fbpixel

Search icon
Search
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Ένας νέος γαστρονομικός θεσμός
SKG STORIES

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Ένας νέος γαστρονομικός θεσμός

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές της ελληνικής κουζίνας


Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2018 από το Αθηνόραμα έγινε στο Grand Ballroom του Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης, σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες και ταυτόχρονα γεννήθηκε ένας νέος γαστρονομικός θεσμός. Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στην πρώτη χρονιά της διοργάνωσης κορυφώθηκε η γαστρονομική κούρσα του νέου θεσμού «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας», ο οποίος καθιερώνεται από φέτος έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και την τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές τάσεις της. Συνολικά απονεμήθηκαν 55 βραβεία σε εστιατόρια και ταβέρνες όλης της Ελλάδας, τα οποία συγκέντρωσαν - από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide - βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20. 

241900.jpg

Την τελετή, η οποία έγινε στο κατάμεστο Ball Room του Hyatt Regency, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, μαζί με τον δημοσιογράφο και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του Αθηνοράματος Δημήτρη Αντωνόπουλο. Οι δύο ηθοποιοί εμφανίστηκαν στη σκηνή ως εκπρόσωποι δυο εκ διαμέτρου αντίθετων τάσεων της ελληνικής κουζίνας: Ο μεν Άκης Σακελλαρίου ως υπέρμαχος των σύγχρονων τάσεων και τεχνικών, ο δε Φώτης Σεργουλόπουλος ως λάτρης της κλασικής και παραδοσιακής κουζίνας. Η χιουμοριστική τους κόντρα κράτησε αμείωτη μέχρι το τέλος της βραδιάς, οπότε και επετεύχθη η εθνική γαστρονομική συμφιλίωση εν μέσω χειροκροτημάτων από τους 280 περίπου παρευρισκόμενους.

Για πρώτη φορά, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανέβηκαν στο δικό τους pontium, τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας που δημιουργούν αυστηρά ελληνική κουζίνα, σε κάθε έκφανσή της. Η τελετή απονομής θα γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας μια ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη στην οποία, λόγω της ιστορίας της, άνθρωποι με διαφορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονα τα αποτυπώματα τους, ανταλλάσσοντας και μοιράζοντας τα προϊόντα των γευστικών τους πολιτισμών και δημιουργώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή γαστρονομική σκηνή, σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Ειδικό βραβείο δόθηκε στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Clochard», Γιώργο Βασίλογλου, για τη συμβολή του στην γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Τα Βραβεία

Varoulko Seaside, Αθήνα 16/20Santoro, Σαντορίνη 14,5/20Μαραθιά, Τήνος 14/20
Tudor Hall, Αθήνα 15,5/20Αθήρι, Αθήνα 14/20Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη 14/20
Noble, Σαντορίνη 15/20Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη 14/20Μαυρίκος, Ρόδος 14/20
Ντομάτα, Χαλκιδική 15/20Argentina, Χανιά Κρήτης 14/20Μούργα, Θεσσαλονίκη 14/20
Σελήνη, Σαντορίνη 15/20Ark, Αθήνα 14/20Μπουκαδούρα, Χαλκιδική 14/20
Aleria, Αθήνα 14,5/20Barbouni, Πύλος 14/20Mylos, Σαντορίνη 14/20
Avli, Ρέθυμνο Κρήτης 14,5/20Βασίλαινας, Αθήνα 14/20Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας 14/20
Black Rock, Σαντορίνη 14,5/20Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο Πιερίας 14/20Όμικρον, Αθήνα 14/20
Bubo, Χαλκιδική 14,5/20 Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη 14/20On The Verandah, Σπέτσες 14/20
Elia’s Restaurant, Σκιάθος 14,5/20Έξι Κλειδιά, Πήλιο 14/20Ονήσιμος, Ηράκλειο Κρήτης 14/20
Ferryman, Ελούντα Κρήτης 14,5/20Θαλασσάκι, Τήνος 14/20Pelagos Seaside, Ιεράπετρα Κρήτης 14/20
Kensho Fine Dining, Μύκονος 14,5/20Θωμάς (Ο), Αμύνταιο Φλώρινας 14/20Sesa, Πρέβεζα 14/20
Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη 14,5/20Καλαματιανός, Χαλκιδική 14/20Taverna, Πύλος 14/20
Μαρίνα, Χαλκιδική 14,5/20Κοντοσώρος, Αμύνταιο Φλώρινας 14/20Τάσος, Θεσσαλονίκη 14/20
Milos, Αθήνα 14,5/20Κρητικός, Αθήνα 14/20Thea, Μύκονος 14/20
Old Mill, Ελούντα Κρήτης 14,5/20Κυρίμαι, Μάνη 14/20The Zillers, Αθήνα 14/20
Παπαϊωάννου, Αθήνα 14,5/20Lady Finger, Μύκονος 14/20Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14/20
Salonika, Θεσσαλονίκη 14,5/20Μανιτάρι (Το), Θεσσαλονίκη 14/20Χάραμα, Νάουσα 14/20
Χρυσόστομος,Χανιά Κρήτης 14/20
241972.jpg
Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης (sous chef), Αθηναγόρας Κωστάκος, Γιάννης Παρίκος, Γιάννης Μπαξεβάνης, Απόστολος Αλτάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου

