμένης στον Philip Guston, ενός από τους πιο γοητευτικούς ζωγράφους του 20ού αιώνα.

image-5.jpg
Emma Corrin, Orlando

Και περνάμε στη μεγαλύτερη καλλιτεχνική δύναμη του Λονδίνου: τα μιούζικαλ! Η ηθοποιός που αγαπήθηκε ακόμη περισσότερο από το κοινό, μέσα από τον ρόλο της ως πριγκίπισσας Diana στη σειρά του Netflix “The Crown”, θα βρεθεί επί σκηνής, για να την απολαύσουμε από τον νέο χρόνο. Η Emma Corrin επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια στη νέα διασκευή του πολυαγαπημένου μυθιστορήματος Orlando της Virginia Woolf στο Garrick Theatre. Ως ένα από τα βασικότερα κείμενα του μοντερνισμού, το έργο μιλάει για την ιστορία ενός σχεδόν αθάνατου ατόμου, που διασχίζει τα όρια του χρόνου, του χώρου και του φύλου, από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, συναντώντας στην πορεία του διάφορες ιστορικές προσωπικότητες-κλειδιά. Η καινούρια αυτή διασκευή σκηνοθετείται από τον Michael Grandage και οι κριτικοί περιμένουν πως θα γίνει το blockbuster της σεζόν.

hockney-lightroom-4-kings-cross-dec-2022-1920x1053.jpg
David Hockney, Lightroom

Επίσης, με την άφιξη του νέου έτους, ο David Hockney θα εγκαινιάσει μια φιλόδοξη, καθηλωτική art exhibition στο Λονδίνο, η οποία θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα για το “Lightroom” στο King’s Cross, μεταμορφώνοντας τους εμβληματικούς πίνακες και τα σπάνια έργα του σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Ο τετραώροφος χώρος, σχεδιασμένος από το λονδρέζικο αρχιτεκτονικό στούντιο Haworth Tompkins, είναι ένα εγχείρημα των 59 Productions και London Theatre Company. Το show των έξι κεφαλαίων και διάρκειας 50 λεπτών συνδέει τη μουσική του αμερικανού συνθέτη Nico Muhly με τον σχολιασμό του ίδιου του Hockney, ο οποίος αποκαλύπτει μέσα από τα λόγια του την καλλιτεχνική του διαδικασία.

62d0026c1f6df42c80b4eed9-the-resturant.jpg
Nammos London

Τέλος, το 2023, και η Μύκονος ταξιδεύει στο Λονδίνο! Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της παγκόσμιας γαστριμαργικής σκηνής, το Nammos, μετά τις Κάννες και το Ντουμπάι, ετοιμάζεται να προσγειωθεί στη βρετανική πρωτεύουσα. Ως τοποθεσία επιλέχθηκε το Knightsbridge, ακριβώς απέναντι από το Harrods, στο διατηρητέο κτίριο Grade II. Η κουζίνα του θα αναδείξει, για ακόμη μία φορά, την αυθεντική γεύση της Μεσογείου, με τα φρέσκα και ξεχωριστά υλικά να αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του. Οι εσωτερικοί χώροι του Nammos London, που έχουν σχεδιαστεί από τη βραβευμένη Joyce Wang, δημιουργούν ένα περιβάλλον που συμπυκνώνει απόλυτα τις μυκονιάτικες ρίζες του, όντας ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο, για να ταιριάζει στην καρδιά του Knightsbridge. Όπως όλα δείχνουν, η νέα άφιξη θα συστήσει ακόμη μία ξεχωριστή dinning εμπειρία, ενώ αρκετοί Έλληνες αναμένεται να δώσουν ραντεβού εκεί!

Copenhagen-Capital of Architecture

Με τον τίτλο της «Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Αρχιτεκτονικής» της UNESCO υποδέχεται η Κοπεγχάγη το νέο έτος. Το 2023, βρίσκει πολλούς λόγους να γιορτάζει, μιας και ένα puzzle από νέα την αναδεικνύουν ήδη στην πιο ενδιαφέρουσα πόλη της Ευρώπης!

1006691e-a9a6-4eda-bc39-98b3a584f089.jpg
Danish Cold War Museum “Regan Vest”

Την καινούρια χρονιά, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην πρωτεύουσα της Δανίας, η οποία, χάρη στην εξωστρέφειά της, έχει καταφέρει μία σειρά από εκπληκτικά πράγματα. Ένα από αυτά είναι το καλωσόρισμα ενός ολοκαίνουριου και άκρως σημαντικού για τον κόσμο και τη Σύγχρονη Ιστορία μουσείου. Το υπόγειο Danish Cold War Museum “Regan Vest” θα ανοίξει επιτέλους τις πόρτες του για το κοινό στις 13 Φεβρουαρίου 2023, σε μια τοποθεσία ιστορική για τη χώρα. Η σήραγγα, που αποτελεί τη βάση του, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, για να χρησιμεύει ως καταφύγιο για τη βασίλισσα και την κυβέρνηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Το εντυπωσιακό αυτό κρησφύγετο των 5.500 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύπτει για πρώτη φορά το αρχικό εσωτερικό του -από το γραφείο των υπουργών και του γιατρού μέχρι τον κοιτώνα-, και γίνεται βασικός άξονας του μουσείου. Πάνω από την επιφάνειά του, το κέντρο επισκεπτών και οι αίθουσες με τις εκθέσεις «φωλιάζουν» σ’ ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα χτισμένο ως τέσσερα μαύρα κουτιά, που σχεδίασαν οι AART Architects. Εκεί, ένας διαδραστικός χώρος μοιράζεται αναπαραστάσεις για το πώς θα έμοιαζε το καταφύγιο και το γύρω τοπίο, έπειτα από μια πραγματική πυρηνική καταστροφή.

m139624-14-00-210606-tore01-jre-6938-9705.jpg
Ocean Race

Ακόμη, μια σειρά από μοναδικά αθλητικά δρώμενα έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκπληκτική πρόοδο της Δανίας, δημιουργώντας ένα ισχυρό community ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Για πρώτη φορά, λοιπόν, έρχεται στη χώρα, στα παγωμένα νερά της θάλασσας του Aarhus, η τεράστια ιστιοπλοϊκή διοργάνωση Ocean Race. Από τις 29 Μαΐου έως 8 Ιουνίου 2023, ο μεγαλύτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοιχτής θαλάσσης στον κόσμο, που διεξάγεται σε διάστημα έξι μηνών σε οκτώ στάδια, θα συγκεντρώσει τους θαυμαστές του στη Δανία. Το λιμάνι της πόλης (μπορείτε να την επισκεφθείτε από την Κοπεγχάγη) ετοιμάζεται ήδη πυρετωδώς για τον ναυτικό εορτασμό κι ένα «νησί αειφορίας» δημιουργείται, για να λειτουργήσει ως hub για καινοτόμες εκθέσεις, που θα προβάλλουν βιώσιμες λύσεις. Δεύτερη σημαντική διοργάνωση, ο καθιερωμένος Copenhagen Marathon, το πιστοποιημένο World Athletics Road Race Label event, που διοργανώνεται για 44η φορά - εκπληκτικό για μια μικρή πόλη! 12.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 100 εθνικότητες, σχεδόν 43 χιλιόμετρα σε μια εξαιρετικά επίπεδη κυκλική διαδρομή μέσα από όλες τις συνοικίες και το πανέμορφο Frederiksberg και δύο μέρες expo και παράλληλων εκδηλώσεων, κάνουν την Κοπεγχάγη να γιορτάζει.