Το menu του Dînner De Gala των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας

Το dînner de gala της τελετής, όπως είναι φυσικό, είχε ως concept την υψηλή ελληνική γαστρονομία. Το «Αθηνόραμα» κάλεσε έξι βραβευμένους σεφ να δημιουργήσουν ένα μενού με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν και στις οποίες αναδείχτηκε η κουζίνα τους.

Σαρδέλα-µαρµελάδα ντοµάτας-καπνιστή µαγιονέζα, γλειφιτζούρι αβγοτάραχου-φασκόµηλου και πράσινο µήλο, παντζάρι-καπνιστό χέλι-µαγιονέζα µαύρου σκόρδου του Αθηναγόρα Κωστάκου  Τσίπουρο Sour (Το Δεκαράκι, µονοποικιλιακό από Μοσχάτο) 

Ταραµοσαλάτα µε µελάνι και µυρωδικά, λούτζα τόνου, καπνιστό χταπόδι, σκουµπρί ηµίλιαστο, κρεµµύδι σε κόκκινο κρασί του Απόστολου Αλτάνη  Άδολο, Ούζο Πλωµαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου 

Γαρίδες Κοιλάδος ταρτάρ, ζελέ καρότου, ζωµός γαρίδας µε λεµονόχορτο και πιπερόριζα του Γιάννη Παρίκου  Salto Wild Yeast 2016 (Μαυροφίλερο), Κτήµα Σκούρα 

Σύβραση κόκορα και τράγου, λαγουδοπαξίµαδα, πουρές ρίζας άγριου µαϊντανού και καρότου, φάβα από κουκιά του Γιάννη Μπαξεβάνη  Μέγας Οίνος 2014 (Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon), Κτήµα Σκούρα 

Παστιτσάδα µε µοσχαρίσια ουρά, κρέµα πατάτας, µαύρη τρούφα του Έκτορα Μποτρίνι  Μέγας Οίνος 2014 (Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon), Κτήµα Σκούρα

Σφαίρες σοκολάτας, χαλβάς µε κουκουνάρι, παγωτό καϊµάκι του Σωτήρη Ευαγγέλου  Μαστίχα M Dry

Nespresso Grand Cru: Ristretto Origin India - Nespresso Grand Cru: Espresso Origin Brazil - Nespresso Grand Cru: Lungo Origin Guatemala 

Τα πιάτα του δείπνου συνόδευσαν το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό µεταλλικό νερό S.Pellegrino και το µη ανθρακούχο φυσικό µεταλλικό νερό Αcqua Panna. Στη δημιουργία του μενού συνέβαλε ο executive chef του «Hyatt Regency» Απόστολος Αλτάνης µε την ομάδα του.