52075208869-e132a37f5f-o.jpg
Copenhagen Marathon 2023

Για τους Δανούς, όμως, ο πιο σημαντικός λόγος για celebrations είναι πως το 2023 η πρωτεύουσά τους αποκτά όνομα, αποτύπωμα, χαρακτήρα και φυσικά… τίτλο! Τη νέα χρονιά, λοιπόν, θα συστήνεται σε όλον τον κόσμο ως “World Capital of Architecture”, με την UNESCO να αναλαμβάνει την επίσημη «στέψη» της. Με θέμα το “Copenhagen in Common”, αυτή θα είναι μία χρονιά γεμάτη με events και δρώμενα, με πυρήνα την αρχιτεκτονική και το design σε κάθε γωνιά της - από πικνίκ εντός της κοινότητας μέχρι open-house περιηγήσεις και μια σειρά περιπτέρων στο λιμάνι, συμπεριλαμβανομένου ενός που σχεδιάστηκε από τον διάσημο όμιλο Bjarke Ingels. Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Δανίας (DAC) θα χαρακτηριστεί κόμβος για όλα όσα θα συμβούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η νέα έκθεση “Made in Denmark” θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στην ιστορία της δανέζικης αρχιτεκτονικής από την εποχή των Βίκινγκς μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο του τίτλου WCA, η Κοπεγχάγη θα φιλοξενήσει τον Ιούλιο και το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων.

dansk-arkitektur-center-dac-slide-foto-jesper-vaern-jensen.jpg
Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Δανίας (DAC)

Και αφού, όπως προείπαμε, το 2023 αξίζει μία επίσκεψη και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, το Aarhus, σημειώστε ότι εκεί το 110 ετών Ole Rømer Observatory βιώνει μια μεγάλη ανακαίνιση τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, πριν ανοίξει ξανά για το κοινό το καλοκαίρι. Τα κτίριά του θα επανέλθουν στο αρχικό τους στιλ και η περιοχή γύρω από το μουσείο, το Kongelunden, θα μετατραπεί σε Επιστημονικό Πάρκο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να μαθαίνουν για την αστρονομία τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας, με τα σχολεία να μπορούν να διανυκτερεύσουν στις νέες «επιστημονικές καμπίνες».

oro-under-stjernehimlen-science-museerne-og-ruslan-merzlyakov.jpg
Παρατηρητήριο Ole Rοmer

Κλείνοντας, το πιο εκπληκτικό νέο είναι ότι τον Νοέμβριο του 2023 το θρυλικό εστιατόριο Noma θα γιορτάσει την επέτειο των 20 χρόνων από τα εγκαίνιά του το 2003. Αφού κατέλαβε την πρώτη θέση στο “World's 50 Best” το 2021, εκτοξεύθηκε στη λίστα “Best of the Best” το 2022, κάνοντας την κληρονομιά του ιδιαίτερα ορατή στη γαστρονομική σκηνή της Κοπεγχάγης. Ενόψει του εορτασμού του, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου pop up στο Κιότο για την άνοιξη του 2023, ενώ το “Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean”, ένας τόμος-αφιέρωμα σε αυτό, κυκλοφορεί ήδη.

noma-ditte-isager-copenhagen-media-center.jpg
Μενού στο εστιατόριο Noma

New York-Cooler Than Ever

Η «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» περιμένει τους επισκέπτες της τη νέα χρονιά με μια σειρά καινούριους προορισμούς και εμπειρίες, αποκτώντας έναν χαρακτήρα ακόμη πιο απίθανο. Με όσα ετοιμάζει φαίνεται πως καθεμία από τις καινούριες 365 μέρες θα κάνει τη διαφορά!

sarah-e-brook-the-need-you-know-it-is-a-letting-light-dsf9755-v1.jpg
"The Need You Know It Is A Letting Light" installation 2. The American Job του Job Smeets

Ξεκινώντας, η πρώτη άφιξη που κεντρίζει το ενδιαφέρον για το 2023 είναι το νέο πολυαισθητηριακό installation, το οποίο ακούει στο όνομα “The Need You Know It Is A Letting Light” και παρουσιάζεται από την Prospect Park Alliance σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό BRIC και το NYC Parks Department. Αυτή η ιδιαίτερη και πολύχρωμη δημιουργία αποτελείται από ένα σύνολο τριών αφηρημένων ξύλινων γλυπτών και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ταυτότητα μέσα στον ψυχικό κόσμο. Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως είναι η πρώτη φορά που η γλυπτική παρουσιάζεται μαζί με τοιχογραφία στο Lena Horne Bandshell. Ένας εντυπωσιακός συνδυασμός κόκκινων, κίτρινων και πράσινων χρωμάτων μιμείται τη φυσική ομορφιά του πάρκου, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Τα επαναχρησιμοποιημένα ξύλινα γλυπτά στο εσωτερικό του μπορούν να θεωρηθούν ως σώματα που στηρίζουν το ένα το άλλο. Η εγκατάσταση θα παραμείνει στον χώρο μέχρι τις 5 Μαΐου 2023.

unnamed-1.jpg
“The American Job”, Job Smeets

Στον τομέα της Τέχνης, οι επιλογές στη Νέα Υόρκη για το νέο έτος θα είναι ατελείωτες! Ο ολλανδός καλλιτέχνης Job Smeets του Studio Job, παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση σε συνεργασία με τη νεοϋορκέζικη gallery R & Company, υπό τον τίτλο “The American Job”. Το ιδιαίτερο αυτό εγχείρημα αποτελείται από 20 χάλκινα γλυπτά και φωτεινά αντικείμενα, εμπνευσμένα από ένα οδοιπορικό 15.000 μιλίων του καλλιτέχνη σε όλη την Αμερική το 2019, το οποίο πραγματοποίησε με μια αυθεντική Cadillac Eldorado του 1977. Η έκθεση περιλαμβάνει χειροποίητα ζωγραφισμένα, γυαλισμέ-να και πατιναρισμένα χάλκινα έργα που αντικατοπτρίζουν μερικά από τα αξιοθέατα, τα σύμβολα και τις εμπειρίες της Αμερικής, που συνάντησε ο Smeets κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Η έκθεση ουσιαστικά είναι από τις πρώτες που παρουσιάζονται στην αμερικανική μητρόπολη για το 2023 και θα διαρκέσει μόλις μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, για όσους τυχερούς προλάβουν.

tumblr-688574465019d53cf4fc0eca1581b7b8-fa9bbee3-1280.jpg
“Alex Katz: Gathering”, Guggenheim Museum

Στη συνέχεια, η αναδρομική έκθεση στο έργο του Alex Katz, με τίτλο “Alex Katz: Gathering”, λαμβάνει χώρα στο Guggenheim Museum, στην πόλη όπου έζησε και εργάστηκε σε όλη του τη ζωή, και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Η παρουσίαση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, δημιουργίες με λάδι, σχέδια και αναπαραστάσεις, αναδεικνύοντας την πορεία του στην παραστατική ζωγραφική. Ξεκινάει με τα γνωστά σκίτσα του καλλιτέχνη για τους επιβάτες του μετρό της Νέας Υόρκης από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και «κορυφώνεται» με τα εκστατικά τοπία που κυριαρχούν στην τέχνη του τα τελευταία χρόνια.

ari-hiphopphotos-3.jpg
“[R]Evolution of Hip Hop”, Universal Hip Hop Museum

Ακόμη, για τους λάτρεις της χρυσής εποχής των ’80s, μία νέα έκθεση τοποθετείται αυτόματα στα don’t miss. Το πολυαναμενόμενο Universal Hip Hop Museum παρουσιάζει τη “[R]Evolution of Hip Hop”, αποτίνοντας φόρο τιμής στη δεκαετία που έγραψε ιστορία. Το διάστημα από το 1986 μέχρι το 1990 γιορτάζεται μέσα από μία καθηλωτική εμπειρία που βρίσκεται στο The Bronx Terminal Market, απέναντι από την τοποθεσία του μουσείου. Το ξεχωριστό αυτό έκθεμα «ταξιδεύει» τους επισκέπτες σε μια εποχή που είδε την κουλτούρα να ανθίζει, με καλλιτέχνες όπως οι Run DMC και Biz Markie. Περιλαμβάνει όλα τα είδη των αντικειμένων - από αφίσες συναυλιών, εισιτήρια εισόδου, κασέτες και ρούχα. Αυτό το εγχείρημα σχεδιαζόταν για πάνω από 12 χρόνια, ενώ ανοίγει την πόρτα σ’ ένα project που περιλαμβάνει όχι μόνο το μουσείο, αλλά και το metaverse και «δορυφορικούς» χώρους σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ιαπωνία.

225d43aa2318749ecebf5ba7f03e563b.jpg
Met Gala 2023

Φυσικά, δε γίνεται να μην αναφέρουμε το αγαπημένο event μόδας Met Gala, που λαμβάνει χώρα πάντοτε την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, καθώς τη νέα χρονιά αποκτά ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα. Το 2023, λοιπόν, θα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο σχεδιαστή Karl Lagerfeld. Το Ινστιτούτο Κοστουμιών στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης είχε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για μια αναδρομική έκθεση λίγους μήνες μετά τον θάνατο του fashion designer, η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί στο κοινό το 2022, ωστόσο στη συνέχεια η πανδημία σταμάτησε το έργο. Τον επερχόμενο Μάιο, η Anna Wintour μαζί με τον Tom Ford έχει προγραμματιστεί να τιμήσουν μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της μόδας από την αρχή μέχρι και το τέλος της καριέρας του!

tempo-by-hilton-times-square-tsx-broadwaycourtesy-of-ll-holdings.jpg
TSX Broadway, Times Square

Και φυσικά, η έκπληξη έρχεται λίγους δρόμους παρακάτω, στο πιο κεντρικό σημείο του Μανχάταν! Το πλέον πολυσύχναστο corner στον κόσμο, το κτίριο 1568 Broadway μεταμορφώνεται σ’ ένα πρωτοφανές, ψυχαγωγικό έργο που θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται με την Times Square. Το TSX Broadway είναι το όραμα της L&L Development Corporation και της Maefield Development. Σχεδιασμένο από τους Perkins Eastman και Mancini Duffy, πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 669 δωματίων, το οποίο θα περιλαμβάνει εστιατόρια κι ένα εξωτερικό performing stage, που θα έχει θέα στην πλατεία. Ανοίγει στις αρχές του νέου έτους!

Tokyo-Opening up!

Μέχρι πρότινος, και για δύο συνεχόμενα χρόνια, το Τόκιο κρατούσε κλειστά τα σύνορά του για τους τουρίστες. Ωστόσο, το 2023 ανοίγει ξανά τις «πύλες» του, όχι μόνο για να υποδεχτεί τον κόσμο που θέλει να το επισκεφτεί, αλλά και για να αποκαλύψει το νέο του και πολύ ενδιαφέρον προφίλ.

panoramic-viewnight.jpg
Ουρανοξύστης “A District”

Όσα χρόνια διήρκησε ο εγκλεισμός που επέβαλε η πανδημία, το Τόκιο εξελισσόταν σιωπηλά. Απροσπέλαστο στους ξένους επισκέπτες για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, το 2023 επιστρέφει με την πεποίθηση πως αυτή θα είναι η χρονιά του! Όλο αυτό το διάστημα, οι Ιάπωνες έγραφαν με μαεστρία το επόμενο κεφάλαιο για την πρωτεύουσά τους και όλα δείχνουν πως μας ετοίμαζαν μεγάλες εκπλήξεις.

Αρχικά, το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι στην πόλη καταφτάνει το ψηλότερο μέχρι τώρα κτίριο ολόκληρης της Ιαπωνίας, το οποίο θα είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί επισήμως τη νέα χρονιά. Ο πύργος “A District”, ύψους 330 μέτρων, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Pelli Clarke & Partners και υλοποιεί η κατασκευαστική Mori, έφτασε στην κορυφή του κεντρικού Τόκιο. Αγναντεύοντας από ψηλά ολόκληρο τον αστικό ορίζοντα, ο ουρανοξύστης θα στεγάζει χώρους γραφείων μεγάλων εταιριών, ιατρικά και ερευνητικά κέντρα, καθώς και σχολεία και καταστήματα. Ακόμη, στους 11 τελευταίους ορόφους του δημιουργούνται 91 πολυτελείς κατοικίες, τις οποίες υπογράφει ο ξενοδοχειακός κολοσσός Aman, με τους εσωτερικούς χώρους να έχει επιμεληθεί ειδικά το διάσημο design στούντιο Yabu Pushelberg. Φυσικά, για τους επισκέπτες αυτό σημαίνει μια νέα περιπέτεια περιήγησης, ενώ, με τη νέα θέα να «στολίζει» τους δρόμους, τα φωτογραφικά clicks θα πάρουν φωτιά.

dsc02045-scaled.jpg
“Christian Dior: Designer of Dreams”

Ξέρετε, όμως, τι άλλο λένε; Ότι η μόδα ξέρει πάντα πού πηγαίνει. Και το 2023, επιλέγει να ρίξει «άγκυρες» στο Τόκιο. Πρώτη απόβαση κάνει ο Dior, με τη συγκλονιστική περιοδεύουσα έκθεση “Christian Dior: Designer of Dreams” να εγκαθίσταται για ένα μεγάλο διάστημα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Αφιερωμένη στη ζωή και την κληρονομιά του γάλλου σχεδιαστή, η αναδρομική παρουσίαση-μαμούθ θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου 2023, χαρίζοντας στους λάτρεις της υψηλής ραπτικής άπλετο χρόνο να θαυμάσουν τη συλλογή. Μετά την επιτυχία της στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι από το 2017 έως το 2018 και τις επισκέψεις της σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη το 2019, ήρθε η ώρα να ξετυλίξει τη μαγεία της στην ασιατική ήπειρο.

jpg-fashionfreakshow-4.jpg
“Fashion Freak Show”, Jean Paul Gaultier

Τη δεύτερη άφιξη το 2023 στο Τόκιο πραγματοποιεί ο Jean Paul Gaultier με το “Fashion Freak Show”, που από το ντεμπούτο του, το 2018, έχει προσελκύσει περισσότερους από 250.000 θεατές. Μια επιθεώρηση που διασταυρώνεται με μια τρελή επίδειξη μόδας αποτυπώνει 50 χρόνια ποπ κουλτούρας μέσα από τα μάτια του “enfant terrible” της μόδας. Εκκεντρική, σκανδαλώδης, προκλητική, πληθωρική και φυσικά αστεία, διαπραγματεύεται τη συγκλονιστική ζωή του σχεδιαστή με φόντο τις πιο καθοριστικές πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές της γενιάς του.

image-CPPBR.jpg
Warner Bros Studio Tour Tokyo – The Making of Harry Potter,

Τη νέα χρονιά, όμως, και οι fans του Harry Potter θα συγκεντρωθούν στο Τόκιο, όπου θα ανοίξει τις πόρτες του το Warner Bros Studio Tour Tokyo – The Making of Harry Potter, το δεύτερο στον κόσμο μόνιμο αξιοθέατο αφιερωμένο στην κινηματογραφική μαγεία του αγαπημένου novel φαντασίας μετά από αυτό του Λονδίνου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τα σκηνικά παραγωγής, να διασκεδάσουν με αντικείμενά τους, όπως ραβδιά και φίλτρα, και να περιπλανηθούν στον εμπορικό δρόμο Diagon Alley. Η εκδοχή του Τόκιο θα περιλαμβάνει ένα αναδημιουργημένο εσωτερικό σκηνικό ήχου κι ένα υπαίθριο backlot, ενώ θα εκτείνεται σε 30.000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται περίπου μισή μέρα για ναεξερευνήσετε τα πάντα!

digital-art-museum-1-teamlab-scaled.jpg
Borderless Museum του teamLab

Στα καλύτερα νέα της ερχόμενης χρονιάς για το Τόκιο, και η επαναλειτουργία του Borderless Museum του teamLab, ενός από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης με διαδραστικά εκθέματα ψηφιακής τέχνης, που αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές. Από τον Αύγουστο είχε παραμείνει κλειστό, αποχαιρετώντας τον αρχικό του χώρο, αφού η περιοχή Odaiba έχει προγραμματιστεί για πλήρη αναμόρφωση. Αν και τα επερχόμενα σχέδια κρατήθηκαν μυστικά για αρκετό καιρό, αποκαλύφθηκε ότι το 2023 ανοίγει σε νέα τοποθεσία ως μέρος του project Toranomon-Azabudai.

Dubai-World’s New Center

Η συνεχής ανάπτυξή του είναι εμφανής τις τελευταίες δεκαετίες. Τη νέα χρονιά, μάλιστα, δε θα προλαβαίνουμε τις εξελίξεις στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίες τη φέρνουν στο επίκεντρο, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο γερά θεμέλια για να μετατραπεί σε νέα μητρόπολη.

marsa-al-arab-exterior.jpg
Jumeirah Marsa Al Arab Hotel

Αν φημίζεται για κάτι το Ντουμπάι, τότε αυτό είναι τα εντυπωσιακά κτίρια και τα υπερπολυτελή καταλύματά του. Το ξενοδοχείο Jumeirah Marsa Al Arab, σε σχήμα κρουαζιερόπλοιου, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του το 2023, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή και ολοκληρώνοντας την «ωκεάνια τριλογία» της εμβληματικής για την περιοχή συλλογής Jumeirah. Το σχέδιό του είναι εμπνευσμένο από ένα superyacht και βρίσκεται δίπλα στο Burj Al Arab Jumeirah και το Jumeirah Beach Hotel. Όπως όλα δείχνουν, θα διαθέτει 386 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 83 πολυτελή ξενοδοχειακά διαμερίσματα μέσα σε ιδιωτικούς κήπους. Φυσικά, όλα τα δωμάτια θα προσφέρουν στους επισκέπτες πανοραμική θέα στην Αραβική Θάλασσα, ενώ θα υπάρχουν χώροι ευεξίας και 10 εστιατόρια με καταξιωμένους chefs.

how-to-get-wireless-festival-tickets-2018-2.jpg
Wireless music festival

Το πιο σημαντικό στο συγκεκριμένο εμιράτο, όμως, είναι ότι πια αποτελεί έναν άκρως διασκεδαστικό προορισμό. Το 2023, μάλιστα, επιδιώκει να πάει ένα βήμα παραπέρα στο θέμα «ψυχαγωγία», αφού το πιο δημοφιλές βρετανικό μουσικό festival, Wireless, έρχεται στο γειτονικό Abu Dhabi. Πιο συγκεκριμένα, το urban music event καταφθάνει τον επόμενο Μάρτιο και υπόσχεται ένα line-up κορυφαίων καλλιτεχνών της hip-hop, grime, Afro-pop και electronica. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο Finsbury Park του Λονδίνου και έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα μουσικά γεγονότα της χώρας, προσελκύοντας πάνω από 50.000 θαυμαστές. Το Wireless Abu Dhabi έρχεται να προστεθεί σε μια εξαιρετική σειρά εκδηλώσεων για την πόλη, που θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται σιγά σιγά μέσα στους επόμενους μήνες.

83018a0d21638f06c2bba1a022c4eadd.jpg
Estiatorio Milos, The Royal Atlantis Resort and Residences

Ωστόσο, και η Ελλάδα πάει Ντουμπάι τη νέα χρονιά, κι αυτό οφείλουμε να το αναφέρουμε! Αναγνωρισμένο ως ένα από τα καλύτερα μεσογειακά εστιατόρια θαλασσινών στον κόσμο, το estiatorio Milos του καταξιωμένου σεφ Κώστα Σπηλιάδη, έπειτα από την επιτυχημένη παρουσία του σε μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι, ετοιμάζεται να αφήσει το στίγμα του και στην «Πόλη του Μέλλοντος». Το καινούριο Milos θα βρίσκεται στην καρδιά του The Royal Atlantis Resort and Residences, θα περιβάλλεται από μία πλήρως διάφανη κατασκευή, που θα δίνει την ψευδαίσθηση ότι επιπλέει, και υπόσχεται να προσφέρει απρόσκοπτη θέα στα σιντριβάνια του Royal Atlantis, καθώς και στον λαμπερό ορίζοντα του Ντουμπάι. Στο εσωτερικό του, οι επισκέπτες θα νιώθουν σαν να μεταφέρονται σε μια αστική τραπεζαρία της Αθήνας. Εκτός από τις 220 θέσεις του, θα διαθέτει τρία private dining rooms, ένα εκ των οποίων θα βρίσκεται σε μια μοναδική ταράτσα με εκλεπτυσμένη βεράντα, για τις ηλιόλουστες μέρες αλλά και τις ρομαντικές νύχτες στη γη της ερήμου.

neptune-night-view-1.jpg

Κι επειδή έχουμε μάθει όταν ακούμε «Ντουμπάι» να τα περιμένουμε όλα, σημειώστε πως η νέα απόλυτη άφιξη θα είναι το Kempinski Floating Palace! Πρόκειται για το πρώτο πλωτό ξενοδοχείο, το οποίο αναμένεται ν’ ανοίξει το 2023. Θα διαθέτει ένα κεντρικό κτίριο με γυάλινη πυραμίδα στην κορυφή, 150 δωμάτια και σουίτες, αλλά και 12 πολυτελείς βίλες, οι οποίες θα συνδέονται μεταξύ τους με πλωτή γέφυρα. Οι επισκέπτες του θα έχουν πρόσβαση σε gourmet εστιατόρια, bars, spa, πισίνες, boutiques και χώρους δεξιώσεων, θα μεταφέρονται σε ολόκληρη την έκταση του ξενοδοχείου με πλωτά σκάφη, ενώ θα υπάρχει κι ένα συνδεδεμένο ελικοδρόμιο on-the-sea, δίπλα σ’ ένα εντυπωσιακό κατάστρωμα για 16 yachts.

etihad-t5np.jpg
Jubail Island

Ακόμη, οι Άραβες ετοιμάζουν για το 2023 κι ένα τεχνητό νησί που θα απογειώσει την έννοια της ανάπτυξης. Το Jubail Island του Abu Dhabi βρίσκεται ανάμεσα στα Saadiyat Island και Yas Island και θα εκτείνεται σε 4.500 εκτάρια, ενώ φιλοξενεί ήδη ένα τεράστιο πάρκο μακρόβιων δέντρων. Υπό τη διαχείριση της Jubail Island Investment Company, αυτό το ξεχωριστό δημιούργημα θα φιλοξενήσει πάνω από 5.000 κατοίκους, ενώ λέγεται ότι θα κατασκευαστούν εστιατόρια, ένα beach club, αθλητικές εγκαταστάσεις, νηπιαγωγεία, σχολεία, κλινικές, κοινοτικά και επιχειρηματικά κέντρα.

seaworld-abu-dhabi-aquarium-endless-vista.jpg
SeaWorld Abu Dhabi

Και η απόλυτη εμπειρία «σφραγίζεται» με το SeaWorld Abu Dhabi, ένα θαλάσσιο θεματικό πάρκο, που θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο ενυδρείο του κόσμου και θα ανοίξει για τους επισκέπτες το 2023. Ο χώρος των 183.000 τετραγωνικών μέτρων θα παρουσιάζει πάνω από 150 θαλάσσια είδη και θα διευθύνεται από επιστήμονες, κτηνιάτρους, επαγγελματίες στη φροντίδα των ζώων, ειδικούς διάσωσης και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, το SeaWorld Abu Dhabi αναμένεται να περιέχει περισσότερα από 58 εκατομμύρια λίτρα νερού!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023